
Mineralul esențial fără de care vitamina D și calciul nu funcționează corect. Ce recomandă specialiștii
Studiile au demonstrat că magneziul joacă un rol esențial în activarea vitaminei D în organism. Acest mineral este necesar pentru ca enzimele din ficat și rinichi să transforme vitamina D în forma sa activă, esențială pentru o absorbție optimă a calciului. Dar cum funcționează acest mecanism?

Vitamina D rămâne inactivă iar calciul nu se absoarbe corect fără un aport adecvat de magneziu Colaj
„ Magneziul ajută enzimele hepatice și renale să finalizeze activarea vitaminei D într-un mod eficient. Fără un aport suficient de magneziu, acest proces nu se poate desfășura corespunzător, ceea ce poate duce la o absorbție redusă a calciului și, implicit, la un impact negativ asupra sănătății oaselor”, avertizează dr. Rajeshwari Panda, șefa departamentului de dietetică de la Spitalul Medicover, Kharghar Navi Mumbai, citată de The Indian Express .
De ce magneziul este esențial pentru activarea vitaminei D în organism
Vitamina D trece prin două etape de hidroxilare pentru a deveni activă. „Prima transformare are loc în ficat, unde vitamina D este transformată în 25-hidroxivitamina D (calcidiol). Ulterior, în rinichi, aceasta este convertită în 1,25-dihidroxivitamina D (calcitriol), forma sa activă”, explică dr. Manjusha Agarwal, consultant senior în medicină internă la Spitalul Gleneagles Parel Mumbai.
Aceste procese depind de enzime care necesită magneziu. „Fără un aport adecvat de magneziu , enzimele nu își pot îndeplini corect funcția, vitamina D rămâne inactivă, iar organismul nu poate absorbi eficient calciul , ceea ce poate afecta sănătatea oaselor ”, completează specialistul.
Cum ajută magneziul și rinichii la activarea vitaminei D în organism
Majoritatea oamenilor își asigură necesarul de magneziu printr-o dietă echilibrată , bogată în legume verzi, fructe, nuci, semințe și cereale integrale. „ Vitamina D obținută din expunerea la soare, alimentație sau suplimente ajunge mai întâi în ficat, unde este transformată într-o formă de depozitare. Ulterior, rinichii o convertesc în forma activă, pe care organismul o poate folosi”, mai explică dr. Panda.
În plus, dr. Agarwal subliniază că magneziul joacă un rol esențial în reglarea hormonului paratiroidian (PTH), care influențează metabolismul vitaminei D. „Totuși, acest deficit este rar la persoanele sănătoase”, precizează dr. Panda.
Magneziul nu acționează singur: nutrienți sunt esențiali pentru activarea vitaminei D
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, deși magneziul este important, acesta reprezintă doar unul dintre factorii implicați în activarea vitaminei D.
Alți nutrienți esențiali , precum calciul și vitamina K, contribuie, de asemenea, la utilizarea corectă a vitaminei D în organism. „Dacă ai un nivel scăzut de vitamina D, poate fi util să iei suplimente, dar doar după consultarea unui medic și verificarea nivelului de magneziu”, recomandă dr. Panda.
Sursa: adevarul.ro