Mike Pompeo, propus pentru șefia CIA: Raportul despre atacurile cibernetice ale Rusiei e credibil

Mike Pompeo, propus pentru șefia CIA: Raportul despre atacurile cibernetice ale Rusiei e credibil

Congresmanul republican Mike Pompeo, nominalizat de către președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, la șefia CIA a pus agresivitatea Rusiei pe lista provocărilor, alături de Iranul "nedisciplinat" și China care "provoacă tensiuni reale", transmite Reuters.

În timpul audierii sale la Comisia pentru Servicii din cadrul Senatului, Pompeo a făcut declarații care contrastează într-o oarecare măsură cu afirmațiile președintelui ales, care a spus de mai multe ori că ar vrea relații mai puțin tensionate cu Rusia.

Pompeo a spus că Rusia se comportă într-un mod agresiv pentru că a invadat și ocupat Ucraina, amenință Europa și nu face "mai nimic" pentru a distruge organizația jihadistă Statul Islamic.

În cadrul audierii, republicanul a afirmat că acceptă concluziile raportului cu privire la implicarea Rusiei în atacurile cibernetice împotriva Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Pompeo a declarat că el crede că hackerii ruși au acționat la cererea liderilor de la Moscova când au atacat serverele democrate.

Viitorul șef al CIA a mai spus că nu este de acord cu metodele de tortură folosite în trecut de către agenția de spionaj americană la interogatorii, mai ales cele care sunt respinse de manualele de procedură militară, și că nu ar începe un astfel de program nici dacă președintele ales i-ar cere acest lucru.

Mai mult, Pompeo a spus că agenția este formată din profesioniști și că a văzut angajați "care trec și prin foc", afirmație care survine după ce Trump a exprimat de mai multe ori critici față de acest serviciu secret. Pompeo a menționat de asemenea că nu crede că CIA ar fi devenit o instituție politizată, contrazicându-l astfel pe Michael Flynn, consilierul pentru probleme de securitate al lui Trump.

Publicația americană Politico scrie că miza audierii lui Pompeo este ca el să dovedească faptul că poate aduce pacea între Trump și agenția de spionaj americană.

Pompeo, un congresman conservator care reprezintă statul Kansas, apare în fața Comisiei pentru Servicii din Senat la doar o zi după ce Trump a acuzat serviciile de informații că îl tratează în stil "nazist".
Spre deosebire de Trump, Pompeo este un critic acerb al Rusiei. El a etichetat drept inacceptabilă anexarea Crimeii și a susținut sancțiunile economice impuse Moscovei. Mai mult, a fost unul dintre susținătorii desfășurării de trupe ale NATO pe flancul estic.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…