Mii de pacienţi, audiaţi la Iaşi într-un dosar vizând decontarea ilegală de servicii medicale
Câteva mii de pacienţi sunt audiaţi la Iaşi într-un amplu dosar în care sunt anchetaţi 35 de medici şi patru cabinete medicale, care în perioada 2010-2012 ar fi trimis situaţii false la Casa Judeţeană de Asigurări Iaşi, pe baza cărora au decontat servicii medicale de peste un milion de euro.
Mii de pacienţi, audiaţi la Iaşi într-un dosar vizând decontarea ilegală de servicii medicale (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)
Procurorii Parchetului Tribunalului Iaşi au audiat câteva mii de pacienţi într-un dosar în care sunt anchetaţi 35 de medici şi patru cabinete medicale suspectate că ar fi declarat servicii medicale false în valoare de un milion de euro, acesta fiind cel mai amplu dosar instrumentat vreodată la Iaşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentanţii Parchetului Tribunalului Iaşi au precizat, marţi, că dosarul, deschis în anul 2012, este unul complex, iar durata cercetărilor este una mare, dat fiind că trebuie audiate câteva mii de persoane.
Cele patru firme vizate în acest dosar sunt Moldosan Med, Moldo Medica, Heba San şi Clinic Family, care ar fi produs un prejudiciu de aproape un milion de euro în perioada 2010-2012. În două dintre acestea era acţionară Mariana Nedelciuc, soţia inspectorului Lucian Nedelciuc de la CJAS Iaşi. Aceasta era coacţionară la Moldosan Med, alături de medicul arab Mohamed Madarati, şi la Heba San, alături de Arafat Marawan. Arafat Marawan a deţinut în aceeaşi perioadă Moldo Medica, iar cea de-a patra firmă s-a desprins din Moldosan Med, după plecarea unui asociat.
Cei 35 de medici cercetaţi în dosar provind din mai multe judeţe ale Moldovei şi au avut contracte cu cele patru clinici care ar fi decontat serviciile medicale false.
Dosarul a fost deschis de procurorii Parchetului Tribunalului Iaşi în 2012, iar ulterior a fost declinat către Direcţia Naţionale Anticorupţie, în urma suspiciunilor de corupţie, dar, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri penale, acesta a revenit în cercetare la Parchetul Tribunalului Iaşi.
Conform procurorilor, prejudiciul de aproape un milion de euro ar fi fost creat de către cele patru firme, Moldosan Med, Moldo Medica, Heba San şi Clinic Family, în perioada 2010-2012.
”Au indus în eroare funcţionarii Casei de Asigurări cu privire la cazurile medicale soluţionate. Au întocmit lunar o situaţie falsă privind pacienţii trataţi, prejudiciul fiind de un milion de euro, pentru perioada 2010, 2011 şi prima parte a anului 20120“, se precizează în dosarul întocmit de DNA în 2013.
Potrivit anchetatorilor, cei doi medici arabi au înfiinţat două ”cabinete paravan”, unde nu se desfăşura nicio activitate medicală, şi au declarat în fals la CJAS coduri numerice ale unor persoane, pentru servicii medicale fictive la cele patru clinici. Cele patru clinici aveau declarate sedii comune, clădirile în care trebuiau să îşi desfăşoare activitatea fiind închise, iar pacienţii fictivi erau trimişi pe baza unor bilete de trimitere de la o clinică la alta.
Banii au fost decontaţi de clinici la CJAS şi ar intrat apoi în conturile celor doi medici arabi.
”Eu până în 2010 nu am avut contract cu Casa de Asigurări pentru Heba San, era cabinetul meu particular şi atât. Dar voiam să îl predau, pentru că mă ocupam mai mult de Moldo Medica. În timp ce discutam cu un coleg stomatolog despre asta, doamna Nedelciuc era acolo şi s-a întâmplat să audă discuţia şi a spus că doreşte ea să îl preia. Dar m-a rugat să mai rămân o perioadă în firmă, pentru că avea nevoie de un medic pentru a intra în contract cu Casa de Asigurări. Iar eu am acceptat, cu condiţia să fiu scos după aceea din firmă“, declara, în 2012, Marawan Arafat, care a susţinut că nu a avut nicio implicare în decontările făcute cu CJAS.
În 2012, înainte de declanşarea anchetei Parchetului, aceste firme au intrat în atenţia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a transmis CJAS Iaşi un raport şi a solicitat un control amănunţit la sediile acestora.
”Casa a solicitat ca preşedintele general al Casei Judeţene să facă o comisie care să analizeze conflictul de interese dintre un angajat al Casei (inspectorul Lucian Nedelciuc) şi una dintre firmele cu care am avut contract. De asemenea, o comisie trebuie să verifice în continuare numărul prea mare de consultaţii în regim de urgenţă raportat de către aceşti furnizori“, declara Iulia Şerban , preşedintele de atunci al CJAS Iaşi.
În urma acestor controale a fost recuperat de la clinicile în cauză o parte din prejudiciu, echivalentul sumelor decontate de CJAS pe două luni, ultimele din 2011, perioada iniţială care a fost vizată de control. La momentul respectiv, reprezentanţii CJAS susţineau că dacă se va pune problema vor fi executate silit firmele pentru a recupera integral suma, însă cercetarea penală începută de Parchetul Tribunalului Iaşi şi ulterior de DNA Iaşi a oprit procesul.
Anterior solicitării CNAS de a fi derulată o anchetă, CJAS Iaşi a rezilitat contractul firmei Moldosan Med, pentru ”nerespectarea obligaţiilor contractuale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012“. În aceeaşi lună a fost întrerupt şi contractul dintre CJAS şi Heba San, printr-o denunţare unilaterală a contractului între clinică şi CJAS.
Sursa: mediafax.ro