Ministerul Energiei a lansat în consultare documentele pentru realizarea de baterii şi panouri fotovoltaice prin PNRR

Ministerul Energiei a lansat în consultare documentele pentru realizarea de baterii şi panouri fotovoltaice prin PNRR

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică documentele privind accesarea fondurilor europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru realizarea de baterii, panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare, a anunţat, pe Facebook , ministrul de resort, Virgil Popescu.

"Astăzi (miercuri - n.r.) am lansat spre consultare publică documentele pentru Schema de ajutor de stat şi Ghidul Specific aferente "Măsurii de investiţii I.4 - Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice, de minimum 480 MWh, până la data de 31 decembrie 2025", a arătat el.

Lanţul valoric industrial al bateriilor va atinge o capacitate anuală totală de fabricaţie şi asamblare al bateriilor de cel puţin 2 GW, în timp ce lanţul valoric industrial al celulelor şi panourilor fotovoltaice va atinge o capacitate anuală totală de cel puţin 200 MW până la 31 decembrie 2025.

Perioada de depunere a proiectelor este 30 iunie 2022 - 30 iunie 2023.

Vor putea fi finanţate proiecte care au ca obiectiv construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor de tip Li-Ion (inclusiv Li-metal, Li - sulfur, Zn, flow, high temperature), care include orice combinaţie a activităţilor de producţie de electrozi şi/sau componente ale electrozilor şi bateriilor, asamblarea electrozilor în baterii şi testarea/condiţionarea bateriilor, reciclarea bateriilor.

Vor primi finanţare proiectele pentru construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinaţie a activităţilor de producţie de polisilicon şi wafers, asamblare de celule şi module fotovoltaice, reciclare a panourilor fotovoltaice (sau a unor elemente ale acestora).

Solicitanţii eligibili sunt întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou-înfiinţate) şi microîntreprinderile, cât şi întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislaţia specifică din statul membru a cărei naţionalitate o deţin şi cu condiţia înregistrării la ONRC în România.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 260 milioane euro.

În ceea ce priveşte investiţiile pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), perioada de depunere este 30 iunie 2022, ora 10:00 - 31 august 2022, ora 17:00.

Solicitanţii eligibili sunt societăţile, întreprinderile mici, mijlocii şi mari, constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: "Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat" din clasificarea codurilor CAEN.

Bugetul alocat schemei este echivalentul în lei a sumei de 104 milioane de euro, compus din 80 milioane euro fonduri nerambursabile asigurate în PNRR şi fonduri naţionale în valoare de 24 milioane euro.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi 167.000 euro per MWh de stocare şi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…