Ministerul de Externe austriac îl convoacă pe reprezentantul Comisiei Europene, care a spus că Austria plătește Rusiei „bani însângerați”
Ministerul de Externe austriac l-a convocat joi pe şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Viena, germanul Martin Selmayr, după ce acesta a criticat ritmul lent în care Austria se debarasează de gazele ruseşti, despre care a spus că sunt plătite de guvernul austriac cu „bani însângeraţi".
Austria este dependentă în prezent de gazele rusești FOTO arhivă Adevărul
Martin Selmayr, puternicul şef de cabinet al fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut aceste comentarii în timpul unui eveniment desfăşurat miercuri seară la Viena.
„Oh, Dumnezeule! 55% din gazul austriac continuă să vină din Rusia (...) Bani însângeraţi sunt trimişi zilnic în Rusia", a spus reprezentantul Comisiei Europene, exprimându-şi uimirea faţă de lipsa protestelor cu privire la faptul că fondurile plătite de Austria pentru gazul rusesc finanţează invazia din Ucraina.
„ Domnul Selmayr a fost convocat la Ministerul de Externe pentru o întâlnire cu secretarul general" al ministerului, a anunţat MAE austriac într-o declaraţie, adăugând că şeful reprezentanţei Comisiei Europene a plecat între timp din ţară, dar întâlnirea va avea loc după revenirea sa în Austria.
Ministrul austriac pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler, a emis la rândul ei o declaraţie în care a menţionat: „Putem depăşi provocările aflate în faţa noastră numai lucrând împreună. Comentarii necugetate, precum cele care conform relatărilor au fost făcute (de Martin Selmayr), nu doar că nu ajută acest scop, dar sunt de asemenea inoportune şi contraproductive".
Conform datelor cele mai recente publicate de guvernul de la Viena, în luna iunie 60% din importurile de gaz natural ale Austriei au provenit din Rusia, sub procentul de 80% de dinainte de război, dar mult peste cea mai redusă pondere a acestor importuri, de 21%, înregistrată în septembrie anul trecut.
Austria este una dintre ţările europene cele mai dependente de gazul rusesc şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, dar se loveşte de diverse obstacole, inclusiv lipsa ieşirii la mare.
Sursa: adevarul.ro