“PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional. Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse în membrană naturală și fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și, dacă nu le mâncăm cu pâine, se potrivesc și în dieta proteică.
Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive - produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute - cât să taie gustul gras -, dar merg și cu legume proaspete sau murături. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică
Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic
*PORCĂRÍE, porcării, s. f. 1. Crescătorie de porci (1). 2. (Reg.; la sg. cu sens colectiv) Preparate din carne de porc (1). 3. Fig. (Fam.) Murdărie mare, loc sau lucru murdar; faptă sau vorbă indecentă, grosolană, necinstită. ♦ Lucru prost făcut. – Porc + suf. -ărie.Sursa: dex.ro - Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a.