Milienialii, mai predispuşi la cancere asociate obezităţii prin comparaţie cu ''baby boomers'' (raport)
Tinerii, în special cei din generaţia cunoscută drept cea a ''milenialilor'', prezintă rate din ce în ce mai ridicate de cancere alimentate asociate obezităţii, potrivit unui raport emis de Societatea Americană de Cancer şi citat de agenţia DPA.
Incidenţa a şase dintre cele douăsprezece tipuri de cancer asociate obezităţii este mai ridicată la adulţii tineri, susţine societatea americană într-un comunicat în care sunt descrise rezultatele unui studiu publicat luni în jurnalul The Lancet Public Health.
Riscul ca milenialii să dezvolte anumite tipuri de cancer este aproape dublu în comparaţie cu cel pe care îl prezentau la aceeaşi vârstă persoanele cunoscute drept ''baby boomers'', adică cele născute după Al Doilea Război Mondial.
A fost observată o ''creştere accentuată'' a generaţiilor ''succesiv mai tinere'' afectate de cancer, a notat societatea în cadrul comunicatului care subliniază concluziile cercetării. Cancerul colorectal, endometrial, pancreatic şi de vezică biliară se numără printre cancerele cele mai des întâlnite la tineri.
Totuşi, potrivit studiului, creşterea incidenţei tumorilor a fost observată în cazul a doar două dintre cele 18 tipuri de cancer care nu sunt asociate cu obezitatea. Rata de incidenţă s-a stabilizat sau s-a micşorat în cazul celorlalte, chiar şi în cazul cancerelor asociate fumatului şi infecţiilor, a notat societatea.
Greutatea corporală excesivă este un carcinogen din cauza hormonilor produşi de celulele grase, iar expunerea timpurie, în diverse perioade de dezvoltare, complică această problemă, a notat CNN.
Totuşi, alarmant pentru viitoarele implicaţii asupra sănătăţii publice nu este riscul ridicat, ci modificarea acestuia, au notat autorii cercetării. ''Având în vedere creşterea semnificativă a prevalenţei supraponderalităţii şi obezităţii în rândul tinerilor şi riscul tot mai ridicat de apariţie a cancerelor asociate obezităţii la generaţia de azi, povara viitoare a acestor tipuri de cancer s-ar putea agrava pe măsură ce generaţiile mai tinere îmbătrânesc, progresul înregistrat în ultimele decenii în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii oncologice putând fi stopat sau inversat'', a atras atenţia doctor Ahmedin Jemal, unul dintre autorii studiului.
''Tendinţele în ceea ce priveşte cancerul la adulţii tineri servesc adesea drept indicator privind viitoarea povară a cancerului asupra adulţilor mai în vârstă, categorie în rândul căreia sunt înregistrate cele mai numeroase cazuri de cancer'', au precizat specialiştii.
Potrivit unei analize a Cancer Research UK, publicată la începutul anului 2018, milenialii ar urma să devină generaţia cea mai supraponderală de când au început să fie strânse datele statistice. Peste şapte din zece persoane născute între începutul anilor '80 şi mijlocul anilor '90 ar urma să devină obeze între 35 şi 44 de ani, conform rezultatelor cercetării.
Spre deosebire de mileniali, doar cinci din zece oameni din generaţia "baby boomers" erau supraponderali sau obezi la aceeaşi vârstă, susţine analiza Cancer Research UK, efectuată în baza unor studii privind situaţia sănătăţii populaţiei în Anglia. AGERPRES