Micul dejun nu îngrașă: mit sau realitate? Ce alimente sunt recomandate la prima masă a zilei

Micul dejun nu îngrașă: mit sau realitate? Ce alimente sunt recomandate la prima masă a zilei

Micul dejun trebuie să fie cea mai bogată masă a zilei și în prima parte a zilei ne putem satisface toate plăcerile culinare, fără să stăm cu teama că ne îngrășăm. Este acest lucru în totalitate adevărat?

mic dejun shutterstock 611218415 jpg

Sunt câteva reguli importante pentru un mic dejun echilibrat FOTO Shutterstock

Nutriționistul Gianluca Mech subliniază, însă, că trebuie să avem mare grijă ce punem în farfurie chiar și la prima masă a zilei dacă vrem să slăbim sau să ne menținem silueta. Iată ce recomandări are.

Dacă vrem să scădem în kilorgrame sau să nu acumulăm altele, e recomandat să optăm pentru un mic dejun cât mai bogat în proteine și slab în carbohidrați. Asta va stimula sinteza proteică după perioada de repaus alimentar de pe timp de noapte. Proteinele hrănesc masa musculară și, mai mult decât atât, ne oferă o senzație de sațietate care se va menține mai multe ore. Bineînțeles, totul echilibrat ca și cantitate”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Alimente recomandate pentru micul dejun

Ouăle reprezintă o sursă excelentă de proteine. Ne oferă sațietate și ajută la menținerea nivelului constant de zahăr din sânge și insulină. Ouăle sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de colină, un nutrient foarte important pentru sănătatea creierului și a ficatului. Omleta cu legume este o variantă foarte bună pentru un mic dejun corect. Trebuie să avem însă grijă să o preparăm fără ulei sau doar cu puțin ulei de măsline.

Putem adăuga și câteva nuci la micul dejun. Ele induc senzația de sațietate și previn creșterea în greutate. Reduc riscul de boli cardiovasculare, rezistența la insulină și au proprietăți anti-inflamatorii. Este sunt, de asemenea, benefice și pentru persoanele cu diabet”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Semințe de in și chia sunt foarte hrănitoare și reprezintă o excelentă sursă de fibre și antioxidanți. Ajută digestia și păstrează un timp mai îndelungat senzația de sațietate. Sunt recomandate în special persoanelor care suferă de diabet, dar și celor predispuși la afecțiuni cardiovasculare. Iaurtul grecesc este foarte bogat în proteine, induce senzația de sațietate și stimulează metabolismul. Cel cu un conținut ridicat de grăsimi conține acid linoleic conjugat (CLA), care poate stimula pierderea în greutate și reduce riscul apariției cancerului mamar. Puteți combina iaurtul cu fructe proaspete pentru a crește conținutul de vitamine, minerale și fibre al mesei”, mai spune nutriționistul.

Fulgii de ovăz conțin o fibră unică numită beta-glucan, ce are multe beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, ajută la reducerea nivelului de colesterol. Ovăzul e bogat și în antioxidanți, care protejează sănătatea inimii și contribuie la scăderea tensiunii arteriale, potrivit specialistului.

"Brânza de capră este o sursă bună de seleniu, un oligomineral esențial care se găsește mai des în fructele de mare. Seleniul ajută corpul să descompună peroxizii care dăunează ADN-ului, putând astfel reduce riscul de a dezvolta afecțiuni precum cancerul, bolile tiroidiene și bolile cardiovasculare”, încheie nutriționistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă