- 24 februarie: polițiștii se duc la Cotroceni, ca să ceară salarii mai mari. Se îmbrâncesc cu jandarmii și aruncă cu fumigene.
- 1 martie: sub nasul forțelor de poliție, un bătrân de 68 de ani ucide doi tineri pe care-i luase ostatici. Poliția a avut ore întregi la dispoziție să găsească o soluție.
- 4 martie: șeful poliției poliției din Suceava, celebra direcție de informații și protecție informativă, este reținut de DNA. El proteja o rețea de polițiști care dădeau carnete auto contra șpagă, le spunea cum să nu fie prinși și, în schimb, ar fi primit zeci de mii de euro, șpagă.
- 5 martie: trei polițiști de la Secția 16 de poliție din București sunt arestați, alți trei sunt puși sub control judiciar. Au răpit doi tineri care le atrăseseră atenția că nu poartă mască, i-au dus pe un câmp, i-au bătut cu cruzime și au urinat pe unul dintre ei. Între cei arestați: prim-vicepreșdintele sindicatului național al agenților de poliție!
Acestea sunt faptele din doar ultimele zece zile. Dacă mergem mai mult în timp, găsim alte grozăvii. Mă uitam pe o documentare din 2015, cu șefimea înhățată de DNA în acea perioadă: şeful poliţiei rutiere din Teleorman, şeful biroului de investigaţii criminale a municipiului Brăila, adjunctul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), adjunctul directorului Poliţiei Capitalei, comandantul poliţiei Bistriţa-Năsăud şi mai mulţi şefi de la Poliţia de Frontieră Giurgiu.
Șpăgile erau ridicole: doi pui, o mămăligă, trei peşti, o sticlă de whisky, mâncare pentru câini sau 15 fripturi. Acestea sunt date din 2015, dar obiceiul a rămas: la Iași, în anul de grație 2020, șpaga polițiștilor era sub formă de pizza.
La Oficiul pentru Protecția Martorului, acum câțiva ani, polițiștii furau banii celor pe care trebuiau să-i protejeze.
Tot sistemul e putred și cultura furtului, a hoției, se învață din Academia de Poliție, cea mai mare fabrică de plagiatori din România.
În paralel, cetățenii obișnuiți sunt complet lipsiți de protecție. Poliția nu face decât să ofere scuze și să amâne orice reformă, până când publicul uită. Cazul Caracal este exemplar: ministerul de Interne a creat diversiunea Cumpănașu, iar acesta a acoperit scandalul cu fumigene, până când nimeni n-a mai priceput nimic. În schimb, printre alte avantaje, Cumpănașu se plimba prin țară cu escorta ministerului de Interne.
Situația este teribilă, fiindcă vorbim de oameni morți, uciși cu sadism, vorbim violențe îngrozitoare și de sentimentul că statul român nu vrea - nu că nu poate! - să-i protejeze pe inocenți.
Cumplit este și faptul că, dacă în poliție or fi și oameni onești, aceștia sunt bine ascunși. Prea puțini sunt cei care nu protestează. Sindicatele sunt structuri pesedizate, care-i protejează pe corupți. Mai apare câte o figură de tip Godină, dar acesta pare că nu vrea decât să strângă like-uri și notorietate, nu să schimbe ceva în profunzime.
În ani, am învățat să nu cred în revoluții. De obicei, se termină prost. Dar, în acest caz, este evident că structura Poliției Române trebuie demolată din temelii. Academia de Poliție - desființată. Actuala legislație, care îi protejează pe milițieni, indiferent cât de proști, incompetenți și hoți sunt, abrogată. În fruntea structurii, aduși oameni din afara sistemului după chipul și asemănarea Monicăi Macovei.
Aceste decizii trebuie luate de către actuala conducere politică a țării. Fostul ministru de Interne pus de PNL, Marcel Vela, a fost un caraghios ridicol. Vom vedea dacă Lucian Bode are curaj să se confrunte cu așa-zisa Poliție Română sau va prefera să se lase împachetat, ca să poată pleca din minister liniștit, fără să deranjeze și fără să fie deranjat.