Mii de persoane s-au reunit în Chile şi Argentina pentru a urmări o rară eclipsă de Soare

Mii de persoane s-au reunit în Chile şi Argentina pentru a urmări o rară eclipsă de Soare

Mii de persoane s-au reunit marţi în Chile şi Argentina pentru a viziona o rară eclipsă de Soare, informează DPA.

Cerul sud-american s-a întunecat marţi dimineaţă, în momentul în care Luna a trecut prin faţa Soarelui.

Eclipsa a fost observată prima dată în localitatea La Serena de pe coasta pacifică a statului Chile, cu câteva minute înainte de apus. Ea s-a încheiat în apropiere de capitala Argentinei, Buenos Aires.

Foto: (c) NICO AGUILERA / EPA


Vizibilitatea fenomenului astronomic a fost însă obstrucţionată de un uşor plafon noros şi de sosirea nopţii în capitala argentiniană.

Mii de oameni s-au reunit de-a lungul traseului eclipsei, care a atras şi un număr mare de oameni de ştiinţă în această regiune a lumii.

Cei mai mulţi dintre privitori au urmărit eclipsa cu ajutorul unor ochelari speciali de soare, telescoape şi camere echipate cu filtre de protecţie. Alţii au vizionat fenomenul conectându-se pe platforme de livestreaming şi pe reţelele de socializare.

Foto: (c) Alberto Valdes / EPA


"Este o şansă unică pentru a învăţa puţin mai mult despre energia Universului", a declarat Soledad Ramos pentru cotidianul argentinian La Nacion. "M-am născut în zodia Leului, iar Soarele este elementul meu. Acest eveniment ne ajută să reflectăm, să dezvoltăm o conştientizare mai amplă şi să experimentăm apropierea dintre oameni într-o manieră mai iubitoare", a adăugat ea.

Deşertul Atacama din Chile şi provincia argentiniană San Juan au prezentat cele mai bune condiţii climaterice pentru observarea eclipsei.

În afara traseului eclipsei totale de Soare, o eclipsă parţială a fost vizibilă în celelalte regiuni din Chile şi Argentina, dar şi în Ecuador, Peru, Bolivia, Paraguay, Uruguay şi părţi din Columbia, Brazilia, Venezuela şi Panama, potrivit Agenţiei spaţiale americane (NASA).

Foto: (c) NICO AGUILERA / EPA



Această eclipsă, care s-a produs atunci când discul solar a fost acoperit complet de către Lună, a avut o durată de până la patru minute şi trei secunde, în funcţie de locul de observare a fenomenului, au precizat specialiştii de la NASA.

Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă în America de Sud va avea loc pe 14 decembrie 2020. AGERPRES


populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

3 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

4 VIDEO Ipochimenul ăsta este senator al României, vai de capul ei de țară! Are mare dreptate Ceaușescu atunci când îi face de cacao...

5 Reuters: Frustrarea lui Trump creşte / Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina în urmă…