Milioane de sinistrați în Bangladesh, după cele mai mari inundații din istoria recentă. Locuitorii dintr-un oraș aflat sub ape acuză India
Orașul Feni din sud-estul Bangladeshului a devenit epicentrul uneia dintre cele mai grave inundații din istoria recentă a țării. De miercuri noaptea, apele în urma ploilor musonice și râurilor revărsate au inundat 11 districte, în timp ce zone întinse din orașul de aproape 1,5 milioane de locuitori sunt scufundate, relatează CNN. Numărul morților a crescut la 23, în timp ce 1,24 milioane de familii sunt sinistrate, au declarat luni oficialii, citați de Reuters. În India vecină, oficialii spun că cel puțin 26 de persoane au fost ucise , iar peste 64.000 de persoane caută adăpost în taberele pentru sinistrați din regiunea Tripura.
Peste cinci milioane de oameni din Bangladesh sunt afectați de inundații FOTO PROFIMEDIA
Locuitori din acest oraș au acuzat guvernul de la New Delhi că a deschis ecluzele barajului Dumbur din statul vecin Tripura, fără niciun avertisment.
India a respins aceste acuzații explicând că eliberarea apelor nu a fost intenționată și că ploile în exces au fost un factor important, deși a recunoscut că pene de curent și întreruperea comunicațiilor au fost cauza pentru care nu ar fi reușit să emită avertismentul obișnuit vecinilor.
„India a folosit o armă cu apă”, a spus Shoriful Islam, 29 de ani, un IT-ist care s-a întors în orașul natal din capitala Dhaka pentru a lua parte la eforturile de salvare. „India se răzbună pentru distrugerea ultimului guvern”, crede el.
Singura cale de intrare sau de ieșire din orașul inundat este cu barca – toate drumurile principale sunt izolate, iar eforturile de salvare sunt încetinite de lipsa electricității și de o întrerupere aproape totală a comunicațiilor în oraș.
Armata și marina au fost mobilizate pentru a coordona operațiunile de ajutor și voluntari au început să sosească din Dhaka și din alte părți ale țării pentru a da o mână de ajutor în eforturile de salvare și de distribuire a ajutoarelor.
„Nu există electricitate, gaz, internet”, a relatat voluntarul Abdus Salam, 35 de ani, profesor de engleză în Dhaka, cerând comunității internaționale să trimită asistență. 12 membri ai familiei sale sunt blocați într-o zonă rurală aflată la 25 de kilometri de centrul orașului Feni, spune el.
Furie în Bangladesh
Furia se acumulează în rândurile victimelor inundațiilor din Bangladesh cu privire la sursa apelor care le-a inundat casele.
Pranay Verma, Înaltul Comisar al Indiei în Bangladesh, a explicat guvernului interimar din Bangladesh că a avut loc o „eliberare automată” din baraj din cauza nivelului ridicat al apei, potrivit secretarului de presă al guvernului interimar, Shafiqul Alam.
Totuși sunt unii sun de părere că politica a jucat un rol.
„India a dat dovadă de inumanitate prin deschiderea barajului fără avertisment”, susține Nahid Islam, unul dintre cei doi reprezentanți ai studenților în guvernul interimar din Bangladesh, condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus.
În urmă cu trei săptămâni, Bangladesh a demis-o pe premierul Sheikh Hasina, după ce o mișcare de protest condusă de studenți față de cotele de locuri de muncă s-a transformat într-o mișcare la nivel național pentru a o da jos de la putere, după ce ordonat o represiune sângeroasă, în care au murit sute de oameni .
Hasina a fugit cu elicopterul în India pe 5 august, după ce zeci de mii de oameni au mărșăluit spre capitală și spre reședința ei. În cei 15 ani la putere, Hasina a format legături puternice cu India și cu prim-ministrul Narendra Modi, aflat la un al treilea mandat rar.
După înlăturarea ei, au apărut relatări despre atacuri de represalii împotriva persoanelor considerate loiale partidului Hasinei – mulți dintre ei hinduși – stârnind o mare îngrijorare în India vecină, cu majoritate hindusă.
Ministerul Afacerilor Externe al Indiei a declarat joi într-un comunicat că „nu este corect din punct de vedere faptic” să dai vina pentru inundații pe apele eliberate din barajul Dumbur.
El a susținut că inundațiile din Bangladesh au fost cauzate „în primul rând” de apa provenită din bazine mari de captare de pe râul Gumti, în aval de baraj.
„Inundațiile din zona râurilor dintre India și Bangladesh sunt o problemă comună care provoacă suferințe oamenilor de ambele părți și necesită o cooperare strânsă pentru rezolvarea acestora”, se arată în declarație.
Oamenii din zonele inundate se pot deplasa doar cu barca
Ceea ce ar fi de obicei o călătorie de patru ore de la Dhaka în orașul Feni necesită acum un timp dublu din cauza drumurilor blocate, în timp ce echipele de salvare și voluntarii fac eforturi să acceseze regiunea inundată. Bărcile sunt greu de găsit; numeroase familii sosesc pentru a-și recupera rudele, dar constată că nu au cum să ajungă la ele.
Yasin Arafat, în vârstă de 24 de ani, a venit pentru a-și ajuta familia sinistrată.
A auzit că 35 de familii sunt blocate pe acoperișul caselor în satul său, inclusiv două femei însărcinate. Dar asta înseamnă o călătorie de trei ore cu barca și nu găsește una care să-l ducă până acolo.
„Nu au apă, nu au mâncare și sunt foarte speriați”, a spus el. „În ultimele 48 de ore, nu am avut nicio veste.”
Chiar și atunci când oamenii își pot procura o ambarcațiune, există secțiuni ale orașului aflate pe un teren mai înalt – inclusiv calea ferată – unde bărcile trebuie transportate manual de zeci de voluntari.
Autostrada principală a orașului a devenit acum principala sa cale navigabilă, fiind folosită ca rută centrală pentru ca oamenii să ajungă la uscat.
Unii dintre cei care pot ieși din oraș merg prin apa noroioasă ce le ajunge până la talie sau piept – riscând boli transmise prin apă, să fie mușcați de șerpi sau să se înece.
Pentru mulți alții aflați în zone în are apele sunt foarte adânci, este imposibil să le traverseze – așa că sunt blocați în sate la câțiva kilometri de centrul orașului. Chiar și călătoria cu barca către aceste zone este riscantă – navigarea prin copaci denși și mlaștini riscă să înfunde motorul sau să lovească obstacole subacvatice invizibile în apa tulbure.
Clădiri cu mai multe etaje – inclusiv un spital inundat și mai multe școli – sunt folosite drept refugiu temporar pentru cei care locuiesc în barăci, care sunt acum sub apă. Ei sunt în siguranță, dar le lipsesc alimente, apă și medicamente.
Suprafețe vaste sunt sub ape, inclusiv terenuri agricole
Departamentul de Meteorologie din Bangladesh a anunțat că condițiile de inundații ar putea persista dacă ploile musonice vor continua, întrucât nivelul apei se retrage foarte lent.
Aproximativ 470.000 de oameni s-au refugiat în 3.500 de adăposturi din districtele afectate de inundații, unde aproximativ 650 de echipe medicale sunt la sol pentru a oferi tratament, în timp ce armata, forțele aeriene, marina și poliția de frontieră oferă asistență pentru operațiunile de salvare și ajutor, au spus autoritățile.
Suprafețe vaste sunt scufundate, reprezentând o amenințare semnificativă pentru culturi dacă inundațiile persistă o perioadă îndelungată, au spus oficialii ministerului Agriculturii.
O analiză din 2015 realizată de Institutul Băncii Mondiale a estimat că 3,5 milioane de oameni din Bangladesh, una dintre cele mai vulnerabile țări din lume, sunt expuși riscului de inundații anuale în urma revărsării râurilor.
Bangladesh, o ţară unde trăiesc 170 de milioane de oameni, traversată de mai multe râuri, se confruntă deseori cu inundaţii devastatoare, scrie AFP.
O mare parte din teritoriul ţării este constituit din delte, marile fluvii himalayane, Gange şi Brahmaputra se varsă în mare după ce au traversat India.
Bangladeshul e una din ţările cele mai vulnerabile la catastrofe asociate schimbărilor climatice. Ploile musonice provoacă în fiecare an pagube considerabile, dar încălzirea climatică le sporeşte amploarea şi frecvenţa.
Sursa: adevarul.ro