Ministerul Apărării renunță oficial la corvete. Ce ar urma să primească Forțele Navale
Visul marinarilor militari români de a opera corvete moderne s-a încheiat oficial după ce Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care se abrogă normativul care prevedea achiziționarea navelor de luptă de ultimă generație.
Pe lângă livrarea de corvete, contractul cu MApN mai prevedea şi modernizarea celor două fregate T22
Inițial, licitația pentru corvete a fost câștigată de asocierea Naval Group-Șantierul Naval Constanța, dar în final contractul nu s-a semnat. În plus, MApN nu a identificat încă 50 de milioane de euro pentru a negocia cu Damen, constructorul aflat pe locul doi la licitatie și drept urmare a anulat procedura. Mai grav, prin proiectul pus în dezbatere publică MApN nu se aduc soluții pentru dotarea Forțelor Navale. Se menționează numai că România vrea să rămână parte din cadrul unui program european din cadrul PESCO pentru dezvoltarea unui model european de corvetă multifuncțională (Modular and Multirole Patrol Corvette), un program în stadiu incipient și care, în cel mai optimist scenariu, va însemna că primele nave vor veni abia după anul 2030, dacă nu 2032. Practic, în acest moment nu există nici măcar un proiect al navei, iar experții militari sunt în stadiul în care negociază caracteristicile acesteia. Până atunci, marinarii români rămân cu patru corvete vechi, cu armament sovietic, care sunt total depășite din punct de vedere tehnologic.
Conform unor surse, se încearcă totuși o soluție de compromis, practic o peticire a Forțelor Navale Române. Astfel se dorește modernizarea celor două fregate T-22R, F-221 Regele Ferdinand și F-222 Regina Maria, cu senzori și sisteme de armament americane, dar și dotarea navelor rapide purtătoare de rachete cu vectori NSM (Naval Strike Missile). Navele purtătoare de rachete sunt intrate în servicul relativ recent, în anii 1990-1991. Au numerele de bordaj 188, 189 și 190, sunt botezate „Zborul”, „Pescăruşul” și „Lăstunul” și au unele performanțe care nu pot fi ignorate. Cele trei nave sunt puse în mișcare de 4 turbine cu gaz și pot naviga cu o viteză maximă de peste 80 de kilometri pe oră. Ca armament, între altele, navele sunt dotate cu rachete sovietice Styx care sunt foarte vechi și vulnerabile la contramăsuri electronice.
Sursa: adevarul.ro