MI5: Iranul a încercat să răpească sau să omoare cetățeni britanici
Serviciile de informații iraniene au încercat de cel puțin 10 ori să răpească sau chiar să ucidă cetățeni britanici sau persoane din Regatul Unit, considerate o amenințare de către Teheran, a declarat miercuri șeful agenției de informații interne a Marii Britanii, relatează Reuters .
Ministrul britanic de Externe l-a convocat pe cel mai înalt diplomat al Teheranului Foto: Arhivă
Ken McCallum, directorul general al Serviciului de Securitate cunoscut sub numele de MI5, a declarat că, în timp ce Teheranul folosea violența acasă, pentru a reduce la tăcere criticii, „serviciile sale agresive de informații” proiectau, de asemenea, o amenințare directă pentru Marea Britanie.
„În cea mai mare măsură, aceasta include ambițiile de a răpi sau chiar ucide cetățeni britanici sau din Marea Britanie percepuți ca dușmani ai regimului”, a spus McCallum într-un discurs la sediul MI5.
„Am văzut cel puțin 10 astfel de potențiale amenințări numai începând cu luna ianuarie”, a adăugat el.
Săptămâna trecută, ministrul britanic de Externe James Cleverly a afirmat că l-a convocat pe cel mai înalt diplomat al Teheranului pentru presupusele ameninţări ale forţelor de securitate iraniene la adresa jurnaliştilor din Marea Britanie.
Ministrul britanic de externe i-a spus diplomatului său iranian că în mod clar „nu tolerăm amenințările privind viața și intimidarea de orice fel față de jurnaliști sau orice persoană care trăiește în Marea Britanie”.
McCallum a spus că serviciile de informații iraniene sunt „un adversar sofisticat” care uneori funcționau folosind propriul personal sau îi curta pe alții să lucreze în numele lor și, uneori, erau pregătiți să ia „acțiuni nesăbuite”.
„Uneori ele vor întreprinde acțiuni în țările occidentale, uneori vor căuta să atragă oamenii în alte părți ale lumii, inclusiv în Iran însuși”, a spus el.
Luni, Marea Britanie a declarat că a sancționat circa 24 de oficiali iranieni, inclusiv ministrul de Comunicații al guvernului și șeful poliției sale cibernetice, pentru „reprimarea violentă a protestelor” declanșată de moartea Mahsei Amini în timp ce se aflata în custodia politiei moralității.
La rândul său, Iranul i-a acuzat pe inamicii săi occidentali că au alimentat protestele.
Cuvintele șefului agenției britanice de informații interne reflectă, de asemenea, remarci similare cu cele ale președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit cărora Iranul este din ce în ce mai agresiv față de Franța prin reținerea cetățenilor săi.
Iranul a declarat miercuri că mai mulți agenți de informații francezi au fost arestați în legătură cu protestele.
„Actualul val de proteste din Iran pune întrebări fundamentale regimului totalitar”, a spus McCallum. „Acest lucru ar putea semnala o schimbare profundă, dar traiectoria este incertă”.
Sursa: adevarul.ro