Ministerul Energiei: Discuţii privind măsurile de sprijin financiar pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia

Ministerul Energiei: Discuţii privind măsurile de sprijin financiar pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia

Măsurile de sprijin financiar pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) care se vor afla în anii următori sub incidenţa programului de restructurare au fost analizate miercuri de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, împreună cu liderii organizaţiilor sindicale şi conducerea executivă a CEO, informează Ministerul Energiei.

În cadrul întâlnirii, Virgil Popescu a menţionat că în această perioadă reprezentanţi ai conducerii executive au reiterat sprijinul ministerului pentru programul de restructurare al companiei CEO, aprobat de Guvernul României şi transmis spre avizare Comisiei Europene. Totodată, împreună cu experţi din Ministerul Energiei, pregătesc răspunsurile pentru obiecţiile transmise de Comisia Europeană, cuprinse în procedura intitulată "Investigaţie", în termenele prevăzute.

"Tot în cadrul acestei întâlniri de lucru au fost luate în discuţie, la propunerea liderilor de sindicat, şi posibile măsuri de sprijin financiar, cât şi alte tipuri de măsuri ce vor fi aplicate lucrătorilor care se vor afla în anii care urmează sub incidenţa programului de restructurare. S-a stabilit ca în perioada imediat următoare să se întărească dialogul între conducerea executivă a Complexului Energetic Oltenia şi reprezentaţii sindicali, pentru eliminarea oricăror informaţii false ce pot afecta un program de restructurare şi modernizare convenit al CEO, care să ducă la reducerea emisiilor de CO2" , se arată în comunicatul ME.

Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române Complexului Energetic Oltenia SA ("CE Oltenia") sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, a anunţat Executivul comunitar într-un comunicat transmis pe 5 februarie.

CE Oltenia, un producător român de energie electrică pe bază de lignit deţinut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăţi financiare.

Ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat de România societăţii, după ce a fost aprobat de Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020, România a notificat Comisiei, la 4 decembrie 2020, un plan de restructurare a societăţii CE Oltenia.

Planul prevede un sprijin de aproximativ două miliarde de euro (9,93 miliarde de lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro (6,48 miliarde de lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi şi de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanţare.

Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare şi restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiţii stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la şase luni ("ajutor pentru salvare"). După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat ("ajutor de restructurare"). Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condiţiile prevăzute în orientări.

Guvernul a acordat CE Oltenia (CEO), în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidităţi sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania având obligaţia ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.

România a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al societăţii, pentru o perioadă de cinci ani, care cuprinde măsuri tehnice şi organizatorice, închiderea/conservarea unor capacităţi de producţie, măsuri investiţionale, măsuri organizaţionale şi financiare, măsuri de protecţia mediului, restructurare de personal, însumând un cost total de 3.537,6 milioane de euro. Pentru implementarea planului de restructurare, CEO urmează să beneficieze de un ajutor din fonduri bugetare în cuantum de 1.326,7 milioane de euro, la care se adaugă 711 milioane de euro din Fondul de modernizare al UE.AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...