Milcev (EY România) despre modificările fiscale: Se pare că lucrurile nu se opresc aici şi trebuie să ne pregătim pentru surprize

Milcev (EY România) despre modificările fiscale: Se pare că lucrurile nu se opresc aici şi trebuie să ne pregătim pentru surprize

Valul de modificări fiscale este posibil să nu se oprească aici şi trebuie să ne pregătim pentru surprize şi în următoarea perioadă, respectiv următoarele săptămâni, a declarat, pentru AGERPRES, Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică şi partener EY România.

"Cu siguranţă conceptele de previzibilitate şi predictibilitate fiscală sunt mai actuale ca niciodată. Credeam că 2018, după Revoluţia fiscală de la început va fi un an mai liniştit şi într-adevăr a fost până în ultimele zile din decembrie, când a venit ordonanţa 114 răsturnând toate aşteptările mediului de afaceri. S-a comentat mult în presă legat de conţinut, impactul asupra industriei bancare, energie, jocuri de noroc, telecom şi acum se pare că vine un nou val de modificări printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care s-a vehiculat deja în presă. Aşteptăm clarificări din partea Ministerului de Finanţe, dar se pare că lucrurile nu se opresc aici şi trebuie să ne pregătim pentru surprize şi în următoarea perioadă. Şi aici am în vedere probabil săptămâni", a spus Alex Milcev, într-un interviu acordat AGERPRES.

Întrebat despre modul în care va fi afectată piaţa bancară, Alex Milcev a afirmat că sunt foarte multe discuţii, multă nedumerire şi vorbim nu numai de sectorul privat, dar şi de instituţiile statului, precum Banca Naţională.

"Este o problemă abordată de toate părţile, de toţi actorii participanţi în acest sector şi statul, reprezentat de Ministerul de Finanţe, şi Banca Naţională, şi jucătorii din piaţă. Sunt multe neclarităţi în legislaţie privind felul cum se impune această taxă şi în perioada următoare trebuie să vină foarte multe clarificări, pentru că vorbim de sute de milioane de euro, dacă nu chiar de miliarde de euro pe termen lung şi este ceva cu impact major asupra unei industrii pe care nu prea l-am văzut, ceva de asemenea anvergură, în ultimii ani. Deci o problemă foarte importantă şi delicată", a spus Alex Milcev.

El a declarat că un impact important al modificării legislaţiei fiscale va fi şi asupra percepţiei investitorilor.

"Nu pot să fiu foarte optimist aici. Pentru că vorbim de predictibilitatea şi stabilitatea legislaţiei fiscale cu siguranţă, dacă cineva credea că avem şi mergem în direcţia cea bună, se va gândi de două ori acum. Din păcate, am făcut un pas înapoi aici, din punct de vedere şi al încrederii investitorilor şi al capacităţii lor de a realiza un plan de afaceri pe termen mediu şi lung. Nu sunt, din păcate, atuuri cu care putem să defilăm ca ţară. Mai ales în contextul în care toată lumea este cu ochii pe România dat fiind preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Şi cred că pentru mediul de afaceri şi pentru investiţii, atât străine cât şi autohtone, aceste modificări atât de bruşte şi atât de importante, fără avertizare, nu sunt de bun augur", a afirmat Alex Milcev.

Reprezentantul EY susţine că România rămâne atractivă atât timp cât oferă oportunităţi investitorilor străini şi români, iar aceste oportunităţi sunt atâta timp cât există creştere economică care nu trebuie periclitată cu măsuri precipitate.

Ordonanţa de Urgenţă 114/29 decembrie 2018 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, iar ANRE va elabora în ianuarie o metodologie în acest sens.

Pe de altă parte, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

În ceea ce priveşte taxa auto, autorităţile au prevăzut că până la 30 iunie 2019 va fi returnată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu.

Pentru sectorul bugetar, actul normativ prevede majorarea salariilor cu 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.

În sectorul contrucţiilor, actul normativ prevede scăderea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale pentru angajaţii din sector până în 2028. Totodată, pe parcursul anului viitor, salariul minim brut în sector creşte la 3.000 de lei.

Ordonanţa aduce modificări şi în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat. Astfel, un participant poate opta pentru trecerea la sistemul public de pensii după minim 5 ani de participare la un fond. Pe de altă parte, comisionul de administrare a fost redus la 1% de la 2,5%.

Ordonanţa 114/2018 prevede înfiinţarea unui Fond de Dezvoltare şi Investiţii care va finanţa proiecte din domenii precum educaţie, apă şi canalizare, reţele de energie electrică şi de gaze, drumuri, construcţii de baze sportive etc. Fondul va fi gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi prognoză şi va fi finanţat prin împrumuturi de la Trezorerie, acordate pe 20 de ani, în limita a 10 miliarde de euro.

De asemenea, se înfiinţează un Fond pentru dezvoltarea staţiunilor balneare.

Ordonanţa prevede şi susţinerea financiară a investiţiilor private, în limita a 500.000 de euro, în construcţia, înfiinţarea sau amenajarea de grădiniţe olimpice cu profil sportiv, în cadrul programului gROwth "Investim în copii, investim în viitor".
AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…