Mii de protestatari în stradă în Myanmar, nelăsându-se intimidaţi de forţele de securitate
Represaliile au continuat duminică împotriva birmanezilor care au ieşit cu miile în stradă pentru a cere restabilirea democraţiei, în pofida raidurilor nocturne ale poliţiei în cursul cărora membri ai partidului lui Aung San Suu Kyi au fost arestaţi, iar unul a murit în bătaie, relatează France Presse.
Forţele de securitate, desfăşurate în număr mare, au făcut uz de gaze lacrimogene, de muniţii de cauciuc, dar şi de muniţie de război pentru a-i dispersa pe manifestanţi.
Unii dintre manifestanţi au fost răniţi, în special la Yangon, capitala economică, unde unui tânăr de 20 de ani i-a fost ruptă o ureche, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de social media.
În Mandalay (centru), unde mai mulţi protestatari au fost ucişi în ultimele zile, doi membri ai echipelor de salvare au fost răniţi cu focuri de arme; unul a reuşit să scape, celălalt a fost luat de poliţie. Un alt protestatar a fost, de asemenea, rănit.
La aproape 100 kilometri distanţă, la Bagan, renumit pentru pagodele sale seculare, un adolescent de 18 ani a fost împuşcat în maxilar cu un glonţ de cauciuc, iar o femeie - la picior, conform echipelor de salvare.
În acelaşi timp au continuat arestările.
Raiduri ale forţelor de securitate au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la Yangon împotriva oficialilor Ligii Naţionale pentru Democraţie (NLD), partidul lui Aung San Suu Kyi, şefa de facto a guvernului arestată de armată.
"Nu se ştie câte persoane au fost reţinute", a declarat Soe Win, un oficial al partidului.
Un reprezentant local al NLD, Khin Maung Latt, de 58 de ani, a fost ucis. "L-au bătut şi apoi l-au scos din casă, se pare că nu a supravieţuit interogatoriului dur la care a fost supus", a spus Tun Kyi, fost prizonier politic.
Un alt responsabil al partidului, Maung Maung, a fost, de asemenea, vizat, dar forţele de securitate nu l-au putut găsi. Fratele său a fost "torturat pentru că nu au avut pe cine aresta", a relatat un fost parlamentar NLD.
Deputaţii care nu recunosc legitimitatea loviturii de stat şi au creat un comitet care să reprezinte guvernul civil sunt vinovaţi de "înaltă trădare", delict pasibil cu pedeapsa capitală sau cu 22 de ani de închisoare, au avertizat duminică media oficiale.
Cetăţenii nu ar trebui "să se implice în adunări pentru a evita să ruineze viitorul copiilor lor", ameninţă aceleaşi media de stat.
În pofida acestor ameninţări, mii de birmanezi au manifestat în Myanmar, călugări îmbrăcaţi în robe portocalii organizând un sit-in de amploare la Mandalay.
"Dacă recurgem doar la nesupunere civică şi la grevă fără a ieşi în stradă, nu este suficient. Trebuie să menţinem lupta noastră la cel mai înalt nivel. Suntem pregătiţi să murim", declară Maung Saungkha, unul dintre reprezentanţii marcanţi ai mişcării de protest.
Apelurile la grevă au un impact important asupra mai multor sectoare ale economiei birmaneze deja foarte fragilizate, cu bănci incapabile să funcţioneze, spitale închise şi birouri ministeriale pustii.
Funcţionarii care nu vor reveni la muncă luni vor fi demişi, a avertizat junta, pe fondul represiunii în masă, soldată deja cu 50 de morţi de la începerea protestelor paşnice.
Imagini difuzate arată cum forţele de securitate trag cu muniţie de luptă împotriva manifestanţilor şi târăsc cadavre.
Media de stat neagă orice implicare a unităţilor însărcinate cu menţinerea ordinii în moartea civililor. Junta din Myanmar nu a răspuns până în prezent la numeroase solicitări din partea AFP pentru a comenta aceste informaţii.
Partidul Uniunii, Solidarităţii şi Dezvoltării (PUSD), susţinut de armată, este, de asemenea, implicat în atacuri.
Membri ai PUSD au ucis vineri un reprezentant local al NLD şi un adolescent de 17 ani, potrivit Asociaţiei pentru ajutorul deţinuţilor politici (AAPP).
Responsabili locali, politicieni, jurnalişti, activişti, artişti: sute de oameni au fost arestaţi de la 1 februarie.
Din cauza deteriorării situaţiei, mulţi birmanezi fug din ţară. Aproximativ 50 de persoane, între care opt poliţişti care au refuzat să ia parte la represiune, şi-au găsit adăpost în India vecină.
Junta din Myanmar i-a cerut Indiei să-i predea pe poliţişti "pentru a păstra relaţii bune între cele două ţări", într-o scrisoare ce a putut fi consultată de AFP.
Aproape 100 de birmanezi se află în continuare la frontiera cu India în speranţa de a primi permisiunea de a trece pe teritoriul indian.
Dar Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună de acord vineri asupra unei declaraţii comune. Negocieri în acest sens vor continua săptămâna viitoare, au declarat surse diplomatice pentru agenţia franceză de presă. AGERPRES