Miliardele care stau în spatele cursei nebune pentru obținerea „tinereții veșnice”

Miliardele care stau în spatele cursei nebune pentru obținerea „tinereții veșnice”

Miliarde de euro sunt investite în cercetări care să inverseze procesul de îmbătrânire celulară. Start-up-uri din toată lumea încearcă să intre pe această piață a „nemuririi”, în care miliardari precum Jeff Bezos finanțează clinici care să „vindece” bătrânețea, ca și cum aceasta ar fi o boală.

In asteptarea vaccinului anti-îmbătrâniriiFoto: Anna Maloverjan / Panthermedia / Profimedia

Speranța de viață continuă să crească. În România, aceasta e de 71,4 ani la bărbați și 79,1 ani la femei. „În curând va fi posibil să trăiești până la 100 de ani, sau chiar 120 de ani”, spune cu convingere Jean-Marc Lemaitre, director de cercetare la Inserm și co-director al Institutului de Medicină Regenerativă și Bioterapie Montpellier. Grupul său de cercetători caută „tinerețea veșnică” pe o piață de de peste 25 de miliarde de dolari în 2020, potrivit Allied Marker Research (AMR) . Estimările lor arată că în următorii 8 ani această cifră aproape că s-ar dubla.

Oameni de știință, start-up-uri și clinicile din întreaga lume vor să „întoarcă” trecerea timpului.

Deși o mare parte a cercetărilor se desfășoară în Statele Unite, Europa dă și ea din coate pentru a obține o felie din banii care se învârt pe această piață.

Start-up-uri precum Epiterna (în Elveția)- fondat de Kevin Perez și Alejandro Ocampo - își doresc nu numai să crească numărul de ani de viață al oamenilor și al animalelor de companie, ci și calitatea acestor ani. „În loc să tratăm boli specifice legate de vârstă, abordăm îmbătrânirea ca fiind cauza principală a bolii și a declinului fizic”, spune Alejandro Ocampo, co-fondatorul companiei din Vaud, care a strâns 10 milioane de franci vara trecută, cei mai mulți de la compania de investiții a lui Daniel Ek și Shakil Khan, fondator și investitor Spotify.

Au apărut și primele rezultate, chiar dacă controversate. Medicamente cum ar fi rapamicina (imunosupresor) sau metforminul antidiabetic, ar încetini îmbătrânirea . Există alte studii însă care spun că „în ciuda datelor care susțin beneficiile anti-îmbătrânire, dovezile că metforminul crește durata de viață rămâne controversată. In orice caz, prin capacitatea sa de a reduce mortalitatea timpurie asociată cu diferite boli, inclusiv diabetul, bolile cardiovasculare, declinul cognitiv și cancerul, metformina poate îmbunătăți durata de sănătate, prelungind astfel perioada de viață petrecută în stare bună de sănătate. Pe baza dovezilor disponibile, concluzionăm că efectele benefice ale metforminei asupra îmbătrânirii și asupra stării de sănătate sunt în primul rând indirecte prin efectele sale asupra metabolismului celular”

În această luptă pentru obținerea tinereții veșnice Elveția de pildă investește sute de milioane de euro, multe clinici de lux specializate în longevitate avându-și sediul acolo. Pionier în domeniu, Clinique La Prairie din Clarens oferă astfel de servicii încă din 1931. Astăzi, investește în noi centre, următoarele care vor fi deschise fiind în China și Arabia Saudită. Clinica Nescens din Genolier sau Palatul Chenot din Weggis din Lucerna atrag oameni înstăriți din întreaga lume care speră să trăiască mai mult și într-o stare de sănătate mai bună datorită curelor medicale. Prințul Michael de Liechtenstein va deschide și el un centru de longevitate la Zurich până la sfârșitul anului.

„Eliminarea celulelor senescente din organism poate restabili funcționarea țesuturilor și organelor”

Altos Labs, Inc. este o altă companie, fondată în ianuarie 2022, care a strâns 3 miliarde de dolaripentru a dezvolta terapii de extindere a vieții care pot inversa procesul de îmbătrânire umană prin reprogramare celulară. Unul dintre primii investitori ai Altos Labs este un vehicul de investiții controlat de investitorul și filantrop ruso-israelian în știință și tehnologie Yuri Milner și soția sa Julia. Printre cei mai mari finanțatori de acolo îi întâlnim pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos sau pe fondatorul ARCH Venture Partners, Robert Nelsen

Altos Labs a reușit să atragă oameni de știință vedete, precum laureatul Nobel Shinya Yamanaka, sau geneticianul Steve Horvath , părintele ceasului epigenetic. Compania are laboratoare în San Diego, Cambridge și Japonia.

La rândul său, grupul de cercetare francez al lui Jean-Marc Lemaitre vrea să vindece bătrânețea, pe care o tratează ca fiind o boală. „Nu trebuie să ne intereseze doar patologiile legate de bătrânețe, ci celulele care declanșează boli legate de vârstă”, explică cercetătorul care studiază, printre altele, celulele aflate la sfârșitul vieții, cele care si-au pierdut functiile dar care pot induce reziduuri oxidate toxice pentru organism. „Eliminarea acestor celule senescente din organism poate restabili funcționarea țesuturilor și organelor”, spune cercetătorul francez. Durata de viață a șoarecilor în care am îndepărtat aceste celule a fost prelungită cu 30%.”

În sfârșit, există și alte căi, precum cea propusă de David Sinclair, profesor de genetică la Harvard Medical School din Boston. El susține că a descoperit un cocktail chimic care poate inversa îmbătrânirea. La șoareci, chiar și la doze mici, metformina – administrată în mod normal persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 – ar duce la o prelungire a duratei de viață. Profesorul afirmă că în curând va fi normal să ajungi la vârsta de 150 de ani și mai spune că în curând va obține un vaccin împotriva îmbătrânirii.


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?