Ministerul Apărării Naţionale a trimis în Parlament proiectul de lege referitor la donarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer Patriot

Ministerul Apărării Naţionale a trimis în Parlament proiectul de lege referitor la donarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer Patriot

Parlamentul a primit pentru dezbatere şi vot în sesiunea de toamnă – care va începe săptămâna viitoare, pe 2 septembrie – proiectul de lege transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care prevede donarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer Patriot.

Sistem rachete Patriot FOTO: Arhivă

Sistem rachete Patriot FOTO: Arhivă

Costul pentru cumpărarea unei alte baterii este zero. Vor fi însă cheltuieli de câteva zeci de milioane de euro pentru taxele achiziţionării unui nou Patriot, relatează Europa Liberă.

„Finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii”, spune MApN în documentul trimis Legislativului, potrivit news.ro.

Ministerul Apărării menţionează că va furniza unul dintre cele şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+ cumpărate de la SUA.

Patru dintre ele au ajuns deja în România – două sunt operaţionalizate. Celelalte trei vor ajunge în România în perioada imediat următoare.

Donaţia va fi făcută prin modificarea Legii 222 din 2017 prin care România a cumpărat şapte sisteme Patriot de la Statele Unite, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari, potrivit proiectului de lege consultat de Europa Liberă.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat donaţia într-o şedinţă care a avut loc în luna iunie.

Prin modificarea Legii nr. 222/2017, urmează ca Parlamentul să creeze cadrul legal înlocuirii sistemului Patriot din surse externe nerambursabile: programul FMS (vânzări militare externe) al Statelor Unite şi „oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”, precizează Europa Liberă .

Conform proiectului, rezultă că România nu va plăti din bugetul de stat pentru noul sistem – nefiind trecut în anexă niciun impact bugetar – iar costurile vor fi acoperite din fondurile internaţionale destinate ajutorării Ucrainei.

În schimb, Parlamentul va urma să aprobe inclusiv recepţia noului sistem, care va avea un cost estimat de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru taxe şi comisioane, sumă care va fi suportată din bugetul Ministerul Apărării de la Bucureşti.

Proiectul MApN nu prevede o dată exactă a donaţiei către Ucraina şi lasă acest lucru la latitudinea Guvernului României, astfel încât acest lucru să aibă loc „cât mai rapid posibil”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat pe 29 august partenerii străini să nu întârzie și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise.

„S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba jurnaliștilor, citat de Kyiv Independent, înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Țările de Jos și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

SUA, România și Țările de Jos s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea acestora.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Următoarea lovitură de stat a lui Putin

2 A murit la 23 de ani, pentru o poză

3 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”

4 Consulul Ungariei la București, Vágó Ferenc, a murit pe A1 după ce un camion cu lemne a rupt parapetul și a intrat pe contrasens

5 E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk