Ministerul Agriculturii: Plata subvențiilor în agricultură se realizează într-un ritm accelerat; întârzierile cauzate exclusiv de fosta conducere

Ministerul Agriculturii: Plata subvențiilor în agricultură se realizează într-un ritm accelerat; întârzierile cauzate exclusiv de fosta conducere

Plata subvențiilor în agricultură se realizează într-un ritm accelerat, în condițiile în care din noiembrie 2015 și până în prezent au fost efectuate plăți de peste 1,22 miliarde de euro iar întârzierile la plată sunt cauzate exclusiv de fosta conducere, precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat remis AGERPRES după ce, miercuri, Camera Deputaților a adoptat o moțiune simplă împotriva ministrului de resort.

În plus, reprezentanți MADR subliniază și faptul că fostul ministru al Agriculturii (Daniel Constantin — n.r.) a luat decizia greșită de a aplica, în 2015 și 2016, un număr mult prea mare de scheme de plăți în cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81 față de 21 de scheme în anul 2014.

'Urmare adoptării astăzi (miercuri — n.r.), în plenul Camerei Deputaților, a moțiunii simple inițiate de PSD și ALDE, facem următoarele precizări:
În ce privește acuzația privind neacordarea la timp a subvențiilor de către APIA, precizăm că subvențiile se plătesc într-un ritm accelerat — peste 1,22 miliarde euro din noiembrie până în prezent — deși întârzierile se datorează 100% fostei conduceri. Prezentăm mai jos întârzierile pe care le-a găsit actuala conducere a Ministerului și care au impietat asupra efectuării la timp a plății subvențiilor: adoptarea extrem de tardivă a legislației necesare efectuării plăților; Ordinul 619 (pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate și a modului de implementare a schemelor de plăți în agricultură în perioada 2015 — 2020 — n.r.) a fost adoptat de abia la 6 aprilie 2015, iar depunerea cererilor de plată a început numai la jumătatea lui aprilie; contractarea modulului de plăți trebuia realizată cu 1 an înaintea demarării plăților în avans, dar s-a făcut de abia la sfârșitul lunii iulie 2015 (abia în 30 iulie 2015 a fost adoptată HG nr. 596/22.07.2015); decizia finală privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune a fost transmisă Comisiei Europene de abia în octombrie 2015, deci era imposibilă realizarea modulului de plăți până la 16 octombrie — data la care ar fi trebuit sa înceapă plățile în avans!; neasigurarea la timp de fosta conducere a Ministerului a fondurilor necesare modulului de plăți ca urmare a întârzierii în aprobarea actului normativ; eliminarea cooperativelor și asociațiilor de la accesul fondurilor pentru pășuni', precizează Ministerul Agriculturii.

Comunicatul vorbește și despre eșecul în absorbția fondurilor de dezvoltare rurală, în condițiile în care în 2015 a fost dezangajat un miliard de euro și au fost efectuate corecții financiare de peste 800 de milioane de euro pentru cele două agenții de plăți.

Mai mult, în document se afirmă că fostul ministru al Agriculturii a indus în eroare Ministerul Finanțelor solicitând creșterea salariilor la Agenția de Finanțare și Investiții Rurale (AFIR) pe motiv că acestea se plătesc din fonduri europene în condițiile în care sumele respective provin de la bugetul de stat.

'Să mai adăugăm faptul că fostul ministru a indus în eroare Ministerul Finanțelor Publice solicitând creșterea salariilor la Agenția de finantare si investitii rurale (AFIR) pe motiv că acestea s-ar plăti din fonduri europene. Întrucât salariile trebuie plătite din bugetul național, la începutul acestui an actualul ministru a trebuit să găsească soluții pentru plata salariilor pentru cei 1.800 salariați ai AFIR! Culmea, toată aceasta situație gravă din agricultură este pusă de autorul moțiunii, care a condus ministerul 3 ani jumătate, pe seama actualului ministru!', subliniază comunicatul MADR.

Documentul prezintă și principalele realizări ale actualului șef de la Agricultură, amintind, printre altele, simplificarea semnificativă a cererii de plată pentru anul 2016, în condițiile în care dosarul este de 9 ori mai redus față de cel din 2015, și reintroducerea posibilității de accesare de către cooperative și asociații a subvențiilor pentru pășuni.

De asemenea, pentru creșterea absorbției fondurilor pentru dezvoltare rurală au fost identificate 52 de măsuri de simplificare a accesului PNDR 2014-2020 și a fost adoptat actul normativ prin care s-a înființat funcția de atașat agricol care să permită promovarea exporturilor românești în 12 țări pentru creșterea profitului producătorilor români.

Un alt proiect legislativ important este, potrivit MADR, cel privind Fondul Mutual, care se află în dezbatere cu fermierii. Stabilirea unui astfel de fond va permite despăgubirea calamităților din fonduri europene, degrevând bugetul național de sume importante ce pot fi astfel utilizate în alte scopuri, se arată în comunicatul citat.

Totodată, reprezentanții MADR precizează că au fost lansate dezbateri asupra unui proiect de lege privind restructurarea cercetării în domeniul agricol, care să conducă la susținerea creșterii competitivității producătorilor români pe piața UE și internațională. În plus, pentru luna octombrie a acestui an se are în vedere realizarea unui Fond de creditare a agriculturii care să faciliteze finanțarea fermierilor și astfel creșterea absorbției fondurilor de dezvoltare rurală, evitând dezangajări de miliarde din trecut.

La capitolul realizări, comunicatul amintește și deblocarea exportului de ovine în țările din Orientul Mijlociu și anunță că peste 750.000 ovine au fost deja exportate, urmând să fie adoptate noi demersuri pentru deschiderea de noi piețe și valorificarea optimă a ovinelor. De asemenea, au fost făcute demersuri la Comisia Europeană pentru liberalizarea regimului de export al cărnii de porc și a fost stabilită legislația necesară unui sistem de ecarisare corespunzător cerințelor UE fiind astfel evitată declanșarea acțiunii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României.

Potrivit Ministerului Agriculturii, adoptarea unei moțiuni simple nu implică în mod obligatoriu demiterea unui ministru, o decizie în acest sens fiind prerogativa exclusivă a prim-ministrului.

AGERPRES/ (AS — editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri