Minielicopterul Ingenuity a realizat cel de-al 25-lea zbor şi a stabilit noi recorduri pe planeta Marte

Minielicopterul Ingenuity a realizat cel de-al 25-lea zbor şi a stabilit noi recorduri pe planeta Marte

Ingenuity, minielicopterul trimis de NASA pe Marte, ce are o greutate de 1,8 kilograme, a realizat vinerea trecută cel de-al 25-lea zbor al său pe "Planeta Roşie", unde a stabilit noi recorduri de viteză şi de distanţă, informează site-ul space.com.

"Elicopterul de pe Marte a doborât recorduri încă o dată! Ingenuity a finalizat cel de-al 25-lea şi cel mai ambiţios zbor al său. A doborât recordurile de distanţă şi de viteză, parcurgând 704 metri cu 5,5 metri pe secundă în cadrul unui zbor ce a avut o durată de 161,3 secunde", au anunţat marţi, pe Twitter, inginerii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California, un centru ştiinţific deţinut de NASA în California, care administrează misiunea Ingenuity.

Potrivit jurnalului de zbor al lui Ingenuity, cea mai mare distanţă parcursă de acest minielicopter era până acum de 625 de metri, străbătută în cadrul unui zbor realizat în iulie 2021. Precedentul său record de viteză era de 5 metri pe secundă, atins cu ocazia mai multor zboruri.

Zborul de pe 8 aprilie 2022 nu a stabilit însă şi un record de durată; acesta este de 169,5 secunde şi a fost stabilit în august 2021.

Ingenuity a asolizat în craterul marţian Jezero în februarie 2021 alături de roverul Perseverance, trimis de NASA pentru a căuta urme ale unor forme de viaţă străvechi şi pentru a preleva eşantioane din scoarţa planetei Marte. Micul aparat de zbor s-a detaşat de cala roverului în aprilie 2021 şi a început apoi o misiune ce avea iniţial o durată de doar lună şi care prevedea la început doar cinci zboruri, concepută pentru a demonstra că explorarea aeriană este posibilă pe Marte, în pofida atmosferei rarefiate a acestei planete.

Ingenuity a depăşit foarte repede obiectivele iniţiale ale misiunii sale. El se află în prezent într-o misiune extinsă, împingând şi mai departe limitele zborurilor marţiene şi realizând misiuni de recunoaştere pentru roverul Perseverance, care se îndreaptă spre rămăşiţele accesibile ale unei delte străvechi care a existat în trecut în perimetrul craterului Jezero.

Zborul de vinerea trecută a fost cel de-al doilea într-un interval de cinci zile pentru Ingenuity şi totodată al cincilea din ultima lună. O astfel de activitate intensă nu este surprinzătoare: Perseverance se îndreaptă destul de rapid spre acea deltă străveche, iar Ingenuity trebuie să ţină pasul cu roverul.

De fapt, coordonatorii misiunii vor ca minielicopterul marţian să ajungă primul în acea deltă.

"Vrem asta din două motive: telecomunicaţii şi siguranţă", a declarat Ben Morrell, inginer de operaţiuni pentru misiunea Ingenuity din cadrul JPL, într-un blog publicat pe 5 aprilie.

"Ingenuity comunică doar cu staţia de elicopter bazată pe roverul Perseverance, aşadar trebuie să rămână suficient de aproape pentru a beneficia de o conexiune bună. Pentru siguranţă, este ideal dacă Ingenuity zboară înaintea lui Perseverance pentru a evita situaţia în care ar fi nevoit să zboare pe deasupra sau pe lângă rover, pentru a minimaliza riscul unui contact apropiat cu roverul în cel mai rău scenariu", a adăugat inginerul american. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...