Micșorarea stomacului, o soluție tot mai folosită de românii obezi

Micșorarea stomacului, o soluție tot mai folosită de românii obezi

Deși este o soluție pentru persoanele obeze care doresc să scape de kilogramele în exces, operația de micșorare a stomacului nu este pentru oricine și nici lipsită de riscuri. În plus, rezultatele pe termen lung se obțin doar dacă pacienții își schimbă stilul de viață.

Operația de micșorare a stomacului trebuie urmată de regim alimentar Foto: Shutterstock

Operația de micșorare a stomacului trebuie urmată de regim alimentar Foto: Shutterstock

Chirurgia bariatrică vine în sprijinul pacienților ce suferă de obezitate, oferind o soluție pentru această afecțiune, în scopul reducerii greutății corporale. „Pacienții obezi încep mai multe diete pentru slăbire, în general de înfometare, fără a reuși să piardă mai mult de 5-7% din excesul de greutate. Nu reușesc să facă sport, deoarece obosesc foarte repede. Acest lucru îi descurajează, cu atât mai mult cu cât scăderea ponderală pe durata dietei începe să nu mai fie atât de evidentă. Frustrările acumulate îi fac să renunțe la dietă și organismul înfometat asimilează toate alimentele ingerate, iar greutatea devine mai mare decât cea de la începutul dietei. Aceștia sunt pacienții cărora se adresează chirurgia bariatrică”, explică dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, în cadrul unui spital privat din România.

Dr. Gabriel Serac Foto: Arhivă personală

Dr. Gabriel Serac Foto: Arhivă personală

Pacientul obez are și boli asociate

Obezitatea este însă o boală cronică, dar și una premergătoare altor boli, mai spune medicul. Atunci când pacientul obez ajunge la medic, acesta este obligat să ia în calcul toate bolile asociate, BMI-ul (indicele de masă corporală) și, în funcție de consultul bariatric decide dacă pacientul se poate opera sau nu.

”Pe baza valorii BMI, excesul ponderal se gradează în felul următor: normal: 18,5-24,9 kg/m˛; supraponderal: 25-29,9 kg/m˛; obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m˛; obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m˛; obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m˛; superobezitate ≥ 50 kg/m˛”, detaliază dr. Serac.

Înainte de operație, pacientul trece printr-un proces preoperator care poate să dureze, în funcție de fiecare boală asociată. „Deoarece pacientul cu obezitate trebuie echilibrat și înțeles cu toate problemele cu care vine la pachet: afecțiuni respiratorii, cardiace, metabolice. Un pacient cu obezitate este analizat și tratat de medici cu diferite specialități, de la chirurgie bariatrică, la medicină internă, cardiologie, diabet, nutriție și boli metabolice, până la specialiști în psihologie și recuperare medicală, pentru a asigura rezultate excelente”, subliniază dr. Serac.

Potrivit acestuia, chirurgia bariatrică și metabolică reprezintă cel mai eficient tratament împotriva obezității morbide și a afecțiunilor asociate. În cadrul chirurgiei bariatrice, mai spune specialistul, se practică o serie de intervenții chirurgicale laparoscopice restrictive sau malabsorbtive care au ca scop reducerea excesului ponderal până la 100% și vindecarea sau ameliorarea bolilor asociate.

Ce înseamnă ”gastric sleeve”

„Cea mai utilizată metodă în acest moment în chirurgia bariatrică, gastrectomia longitudinală (gastric sleeve), este o intervenție care produce scăderea în greutate prin două mecanisme: restrictiv (îndepărtează o mare parte din stomac lăsând un rezervor de 80-120 ml) și hormonal (prin extirparea fundului gastric se reduce semnificativ secreția hormonului foamei, grelina). Operația „de micșorare a stomacului” se realizează minim invaziv (laparoscopic) și constă în îndepărtarea marii curburi gastrice cu păstrarea antrului gastric și a micii curburi sub forma unui tub calibrat pe o sondă. Avantajul său constă în confortul oferit pacientului care prezintă senzația de sațietate rapid, prin umplerea unui stomac de doar 100 ml, reducerea senzației de foame, prin suprimarea secreției de grelină. De asemenea, nu modifică traseul alimentelor, nu exclude segmente digestive din circuit și pierderea excesului ponderal poate ajunge până la 90-100%. Tehnica are rezultate comparabile cu alte tehnici malabsorbtive în ceea ce privește vindecarea diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale, a dislipidemiei și a apneei în timpul somnului”, detaliază medicul chirurg.

După intervenția laparoscopică, pacientul are urme postoperatorii minime, cicatrici reduse, beneficiază de o vindecare rapidă, lucru care-i permite să revină în scurt timp la activitățile zilnice. Un alt avantaj, chiar dacă mai puțin important, este cel legat de aspectul estetic.

Ce se întâmplă după operație

Postoperator, pacientul va avea de urmat și tratament medicamentos, dar și un regim strict, mai spune chirurgul, în urma căruia va pierde în greutate: „În primele două săptămâni va consuma doar lichide, apoi consistența alimentelor crește treptat, iar la 5-6 săptămâni se revine la alimentația normală, dar cu cantități reduse, adaptate volumului stomacului. E important ca pacientul operat să respecte cantitatea de alimente recomandată; dacă nu se respectă această recomandare, există riscul să apară complicații”.

Scăderea ponderală este evidentă încă din prima săptămână, fiind în medie de 10 kilograme pe lună. „Rezultatul este cu atât mai bun cu cât regimul alimentar este susținut și de activitate fizică, pacienții operați putând ajunge rapid la o greutate ideală și la o viață normală. Noul stil de viață trebuie adoptat în totalitate, pacienții trebuie să fie pregătiți pentru acest stil de viață, pentru că odată cu această intervenție vor avea grijă mereu la ceea ce mănăncă, cât pun în farfurie și ce alimente aleg pentru hrana lor. Dacă sunt conștienți de aceste lucruri și respectă indicațiile noastre, nu au de ce să existe probleme”, conchide dr. Gabriel Serac.

Dieta de Sărbători după mișcorarea stomacului

Dr. Mihaela Crețu (foto jos), medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, explică dieta pentru masa de Sărbători a unui pacient care a suferit recent o intervenție bariatrică: „Dacă ne referim la pacientul cu „gastric sleeve” foarte recent, maximum 8-10 săptămâni de la intervenție, acesta va trebui să respecte întocmai dieta hidrică și semilichidă recomandată postoperator, altfel existând riscul unor complicații grave”.

dr  Mihaela Crețu jfif

După aceasta perioadă, adaugă medicul, recomandarea este ca alimentele să fie introduse treptat pentru a restabili toleranța digestivă, dar mai ales să fie bine mestecate și să se respecte cantitatea. „Pacientul se va opri din mâncat imediat ce se va simți sătul, dar va putea savura anumite alimente specifice mesei de Crăciun. Indiferent de timpul scurs de la intervenția bariatrică, trebuie ținut cont de cantitatea de alimente la o masă, mai precis 4-8 linguri, maximum 100 de grame, dar și de calitatea acestora. Vor fi evitate alimentele hipercalorice, cele bogate în grăsimi și carbohidrați, zaharurile, prăjelile, sucurile carbogazoase, condimentele iuți și fibrele dure. Mesele vor fi mici și repetate, vor conține în mod special proteine, legume și fructe, exact aceasta fiind ordinea priorităților. Ele vor fi bine mestecate până devin păstoase și înghițite cu înghițituri mici. Hidratarea este foarte importantă, recomandarea fiind de 6-8 pahare cu apă pe zi consumate cu înghițituri mici în afara meselor, la distanță de 30 de minute”, adaugă dr. Crețu.

Sarmale degresate și fără varză

Sunt anumite feluri de mâncare tradiționale care pot fi consumate de către pacienții bariatrici, bineînțeles în cantități mici și în limita toleranței individuale. „Pe primul loc aș pune răcitură sau piftia, care este o mâncare hiperproteică după îndepărtarea stratului de grăsime ce se aduna la suprafață. Chiar dacă la fiert se vor folosi zgârciuri, urechi, oase, în porția pacientului bariatric se va păstra doar carne slabă de curcan sau porc, legume, toate tăiate în bucățele mici pentru a facilita masticația. În principiu, usturoiul fiert în zeamă nu este iritant gastric, mai ales când e folosit cu moderație. O sută de grame de răcitură de porc ne pot aduce 12-15 grame de proteină în funcție de cantitatea de carne încorporată, cu conținut minim de grăsimi și carbohidrați. Un alt aliment ar fi pateul de ficat preparat în casă din ficat de pasăre sau vită, cu foarte puțin unt (20 de grame la 400 de grame de ficăței de pui), o lingură ulei de măsline, 50 de ml vin alb, lapte semidegresat, ceapă și usturoi de aromă”, explică specialistul.

Pentru cei aflați la distanță de intervenția bariatrică, adaugă medicul de nutriție, cu toleranță alimentară bună, conținutul unei sărmăluțe, aproximativ 50 de grame, se poate face dacă acestea au fost preparate dietetic din carne slabă de porc sau pulpă de curcan sau pui, cu adaos mic de ulei. Varza se va îndepărta, deoarece conține fibre dure care pot balona. Nu în ultimul rând, celebra salată boeuf, dar preparată cu maioneză dietetică din iaurt, poate fi o opțiune de masă. Ca desert, poate opta pentru jeleu de fructe cu îndulcitor, compot fără zahăr, înghețată de fructe din iaurt cu îndulcitor, mere sau banane coapte cu scorțișoară.

Reguli esențiale

În ceea ce privește menținerea deficitului ponderal după intervenția bariatrică, pacientul va trebui să respecte câteva reguli esențiale: trei mese principale de maximum 100 de grame și 2-3 gustări hipocalorice de tip iaurt sau fructe; suplimente proteice și vitaminice conform recomandărilor și exerciții fizice regulate, minimum 30 de minute zilnic, sau plimbări lungi de peste 60 de minute.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!