Milioane de sinistrați în Bangladesh, după cele mai mari inundații din istoria recentă. Locuitorii dintr-un oraș aflat sub ape acuză India

Milioane de sinistrați în Bangladesh, după cele mai mari inundații din istoria recentă. Locuitorii dintr-un oraș aflat sub ape acuză India

Orașul Feni din sud-estul Bangladeshului a devenit epicentrul uneia dintre cele mai grave inundații din istoria recentă a țării. De miercuri noaptea, apele în urma ploilor musonice și râurilor revărsate au inundat 11 districte, în timp ce zone întinse din orașul de aproape 1,5 milioane de locuitori sunt scufundate, relatează CNN. Numărul morților a crescut la 23, în timp ce 1,24 milioane de familii sunt sinistrate, au declarat luni oficialii, citați de Reuters. În India vecină, oficialii spun că cel puțin 26 de persoane au fost ucise , iar peste 64.000 de persoane caută adăpost în taberele pentru sinistrați din regiunea Tripura.

Peste cinci milioane de oameni din Bangladesh sunt afectați de inundații FOTO PROFIMEDIA

Peste cinci milioane de oameni din Bangladesh sunt afectați de inundații FOTO PROFIMEDIA

Locuitori din acest oraș au acuzat guvernul de la New Delhi că a deschis ecluzele barajului Dumbur din statul vecin Tripura, fără niciun avertisment.

India a respins aceste acuzații explicând că eliberarea apelor nu a fost intenționată și că ploile în exces au fost un factor important, deși a recunoscut că pene de curent și întreruperea comunicațiilor au fost cauza pentru care nu ar fi reușit să emită avertismentul obișnuit vecinilor.

„India a folosit o armă cu apă”, a spus Shoriful Islam, 29 de ani, un IT-ist care s-a întors în orașul natal din capitala Dhaka pentru a lua parte la eforturile de salvare. „India se răzbună pentru distrugerea ultimului guvern”, crede el.

Singura cale de intrare sau de ieșire din orașul inundat este cu barca – toate drumurile principale sunt izolate, iar eforturile de salvare sunt încetinite de lipsa electricității și de o întrerupere aproape totală a comunicațiilor în oraș.

Armata și marina au fost mobilizate pentru a coordona operațiunile de ajutor și voluntari au început să sosească din Dhaka și din alte părți ale țării pentru a da o mână de ajutor în eforturile de salvare și de distribuire a ajutoarelor.

„Nu există electricitate, gaz, internet”, a relatat voluntarul Abdus Salam, 35 de ani, profesor de engleză în Dhaka, cerând comunității internaționale să trimită asistență. 12 membri ai familiei sale sunt blocați într-o zonă rurală aflată la 25 de kilometri de centrul orașului Feni, spune el.