Mihai Manole, numit director general interimar al societății CFR Marfă

Mihai Manole, numit director general interimar al societății CFR Marfă

Consiliul de Administrație al SNTFM CFR Marfă SA a decis joi numirea unui director general interimar al societății în persoana lui Mihai Manole, informează un comunicat al societății.

Mihai Manole este angajatul CFR Marfă încă de la înființarea societății, în anul 1998, și a parcurs toate etapele profesionale în cadrul societății, de la inginer, șef serviciu până la cea de director locomotive.

"Numirea unui director general interimar asigură cadrul necesar continuității activității CFR Marfă. Asigurăm pe această cale toți partenerii noștri de afaceri, respectiv: clienți, furnizori sau creditori că activitatea societății va fi continuată în condiții normale", se precizează în comunicatul societății remis, joi, AGERPRES.

Consiliul de Administrație al CFR Marfă urma să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societății, au anunțat miercuri reprezentanții companiei.

Aceștia au precizat că cele 2.450 de vagoane de marfă care apar în ancheta Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) îndeplinesc condițiile de casare și nu mai prezintă utilitate funcțională.

"Contractul de vânzare-cumpărare care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condițiile de casare și care nu mai prezintă utilitate funcțională în condițiile concrete ale activității proprii. Având în vederea faptul că în momentul de față la sediile centrale și teritoriale ale SNTFM CFR Marfă au loc percheziții și audieri, fiind o anchetă în curs de desfășurare, reprezentanții societății nu pot face alte declarații referitoare la acest subiect. Consiliul de Administrație al SNTFM CFR Marfă SA urmează să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societății", se menționa într-un comunicat al companiei remis, miercuri, AGERPRES.

Fostul director al CFR Marfă, Mihuț Constantin Crăciun, ar fi vizat în dosarul în care procurorii DIICOT fac cercetări față de 40 de persoane, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), cu ajutorul polițiștilor din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate și cei de la transporturi, efectuează 63 de percheziții domiciliare în București și în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmbovița.

Potrivit surselor citate, anchetatorii au reținut faptul că, în cursul anului 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" SA, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-ar fi efectuat, conform acelorași surse, prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza procedurii de licitație deschisă inițiată de SNTFM "CFR Marfă" S.A, a unui număr de 2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria "deșeu fier vechi greu" și "deșeu fier vechi special" (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.

Sursele citate mai arată că prețul de achiziție ar fi fost de 120 euro/tonă de fier vechi în condițiile în care prețul mediu practicat pentru "deșeu fier vechi greu" era de 175,88 euro/tonă, iar pentru "deșeu fier vechi special" (oțel) era de 218,90 euro/ tonă, rezultând că prin această manoperă s-ar fi realizat practic o subevaluarea a bunurilor cu 82,42% în cazul "deșeurilor fier vechi special" (oțel) și cu 46,56% în cazul "deșeurilor fier vechi greu".

În manoperele frauduloase, spun sursele judiciare, ar fi fost implicați factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, precum și reprezentanții societății beneficiare.

"Primul nivel al grupului infracțional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societății SNTF MARFĂ 'CFR Marfă' S.A, compusă din Directorul general Mihuț Constantin Crăciun, Directorul Operațiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, Directorul Departament Vânzări — Trafic Eugen Tudor, Directorul Economic — Financiar Pavel Bărculeț, Managerul Juridic Silviu Valeriu Costea, Directorul Trafic Constantin Alupoaie, Directorul vagoane Florin Enache, Șeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpățână, șeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu. Aceștia ar fi inițiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală. Al doilea palier al grupului infracțional organizat ar fi fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor SNTF Marfă 'C.F.R. Marfă' SA — Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța, iar al treilea palier ar fost constituit din reprezentanții SC Remat SA Călărași, beneficiara contractului", arată sursele citate.

Prejudiciul cauzat SNTFM "CFR Marfă" SA prin activitatea infracțională se ridică la valoarea de 6.313.748,52 euro.

Directorul general al CFR Marfă, Mihuț Crăciun, a fost revocat din funcție în luna decembrie a anului trecut, decizia Consiliului de Administrație al companiei venind în urma analizării activității de management a acestuia în cele șase luni de la preluarea mandatului. Conducerea provizorie a companiei a fost asigurată de șeful Departamentului Economic Financiar al societății, Pavel Bărculeț.

Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA este operatorul național de transport feroviar de marfă din România, lider pe această piață, cu o cotă de 45,7% la nivelul semestrului I din 2016.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!