Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed, fostul proprietar al celebrului magazine Harrods din Londra, este acuzat de mai multe dintre angajatele sale de viol. „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”, a dezvăluit o tânără.

Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își abuza angajatele FOTO: Arhiva

Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își abuza angajatele FOTO: Arhiva

Un documentar BBC a dezvăluit mărturiile a peste 20 de foste angajate care acuză că miliardarul, care a murit anul trecut la vârsta de 94 de ani, le-a agresat sexual.

Mohamed Al Fayed, fostul proprietar al Harrods al cărui fiu Dodi a fost ucis într-un accident de mașină alături de Diana, Prințesa de Wales, a murit la vârsta de 94 de ani, în 2023.

Proprietarii actuali ai Harrods au declarat că au fost „absolut îngroziți” de acuzații și că victimele sale au fost dezamăgite-pentru care magazinul și-a cerut scuze sincere.

„Pânza de păianjen a corupției și abuzurilor din această companie a fost incredibilă și foarte întunecată”, spune avocatul Bruce Drummond, din echipa de avocați care reprezintă o parte dintre femei.

Incidentele au avut loc în Londra, Paris, St Tropez și Abu Dhabi. „Am făcut evident că nu vreau să se întâmple asta. Nu mi-am dat consimțământul. Am vrut doar să se termine”, spune una dintre femei, care spune că Fayed a violat-o în apartamentul său din Park Lane.

O altă femeie spune că era adolescentă când el a violat-o la adresa din Mayfair.

Mohamed Al Fayed era un monstru, un prădător sexual fără nicio busolă morală”, spune ea, adăugând că tot personalul de la Harrods erau „jucăriile” lui.

Fayed s-a confruntat cu acuzații de agresiune sexuală în timp ce era în viață, dar aceste acuzații sunt de o amploare și de o gravitate fără precedent. BBC crede că mult mai multe femei ar fi putut fi agresate.

Cariera antreprenorială a lui Fayed a început pe străzile din Alexandria, Egipt, unde vindea băuturi gazoase trecătorilor. Însă căsătoria sa cu sora unui milionar saudit, dealer de arme, l-a ajutat să stabilească noi legături și să construiască un imperiu de afaceri.

S-a mutat în Marea Britanie în 1974 și era deja o figură publică cunoscută atunci când a preluat conducerea Harrods în 1985. În anii 1990 și 2000, a apărut în mod regulat ca invitat în emisiuni TV de divertisment și chat la ore de maximă audiență.

Între timp, Fayed - al cărui fiu Dodi a fost ucis într-un accident de mașină alături de Diana, Prințesa de Wales, în 1997 - a devenit cunoscut unei noi generații prin intermediul celor mai recente două serii Netflix din The Crown.

„Cu toții ne uitam unul la altul cum intră pe ușă, gândindu-ne: „Săraca fată, tu ești astăzi” și simțindu-ne complet neputincioși să oprim asta”, spune Alice.

„M-a violat”

Rachel, nume fictiv, a lucrat ca asistent personal în Harrods în anii 1990. Într-o seară, după muncă, ea spune că a fost chemată la apartamentul de lux al lui Rachel, într-un bloc mare de pe Park Lane, cu vedere la Hyde Park din Londra. Clădirea era protejată de personal de securitate și avea un birou la fața locului deservit de angajați ai Harrods.

Rachel spune că Fayed i-a cerut să se așeze pe patul său și apoi și-a pus mâna pe piciorul ei, lăsând să se înțeleagă ce dorea.

„Îmi amintesc că îi simțeam corpul pe mine, greutatea lui”, a dezvăluit fosta angajată.

BBC a vorbit cu 13 femei care spun că Fayed le-a agresat sexual la 60 Park Lane. Patru dintre ele, inclusiv Rachel, spun că au fost violate.

Sophia, care spune că a fost agresată sexual, a descris întreaga situație ca pe un coșmar inevitabil.

Nu puteam să plec. Nu aveam o casă [de familie] la care să mă întorc, trebuia să plătesc chirie. Știam că trebuie să trec prin asta și nu voiam să o fac. A fost oribil și aveam capul răvășit”, a povestit tânăra.

Gemma, care a lucrat ca asistentă personală a lui Fayed între 2007 și 2009, spune că avea un comportament mai înfricoșător în timpul călătoriilor de lucru în străinătate.

Ea spune că a culminat cu violul ei la Villa Windsor din Bois de Boulogne din Paris - fosta casă, după abdicare, a regelui Edward al VIII-lea și a soției sale Wallis Simpson.

Gemma spune că s-a trezit speriată în dormitorul ei. Fayed era lângă patul ei, purtând doar un halat de mătase. Apoi a încercat să intre în pat cu ea.

„Eram cu fața în jos pe pat și el s-a apăsat pe mine. Evident, a vrut să șterg orice urmă a apropierii lui de mine”, explică ea.

Alte opt femei au mai spus că au fost agresate sexual de Fayed la proprietățile sale din Paris. Cinci femei au descris agresiunile drept tentative de viol.

„Secretul deschis

„Abuzul asupra femeilor, am fost conștient de el atunci când eram în magazin”, spune Tony Leeming, director de departament la Harrods din 1994 până în 2004. „Nici măcar nu era un secret”, își amintește dl Leeming, care spune că nu știa despre acuzațiile mai grave de agresiune sau viol.

Mărturia lui Leeming este susținută de foști membri ai echipei de securitate a lui Fayed.

„Eram conștienți că avea un interes foarte puternic pentru fetele tinere”, spune Eamon Coyle, care s-a alăturat Harrods în 1979 ca detectiv de magazin, apoi a devenit director adjunct al securității în perioada 1989-1995.

„Cultura fricii

Toate femeile cu care BBC a vorbit au povestit că s-au simțit intimidate la locul de muncă, ceea ce le-a împiedicat să vorbească.

Sarah, care nu este numele ei real, a explicat: „A existat cu siguranță o cultură a fricii în întregul magazin - de la cel mai josnic până la cea mai înaltă persoană.”

Alții au spus că au crezut că telefoanele din Harrods au fost ascultate și că femeilor le-a fost frică să vorbească între ele despre abuzurile lui Fayed, temându-se că sunt filmate de camere ascunse.

Fostul director adjunct al securității, Eamon Coyle, a confirmat acest lucru, explicând că o parte din munca sa era să asculte casetele apelurilor înregistrate. Camerele care puteau înregistra au fost, de asemenea, instalate în tot magazinul, a spus el, inclusiv în apartamentele executive.

Încercări de demascare

Au existat o serie de încercări de a-l demasca pe Fayed înainte de moartea sa, în special Vanity Fair în 1995, cu un articol care susținea rasismul, supravegherea personalului și comportamentul sexual inadecvat.

Acesta a declanșat un proces de calomnie. Ulterior, Mohamed Al Fayed a fost de acord să renunțe la proces, cu condiția ca toate dovezile suplimentare pe care revista le adunase cu privire la comportamentul său sexual necorespunzător în vederea pregătirii unui proces să fie puse sub cheie.

Înțelegerea lui Fayed a fost negociată de un cadru superior de la Harrods. În 1997, emisiunea The Big Story de la ITV a raportat alte acuzații grave.

Una dintre femeile din ancheta BBC, Ellie, nume fictiv, avea 15 ani în 2008 când a raportat poliției o agresiune - o acuzație care a ținut prima pagină a ziarelor - dar care nu s-a soldat cu nicio acuzație.

În 2017, emisiunea Dispatches de la Channel 4 a difuzat acuzații agresiune și hărțuire, o femeie renunțând pentru prima dată la dreptul său la anonimat.

Acest reportaj a dat curaj unor femei să iasă în față și a fost urmat de o investigație în 2018 pe Channel 4 News. Dar abia după ce Mohamed Al Fayed a murit anul trecut , multe dintre femei s-au simțit în putere să vorbească public despre viol și tentativă de viol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane

5 ULTIMA ORĂ Soldații ruși care contraatacă în Kursk au fost încercuiți de trupele ucrainene