Minerii vor să dea Guvernul în judecată, fiind nemulțumiți de recalcularea pensiilor: „Ne-a tăiat drepturile”

Minerii vor să dea Guvernul în judecată, fiind nemulțumiți de recalcularea pensiilor: „Ne-a tăiat drepturile”

Sute de mineri pensionari s-au adunat în Valea Jiului pentru a începe un proces colectiv împotriva Guvernului după recalcularea pensiilor. Aceştia sunt revoltați că pensile au scăzut cu câteva mii de lei.

Minerii sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor FOto: Arhivă

Minerii sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor FOto: Arhivă

Mai mulți pensionari care au lucrat în minele din Valea Jiului s-au adunat luni, 2 septembrie, la Petroșani pentru a începe demersurile prin care să se constituie într-o asociație, cu statut juridic, care să îi reprezinte în instanță. Oamenii vor să conteste deciziile primite de recalculare a pensiilor, fiind supărați de faptul că acestea au fost reduse substanțial.

Mai sunt afară 100. Toată Valea! Nu avem nicio implicare politică. Nu ne interesează politica. Ne interesează munca noastră.”, au precizat pensionarii la Antena 3. Aceștia sunt porniți să dea Guvernul în judecată: „Ne-a tăiat drepturile”.

Spun că au făcut egalizare de pensii. Eu am coleg cu 20 de ani de subteran şi eu am 28 de ani de subteran. Ia aceeaşi pensie ca şi mine. Ce egalizare au făcut?”, a mai precizat un pensionar nemulțumit de recalculare.

La puțin timp după ce au intrat în posesia deciziilor, numeroși pensionari s-au prezentat la casele de pensii din țară, fiinf nemulțumiți de informațiile care se regăseau în documente.

Indignați de deciziile de recalculare pe care le-au primit, mai mulți foști mineri au decis să iasă în cursul serii de luni, 26 august, pe străzile din Petroșani, cu mașinile, pentru a protesta . Deși se așteptau la o mărire a pensiilor, aceștia au constatat că, de fapt, cuantumul a scăzut.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiunea politică condusă de George Simion, a transmis luni, 2 septembrie, că a înștiințat Avocatul Poporului în legătură cu nedreptățile cauzate de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii. Aceștia susțin că s-au tăiat pensiile pentru circa un milion de pensionari, mai ales pentru cei care au activat în condiții deosebit de periculoase sau pentru persoanele cu dizabilități.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Turcia va fi goală în câțiva ani. M-am simțit furat la fiecare pas” / Ce îi nemulțumește pe turiști

2 Topul persoanelor fizice care au cele mai mari datorii la ANAF. Pe primul loc se află un bucureștean, care are de plătit o sumă uriașă

3 Adrian Minune, umilit de patronul unui club din Vaslui. „Nu te supăra, ai greșit scena, băiatul meu”

4 Nouă ipoteză privind cauza distrugerii avionului F-16 ucrainean. Nu ar fi fost lovit de o rachetă Patriot

5 Cine erau cei 6 ostatici găsiți morți de IDF într-un tunel din Gaza. Au fost împușcați în cap cu puțin timp înainte să fie recuperați