Ministerul Agriculturii, serviciile secrete, camerele parlamentare, printre instituțiile care primesc bani la rectificare

Ministerul Agriculturii, serviciile secrete, camerele parlamentare, printre instituțiile care primesc bani la rectificare

Ministerul Agriculturii, cel de Interne, Administrația Prezidențială, serviciile secrete și cele două camere ale Parlamentului sunt printre instituțiile care primesc bani în plus la actuala rectificare bugetară, a declarat, vineri, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință de presă.

"Ca urmare a creșterii economice de 5,8%, față de 5,2% cum a fost în vedere la elaborarea bugetului pe acest an, și a unui PIB în valoare nominală de 837,1 miliarde de lei față de 815,2 miliarde de lei inițial, se propune o majorare și o suplimentare a cheltuielilor următoarelor ministere: Ministerul Agriculturii a fost suplimentată suma de 1,775 miliarde de lei pentru schemele de plăți directe pe suprafață. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înființarea culturilor din 2018. Totodată, se va asigura cofinanțarea programelor din PNDR 2014-2020", a spus ministrul Finanțelor.

De asemenea, la Ministerul Afacerilor Interne va fi un plus de 1,160 miliarde lei în principal pentru asigurarea mentenanței aeronavelor și a echipamentelor pentru intervenție și plată drepturilor salariale și pensiilor.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății are un plus de 207 milioane lei pentru plata salariilor personalului medical, Ministerul Muncii, un plus de 95,9 milioane lei, iar cheltuielile se majorează cu 795 milioane de lei pentru plata drepturilor de asistență socială și creștere a copiilor.

La Ministerul Finanțelor va fi rectificare pozitivă de 426 milioane lei pentru drepturile salariale, la Ministerul Justiției, un plus de 357 milioane lei pentru drepturi salariale și hotărâri judecătorești, la Ministerul Mediul de Afaceri, 247 milioane de lei pentru programele de sprijin a IMM-urilor.

De asemenea, vor primi sume în plus toate serviciile secrete, Administrația Prezidențială și cele două camere ale Parlamentului, a mai spus Mișa.

Întrebat de jurnaliști care este alocarea suplimentară totală, ministrul a răspuns că această informația va fi postată în scurt timp pe site-ul instituției.

Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) vor avea diminuate bugetele, în urma rectificării bugetare, a adăugat șeful de la Finanțe.

"Diminuări ale bugetelor ordonatorilor principali de credite au fost operate, în principal, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, cu mențiunea că aceste sume sunt aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene. Această tăiere a fost motivată de aprobarea cu întârziere a bugetului de stat pe anul 2017, de faptul că s-au întârziat procedurile de achiziție, de aceea a determinat un grad redus de execuție bugetară pe primele 8 luni de zile. Autorizarea Autorităților de Management a întârziat foarte mult posibilitatea ordonatorilor principali de credite de a iniția proiecte și de a cheltui acești bani", a subliniat Ionuț Mișa.

El a precizat că s-a asigurat, la nivelul bugetelor locale, o sumă de 697,2 milioane lei, din care pentru salariile profesorilor din învățământul preuniversitar — 350 de milioane de lei în plus, centre persoane cu handicap — 89,2 milioane lei, însoțitori persoane cu handicap — 110,9 milioane lei, programul "Cornul și laptele", care se derulează în continuare în școli — 69,1 milioane lei. De asemenea, pentru direcțiile de asistență socială și protecția copilului au fost alocate suplimentar 78 de milioane de lei.

"Vreau să menționez că la ministerele la care au fost operate diminuări ale creditelor bugetare nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament. De ce am făcut acest lucru? Pentru a nu afecta absolut deloc procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea se referă doar la creditele bugetare pe cash, care nu au putut fi demonstrate că există capacitatea de fi utilizate pe ultimele 4 luni ale acestui an. De asemenea, în bugetul Ministerului Finanțelor Publice, la acțiuni generale, au fost acordate credite de angajament în sumă de 638 milioane de lei pentru programul "Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții, în vederea demarării unui proces de selecție pentru beneficiarii ajutorului de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie", a precizat oficialul MFP.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”