Mihai Şora, despre copiii care comunică pe telefonul mobil: Se îndreaptă spre analfabetism

Mihai Şora, despre copiii care comunică pe telefonul mobil: Se îndreaptă spre analfabetism

Copiii care folosesc mai mult telefonul şi nu hârtia pentru a scrie şi a comunica se îndreaptă spre analfabetism, consideră filosoful şi eseistul Mihai Şora.

"Spre analfabetism se îndreaptă. Da. O comunicare strict orală este o comunicare primară. Şi ce fac când sunt la distanţă şi n-am telefon? Există însă serviciu poştal, care mi-ar permite să îmi transmit gândul scriindu-l pe hârtie. Lasă că e un fel de disciplină care mă obligă pe mine să gândesc cu amănunte corecte, nu aşa global şi aproximativ să dau drumul cuvintelor. Când trebuie să stau să aştern pe hârtie trebuie să mă gândesc puţin la ceea ce scriu", a declarat filosoful la finalul evenimentului "Ora de Caligrafie", desfăşurat la Muzeul Naţional Cotroceni.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



El a deplâns absenţa caligrafiei din curricula şcolară românească.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



"Eu aş introduce-o în programă. Măcar o oră pe săptămână să o consacrăm acestui instrument de comunicare care este scrisul. În fond, noi încorporăm în scrisul acela gândirea noastră. Şi ea trebuie să fie nu doar clară în capul nostru, ci să fie limpede formulată pe hârtie", a susţinut Şora, care pe 7 noiembrie ar urma să împlinească 103 ani.

Şora a declarat pentru AGERPRES că "e important să îţi disciplinezi scrisul", care în momentul de faţă a devenit "impersonal".

"Faptul de a scrie citeţ e o dovadă că respecţi pe cel care urmează să citească ceea ce ai scris. Dacă scrii neglijent, înseamnă că nu-ţi pasă de cel care vine acolo să vadă ce ai scris tu. Faptul de a scrie cu peniţă pe hârtie, nu mai vorbesc de faza primară în care scriai nu cu un stilou cu bilă, adică o linie egală şi în sus şi în jos, ci scriai cu o peniţă, nu-i aşa, în care aveai scrisul în sus cu subţire şi în jos cu gros. Deci era o anumită modulare care era imprimată literei tale şi care o făcea să vibreze. În momentul de faţă scrisul e mai impersonal. Se face foarte rapid. Caligrafia însemna disciplină în scris, adică în primul rând respect pentru cel care urmează să te citească. Nu-mi pasă. Ei, îmi pasă ca mesajul pe care îl scriu să fie limpede, să fie formulat în termeni logici şi, în acelaşi timp, să fie făcut astfel încât să meargă la inima cititorului", a spus Şora.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



Referindu-se la tema celei de-a treia ediţii a evenimentului "Ora de Caligrafie","Educaţie pentru campioni. Sportul şi cartea trebuie să meargă foarte bine împreună", Mihai Şora, care îşi aduce aminte "cu foarte mare plăcere de orele de caligrafie în care îţi puneai la punct măiestria şi precizia", a mărturisit că ora de sport "era reconfortantă, după atâta stat în bancă".

"Puteai să te mişti puţin şi să fi contemporan cu propria ta vârstă. La şcoală eram bătrânicioşi în bancă, dar în sala de sport trebuia să fim vioi. Cel mai mult îmi plăcea să mă caţăr. Mă căţăram foarte repede, dar prinsesem o metodă. În momentul în care se dădea startul eu eram pitit şi, dintr-o dată, făceam un salt şi câştigam o jumătate e metru cel puţin în raport cu colegii mei care plecau din statul în picioare. Eu aveam acest avantaj, aşa încât, de cele mai multe ori, ajungeam sus primul. E o problemă de inteligenţă, nu doar de forţă", a spus Şora.

El a transmis copiilor "să fie la fel de buni elevi, pe cum sunt buni sportivi". "Ei trebuie să-şi cultive mintea şi corpul, să fie 'Mens Sana In Corpore Sano', cum spuneau strămoşii noştri", a spus Şora.

Filosoful consideră că disciplina din sport poate fi aplicată în viaţa de zi cu zi, iar educaţia ne poate ajuta "să ştim să îmbinăm cu forţa fizică inteligenţa".

La eveniment, organizat de PiArt Vision în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni, au participat figuri de prestigiu ale sportului românesc: celebrul handbalist Cristian Gaţu, marele maestru internaţional român de şah Florin Gheorghiu, antrenorul român de gimnastică Cristian Bellu, fosta mare gimnastă Larisa Iordache, gazetarii sportivi Alina Alexoi, Amalia Enache, Valentin Moraru, scriitoarea Ana Barton, fostă sportivă de performanţă, alte personalităţi.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman, a vorbit în debutul manifestării despre rolul şi implicarea instituţiei în acest proiect.

Ligia Deca, consilier de stat - Departamentul Educaţie şi Cercetare, a transmis un 'Bun venit' celor prezenţi în numele preşedintelui Klaus Iohannis, despre care a spus că este "foarte apropiat de educaţie în general, dar în acelaşi timp este un mare fan al sportului şi încurajează toţi copii să exploreze care le este talentul, care le este pasiunea pentru un anumit sport".

"Tema din acest an, importanţa de a avea multiple pasiuni, importanţa şcolii alături de o pasiune sportivă, cred că este una foarte nimerită. Sport nu face toată lumea şi se pare că nici caligrafie nu mai face toată lumea, deşi ambele formează în mod sigur copiii pentru ceea ce va urma în societate", a spus consilierul.

Alături de alte instituţii de presă, AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”