Minea (Romalimenta): Preocuparea pentru industria alimentară este încă iluzorie în România; în Europa este prioritate zero
Ajutorul şi preocuparea pentru industria alimentară românească sunt încă iluzorii, dar în toată Europa şi cam în toată lumea domeniul este prioritate zero, a declarat, joi, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta, la ediţia a VII-a a conferinţei "Afaceri în agricultură".
"Nu sunt un specialist în agricultură, sunt specialist şi reprezentant al industriei alimentare. Industria alimentară are două caracteristici legate de agricultură: prima, că în general ceea ce prelucrează provine din agricultura primară, şi a doua că, cel puţin cu numele, face parte din acelaşi minister, Ministerul Agriculturii. Situaţia este aceeaşi ca peste tot. Din păcate, într-una dintre cele mai grele perioade din ultimii 30 de ani ajutorul şi preocuparea către industria alimentară sunt încă iluzorii. Sunt de acord că fermierii trebuie ajutaţi, agricultura trebuie ajutată, pentru că fără agricultură nu vom putea exista. Am fost acuzaţi de foarte multe ori că suntem oportunişti şi cumpărăm materii prime de unde se găsesc mai ieftin. Noi avem toate datele despre clienţi, producţie, cât trebuie să producem şi unde trebuie să vindem. Din păcate, nouă nu ne ia nimeni marfa să ne-o vândă mai departe, nu ne putem plânge de costuri că sunt prea mari. Problemele noastre sunt cel puţin la fel de dure ca problemele pe care le are agricultura şi mi-ar plăcea la un moment dat să se vorbească poate mai mult şi despre industria alimentară. Avem o scădere constantă a consumului, ceea ce se întâmplă în absolut toată Europa. Nimeni de la noi nu se gândeşte şi la activitatea noastră, dar dacă nu se apleacă nimeni către noi agricultura va avea de suferit", a precizat Minea.
Reprezentantul Romalimenta şi director general al companiei Angst a punctat, de asemenea, faptul că industria alimentară este al doilea jucător pe piaţa din România şi al doilea ca participare la Produsul Intern Brut (PIB).
"N-am auzit nicio declaraţie coerentă despre ce se întâmplă cu întreprinderile mari. În Europa s-au dat. Ca şi agricultura, industria alimentară este considerată prioritate zero în toată Europa şi cam în toată lumea. În România, se pare că se evită sintagma 'industrie alimentară'. S-a vorbit la un moment dat şi despre profit... Cu regret, vă aduc aminte că, potrivit statisticilor europene, profitul se împarte 60% la producătorul privat şi 40% la procesator şi retail. În relaţia procesator - retail sunt curios care ia mai mult, dar nu cred că procesatorul... Dacă aş primi un ajutor, un credit, un grant că mă aprovizionez cu materii prime numai din România poate agricultura ar fi mai fericită. Dacă eu nu primesc nimic, totdeauna mă voi aproviziona de acolo de unde găsesc mai ieftin, n-am ce face. Asta e ce îmi cere piaţa, la ora actuală. Dacă ne-ar întreba şi pe noi ce avem nevoie în perioada asta, cum ne descurcăm cu angajaţii... Nu ne-am jelit foarte tare, dar fără un sprijin direct pentru a rezista pe piaţă este un lucru strict necesar. La ora actuală, industria alimentară este al doilea jucător pe piaţa din România şi al doilea ca participare la PIB, deci departe de a fi slabă, dar nu este cunoscută", a afirmat Sorin Minea.
Grupul de presă Bursa a organizat, joi, videoconferinţa "Afaceri în agricultură", în care printre principalele teme de discuţie s-au aflat: Planul de rezilienţă şi recuperare, Politica Agricolă Comună şi lipsa forţei de muncă în agricultură. AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)