Militarii români au organizat trageri de luptă cu celebrele sisteme HIMARS VIDEO

Militarii români au organizat trageri de luptă cu celebrele sisteme HIMARS VIDEO

Reţelele de socializare au explodat, efectiv, zilele acestea după ce un convoi militar cu mai multe lansatoare HIMARS, temutele rachete americane care bagă groaza în trupele ruseşti pe frontul din Ucraina, a fost filmat la Focşani.

În imagini s-au putut observa cel puţin zece lansatoare M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) şi mai multe autovehicule militare de sprijin, iar utilizatorii de reţele sociale nu s-au sfiit să comenteze în fel şi chip manevrele militarilor români. „Focşani, România: mare convoi de HIMARS, probabil îndreptat spre Ucraina. Lucru foarte serios. Cât timp se vor preface ruşii că nu văd?”, spune oarecum îngrijorată o internaută. Un alt utilizator de internet pare mândru de coloana Armatei Române. „HIMARS după HIMARS. De-ale noastre. Geto-dace. Şi care au în dotare şi ATACAMS care ajung până la Sevastopol”, a spus internautul făcând referire la rachetele cu raza mai mare de acţiune din dotarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), dar care nu au ajuns şi la sisteme HIMARS donate de Statele Unite către Ucraina din evidente motive tactice.

Misterul convoiului militar a fost destrămat joi de Ministerul Apărării (MApN), care a comunicat că echipamentele militare văzute la Focşani veneau de la un exerciţiu de antrenament într-o localitate din judeţul Braşov. „În prima săptămână a lunii august, Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice «Maior Gheorghe Sonţu» a desfăşurat activităţi de instrucţie în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu. Pentru militarii batalionului, punctul culminant al pregătirii a fost executarea tragerilor de luptă cu sistemul HIMARS, tehnică intrată în dotarea Brigăzii 8 ROT în anul 2021. Primele trageri cu sistemele HIMARS ale Armatei României au avut loc în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, în perioada 8-10 iunie 2022. Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie un interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO”, a precizat MApN.

Instituţia nu a precizat însă ce fel de muniţie s-a utilizat, dar cel mai probabil au încărcat sistemele cu M31A1 (Unitary), rachetele cu cea mai modestă rază de acţiune pe care le pot utiliza HIMARS. Este vorba de vectorii utilizaţi şi de ucraineni în prezent şi care au o rază de lovire de 70 de kilometri. Aceste rachete îşi lovesc ţintele cu o viteză de 2,5 Mach, au o mare putere explozivă, iar precizia tragerii este deosebită pentru că sistemele complexe de ghidaj nu permit o eroare mai mare de trei metri.

O rachetă costă cel puţin 150.000 de dolari

Achiziţionarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare- HIMARS”. Documentul a prevăzut achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare. Contractul României prevede şi trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ţinte terestre de suprafaţă sau punctuale până la 300 km. Preţul unitar al unei rachete pentru HIMARS este de cel puţin 150.000 de dolari.

România, prima ţară fostă comunistă dotată cu HIMARS

Astfel, în total, România va avea 54 de lansatoare HIMARS, costul total al programului fiind de circa 1,5 miliarde de dolari, iar în această sumă sunt incluse muniţiile. Concret, pe lângă lansatoare, în România ajung iniţial 81 de rachete tip M31A1 Unitary şi 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar şi 54 de rachete de tip MGM-140 ATACMS (cele care au raza de până la 300 de kilometri).

România este prima ţară din fostul lagăr comunist care are în dotare sisteme de rachete de înaltă precizie HIMARS, iar Polonia a făcut demersuri avansate pentru achiziţionarea unor astfel de echipamente de luptă îndelung testate în conflicte armate precum cele din Irak, Afganistan, Siria şi, mai nou, Ucraina. De precizat că Ucraina are în prezent numai 16 lansatoare de rachete HIMARS şi cu acestea face ravagii la propriu printre trupele lui Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet