Minerii de la Salina Praid şi Salina Târgu Ocna, în grevă; bazele de agrement sunt închise până la soluţionarea problemelor
Aproape 400 de angajaţi ai salinelor Praid şi Târgu Ocna se află în grevă, nemulţumiţi că nu li se acordă voucherele de vacanţă pentru anul 2019, fiind sistată atât activitatea de exploatare a sării, cât şi cea de agrement din bazele turistice.
Liderul de sindicat de la Salina Praid, Kelemen Jozsef, a declarat, pentru AGERPRES, că un număr de aproximativ 150 de angajaţi au declanşat un protest spontan, din cauza faptului că nu li se acordă voucherele de vacanţă pentru 2019, banii fiind dirijaţi pentru restructurare şi acordare de plăţi compensatorii la Exploatarea minieră Râmnicu Vâlcea.
"Ne-am oprit din cauză că în bugetul alocat anului 2019 s-a alocat suma pentru voucherele de vacanţă, dar s-a promovat o restructurare la Vâlcea (...) şi conducerea, împreună cu Consiliul de Administraţie, au hotărât să ia suma de vouchere şi să o pună în bani de restructurare, în bugetul rectificat. Şi de asta este nemulţumire, eu nu pricep, e vorba de 2.080 lei pentru un angajat, am făcut şi acum o grămadă de profit (...) şi nu ni se pare corect ca oamenii să sufere iar pentru această sumă infimă", a precizat Kelemen Jozsef.
Potrivit sursei citate, activitatea de exploatare a sării a fost sistată de câteva zile, iar marţi dimineaţa s-a oprit şi activitatea de turism, vizitatorii nemaiavând acces în baza turistică.
În grevă se află şi 230 de angajaţi ai Salinei Târgu Ocna, care au oprit activitatea de exploatare a sării, cea de turism, dar şi cea de extracţie de saramură.
"Am intrat în protest pentru că nu ni s-au respectat nişte drepturi bugetate, drepturile salariale, motivul fiind neacordarea de vouchere de vacanţă. Aprobarea lor depinde de Consiliul de Administraţie, care a fost convocat de trei ori săptămâna trecută, au avut termene până la 12 noaptea şi pur şi simplu nu se întrunesc, nu vor să voteze, nu ne bagă deloc în seamă. Motivul este faptul că 49% din acţiunile SALROM sunt deţinute de Fondul Proprietatea, deci privaţi, care, nefăcând cheltuieli, de genul voucherelor sau alte feluri de achiziţii, rămân cu banii necheltuiţi, deci banii sunt profit pentru ei la sfârşitul anului", a declarat, pentru AGERPRES, liderul de sindicat de la Salina Târgu Ocna, Dan Popa.
Acesta a adăugat că, marţi dimineaţă, minerii discută dacă să se autoblocheze în subteran, punctând faptul că oamenii nu mai suportă această situaţie.
"S-a ajuns la disperare, pentru că în afară de neacordarea de vouchere, multe alte drepturi sunt încălcate, nerespectate, oamenii nu sunt plătiţi cu trebuie, că fac producţie. În ultimii cinci ani, am depăşit de cinci ori profitul şi 200 de oameni, câţi suntem la Târgu Ocna au făcut, anul trecut, 100 miliarde lei vechi profit net, în procente, înseamnă un profit de 220%, ceea ce eu nu cred că mai face o firmă din România", a arătat Dan Popa.
El a spus că, din cauza grevei de la Salina Târgu Ocna, activitatea Combinatului Borzeşti se desfăşoară la cotă de avarie, la acest combinat fiind livrată saramură de la câmpul de sonde extracţie saramură al Salinei Târgu Ocna.
Cei doi lideri de sindicat de la Praid şi Târgu Ocna au precizat că un protest spontan se desfăşoară şi la salinele Ocna Dej şi Slănic Prahova. AGERPRES/(A - autor: Gina Ştefan, editor: Oana Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)