Mii de persoane au protestat în diferite orașe față de măsurile fiscale și proiectele de modificare a legilor justiției (grupaj)
Mii de persoane au protestat, duminică seară, în mai multe localități din țară, împotriva noilor măsuri fiscale și față de proiectele de modificare a legilor justiției, cei mai mulți protestatari fiind în municipiile Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.
* TIMIȘ
Protestul de la Timișoara, care a adunat peste 2.500 de participanți, conform organizatorilor, s-a încheiat fără incidente, după ce oamenii adunați în Piața Victoriei au mărșăluit până la Palatul Justiției, scandând lozinci antiguvernamentale și anti-PSD.
Șirul manifestanților a depășit un kilometru, scandându-se ''DNA să vină să vă ia!'', ''PSD ciuma roșie'', ''Demisia!'', ''Jos guvernul!'', ''București, luptă București!''.
Reveniți în Piața Victoriei, organizatorii mitingului au afirmat că ''societatea civilă este adevărata opoziție la PSD+ALDE'', nu partidele politice.
Pe parcursul mitingului s-a amintit faptul că bugetul Timișoarei a pierdut 10%, echivalentul a circa 30 de milioane de euro, în urma reformei fiscale din această săptămână.
''Sunt banii noștri și vrem să rămână aici, să facem ceea ce știm noi că ne este necesar, nu să ajungă la Dragnea și Tăriceanu care să-i împartă discreționar. Sunt circa 30 de milioane de euro cu care am putea face doar într-un singur an șase pasaje. Trebuie să-l ajutăm de la spate pe primarul nostru să lupte pentru acești bani. Acum este el, dar poate fi altul'', au spus vorbitorii.
Ei au mai susținut că prin aceste proteste se urmăresc câteva teme esențiale — ''apărarea independenței Justiției'', ''abuzul în serviciu să nu fie dependent de o anumită sumă'', ''faptele de corupție să nu fie golite de conținut".
Protestatarii au anunțat că se vor întâlni și duminica viitoare, în Piața Victoriei.
* BRAȘOV
Circa 800 de persoane au protestat la Brașov, față de proiectul de modificare a legilor justiției și a noilor măsuri fiscale. Protestatarii s-au adunat în fața Prefecturii unde, timp de peste o oră, au strigat lozinci antiguvernamentale, au bătut în tobe și au fluierat din vuvuzele.
Președintele Asociației Pro-Democrația, Ionuț Țața, care a participat la protest, a susținut că ''oamenii vor continua să iasă în stradă pentru că România este guvernată în continuare imprevizibil, neplanificat, iar legile se schimbă de la o săptămână la alta''.
Protestatarii au plecat apoi în marș spre Piața Sfatului, deplasarea făcându-se pe trotuar până la Livada Poștei, după care pe str. Mureșenilor pe o bandă de circulație până în Piața Sfatului. Aici, după ce au păstrat un moment de reculegere în memoria muncitorilor care au participat la Revolta din 15 Noiembrie 1987, au început să scandeze în fața sediului PSD lozinci printre care "PSD-ciuma roșie", "Dragnea, la DNA", "Nu vrem să fim o nație de hoți", "Legi corecte, nu pentru corupți", "Hoții".
Aproape 500 de manifestanți care au mai rămas în Piața Sfatului s-au deplasat, ulterior, până în fața Prefecturii, unde manifestația s-a încheiat. Acțiunea de protest a fost neautorizată și s-a desfășurat fără incidente.
* CLUJ
Peste o mie de persoane au protestat, duminică, în Cluj-Napoca, protestatarii scandând lozinci antiguvernamentale precum ''DNA să vină să vă ia'', ''Nu stați la căldură, PSD vă fură'', ''Hoții, hoții'', ''România trezește-te''.
După aproximativ o oră de la începerea protestului manifestanții au pornit în marș prin oraș, prin fața Prefecturii Cluj până la Primăria Cluj-Napoca. În marșul lor oamenii au ocupat o parte a carosabilului, însă coloana a fost în permanență însoțită de jandarmi.
La finalul marșului, care s-a derulat fără incidente, protestatarii s-au întors în Piața Unirii, unde au cântat imnul național și au discutat despre organizarea de viitoare proteste.
* GALAȚI
Aproximativ 40 de persoane au participat la un protest, în fața sediului Prefecturii Galați, manifestație organizată pe facebook sub titlul "Ne-am săturat/ Nu vrem să fim o nație de hoți".
Protestatarii au afișat bannere pe care era înscris "# rezist", " Nu vrem să fim o nație de hoți" și au scandat "Nu plecăm acasă/hoții nu ne lasă" și "Nu vrem să fim o nație de hoți".
Manifestanții au fluturat drapele ale României și ale Uniunii Europene și s-au declarat împotriva măsurilor guvernamentale fiscale și a proiectelor de modificare a legilor justiției.
* BISTRIȚA NĂSĂUD
Aproximativ 60 de persoane au protestat, în fața Palatului Administrativ din municipiul Bistrița, nemulțumite de modificările anunțate la Codul fiscal și la legile justiției.
Protestul a fost inițiat pe rețelele de socializare și nu a fost autorizat.
Printre participanți s-au aflat în special persoane trecute de 45-50 ani, dar și câțiva adolescenți. Unii bistrițeni au venit cu pancarte, vuvuzele și steaguri tricolore, fără a se face scandări.
La protest a fost prezent un fost primar al municipiului Bistrița, Florin Chereji, ce a participat și la protestele din februarie și care s-a arătat dezamăgit de numărul redus al protestatarilor de duminică seara.
"Puțini, mă așteptam la mai mulți. Nu știu, om fi la concurență cu Campionatul Mondial de Culturism, or fi și acolo unii care ar fi venit aici. Lumea e comodă. Mie îmi pare rău, eu la vârsta asta mă gândesc la viitor și sunt alții care au viitorul în față și stau comozi în casă, prin cluburi, nu știu pe unde. Probabil că o să se trezească prin februarie, când o să vadă veniturile scăzute, un milion și ceva de bugetari o să-și vadă veniturile scăzute și, după ce vor plăti primele facturi mai serioase pe decembrie și ianuarie, s-or trezi atunci și o să iasă în stradă. Dar sper să nu fie prea târziu cu legile justiției, pentru că o dau pe repede înainte", a spus Chereji.
* TELEORMAN
Aproximativ 30 de persoane au protestat, în fața Casei de Cultură din municipiul Alexandria, împotriva proiectului de modificare a legilor justiției. La protestul anunțat pe rețelele de socializare oamenii au cerut siguranță pe străzi și stabilitate în țară din punct de vedere economic, social și politic.
"Ne-am săturat să plătim taxe și impozite pentru ca alți oameni să beneficieze de pe urma noastră. Ăsta este un motiv. Un al doilea motiv este faptul că modifică legile justiției. Au început să iasă pușcăriași, ceea ce pentru noi constituie un moment de nesiguranță. Niciodată nu se știe. Putem să fim agresați sau hărțuiți pe stradă. Politicenii își fac de cap. Noi avem de pierdut pe toate planurile.", a spus unul dintre protestatari.
În timpul protestului, oamenii au fluturat steagul României, au afișat bannere și pancarte cu mesaje anti-PSD.
* PRAHOVA
Câteva zeci de persoane, între care multe însoțite de copii, au participat la un protest în centrul Ploieștiului organizat împotriva modificărilor fiscale și a modificării legilor justiției.
Manifestanții care au avut steaguri și vuvuzele s-au strâns în centrul orașului, în zona Palatului Administrativ, ei afișând un banner de mari dimensiuni cu mesajul "Stăm în casă unde e cald și bine. Ei ne distrug, iar noi murim cu zile".
Aceștia au scandat "România, trezește-te!", "Nu cedăm", "Jos PSD-ul", "Justiție, nu corupție", "Ieșiți din casă, dacă vă pasă".
După aproximativ o oră, ei au plecat în marș spre sediile județene PSD și ALDE situate în apropiere, unde au strigat "Veniți, scandați, nu vă mai uitați", "PSD, ciuma roșie", "ALDE și PSD, aceeași mizerie".
Protestul s-a încheiat fără incidente după aproximativ o oră și jumătate.
* CONSTANȚA
Aproximativ o sută de persoane, potrivit autorităților, au protestat în fața Prefecturii Constanța.
Protestarii au răspuns apelului intitulat "Ne-am Săturat Să Fim Furați!", lansat pe Pagina Rezistența de pe o rețea de socializare. Potrivit inițiatorilor protestului, manifestanții au fost chemați să-și arate nemulțumirea față de modificarea legilor justiției, naționalizarea Pilonului II de pensii și scăderea salariilor, dacă angajatorii nu vor majora salariul brut.
* ALBA
''Egalitate în fața legii'', ''Nu vrem să fim o nație de hoți'' și ''Toți pentru justiție'' au fost câteva dintre mesajele transmise guvernanților de cele câteva zeci de persoane care au protestat la Alba Iulia.
Nemulțumiți de proiectul de modificare a legilor justiției, precum și de adoptarea noului Cod Fiscal, protestatarii, în jur de 20 la început, s-au adunat în fața Instituției Prefectului, unde au afișat mesajele scrise pe foi tip A4. Ulterior, oamenii au plecat, la fel ca în urmă cu o săptămână, în marș spre cartierul Cetate, scandând, de această dată, lozinci ca ''PSD, ciuma roșie'' și ''Hoții, Hoții''. Pe drum, celor plecați din fața sediului Instituției Prefectului li s-au alăturat și alți protestatari, numărul acestora crescând până la peste 40.
''Nu suntem de acord cu legile justiției care o să se dea și, mai ales, cu Codul Fiscal, care ne afectează pe toți, și pe angajați, și pe angajator'', a declarat unul dintre organizatorii protestului anunțat pe rețelele de socializare.
Un altul, deținător al unei afaceri, a susținut că noul Cod Fiscal îl ''afectează foarte rău'', acuzând guvernul că ''vrea să arunce pisica în curtea patronatelor''. El a susținut, de asemenea, că guvernanții ''dau vina pe multinaționale, pentru a-și ascunde neputința''.
În urmă cu o săptămână, numărul celor care au ieșit în stradă la Alba Iulia a fost de peste o sută.
* IAȘI
Aproape o sută de persoane s-au întâlnit în Piața Unirii din Iași pentru a-și arăta nemulțumirile față de modificarea Codului Fiscal și proiectele de modificare a legilor justiției.
Manifestanții au avut pancarte cu mesaje precum "Coaliție PSD — ALDE ai arătat ce poți! Afară de la guvernare", "PSD — ALDE Stop programului de guvernare ticălos și mincinos!"
Cei care au venit în Piața Unirii au scandat "Veniți cu noi, vă fură și pe voi", "Rezistăm, nu cedăm", "Dragnea la închisoare, nu la guvernare", "România, trezește-te!", "Legile fiscale, legi criminale".
* MARAMUREȘ
Peste 50 de persoane au protestat, în Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, nemulțumite de deciziile actualei Guvernări care afectează funcționarea justiției și a economiei.
Protestarii purtau steaguri tricolore și pancarte pe care era scris sloganul " PSD ciuma roșie!".
"Sunt îngrijorat de ce s-ar putea întâmpla anul viitor, lucrez într-o firmă cu capital străin, și deja directorii care conduc afacerea se gândesc să-și diminueze activitatea din Baia Mare, văzând ce se întâmplă. N-a fost pus în discuție majorarea salariului pentru a putea plăti contribuția către stat, ci faptul că există un comportament politic nesigur, o stare de lucruri care ar putea degenera spre altceva. E pentru prima dată după mulți ani, în care străinii cu care lucrăm ne întreabă pe noi localnicii ce fel de oameni alegem ca să ne reprezinte și de ce aceștia se întorc împotriva propriilor cetățeni", a spus unul dintre protestatari — Alexandru Ghedan, angajat al unei companii străine specializate în producția de mobilă.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Jandarmerie Maramureș pe durat protestului n-au fost înregistrate incidente.
* ARAD
Aproximativ 150 de arădeni au luat parte la o acțiune de protest, desfășurată în tăcere pe platoul din fața Palatului administrativ al municipiului Arad, față de proiectul de modificare a legilor justiției și a OUG de modificare a Codului Fiscal.
Printre participanți s-au aflat pensionari, profesori, funcționari, oameni de afaceri, precum și părinți însoțiți de copii.
* Zeci de persoane au mai protestat în municipiile Pitești, Tulcea, Târgu Mureș, Sibiu și Reșița.
AGERPRES