„Mi-am dat seama că sunt doar un număr”. Armata ucraineană se confruntă cu o criză a dezertărilor. Mărturiile unui fost soldat

„Mi-am dat seama că sunt doar un număr”. Armata ucraineană se confruntă cu o criză a dezertărilor. Mărturiile unui fost soldat

Criza dezertărilor din armata ucraineană a tot ținut prima pagină a ziarelor din țara devastată de război. Săptămâna trecută, guvernul Ucrainei a lansat o anchetă în Brigada 155 Mecanizată, de unde 56 de soldați au dispărut în timp ce se antrenau în Franța, potrivit The Guardian .

Rândurile soldaților ucraineni pe front se răresc FOTO PROFIMEDIA

Rândurile soldaților ucraineni pe front se răresc FOTO PROFIMEDIA

Bilanțul dezertărilor este însă mult mai mare. Sute de alți soldați sunt dați dispăruți. Comandantul unității, Dmitro Riumshyn, a fost arestat și riscă 10 ani de închisoare pentru că nu și-a îndeplinit îndatoririle oficiale de a raporta absențele neautorizate.

„Toată lumea este obosită”

Unii dintre cei care abandonează linia frontului spun că, cu cât războiul continuă, cu atât vor fi mai mulți soldați care dezertează.

Toată lumea este obosită. Starea de spirit s-a schimbat . Oamenii obișnuiau să îmbrățișeze soldații pe străzi. Acum își fac griji că vor fi recrutați”, povestește Viktor, pentru The Guardian. Numele cu care este identificat nu este însă cel real.

„Mi-aș fi dat viața”

Ucraineanul povestește că, atunci când rând Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu trei ani, era gata să moară pentru țara sa. S-a oferit voluntar să apere Kievul la apariția tancurilor inamice și s-a alăturat forțelor armate ucrainene.

„Mi-aș fi dat viața”, își amintește el.

Treptat însă, a devenit deziluzionat. Un panou i-a căzut pe umăr. După ce a primit injecții pentru reducerea durerii, i s-a spus să se întoarcă pe front.

Mi-am dat seama că sunt un nimeni. Doar un număr”, a povestit bărbatul.

În luna mai a aceluiași an, Viktor și-a părăsit postul pentru a urma un tratament medical suplimentar și nu s-a mai întors. Comandantul său l-a dat dispărut.

Viktor este unul dintre miile de soldați ucraineni care și-au abandonat unitățile. Cifrele exacte cu privire la dezertări sunt însă un secret militar.

„Problema este mare. Este firesc într-o situație în care ai avut trei ani de război. Oamenii sunt epuizați. Vor să își vadă familiile. Copiii lor cresc fără ei. Relațiile se destramă”. spune activista Olha Reshetylova, comisarul ucrainean pentru protecția drepturilor militarilor, citată de The Guardian.

Parlamentul ucrainean a dezbătut cum să aducă mai mulți recruți. Dezertorii riscă între 12 și 15 ani de închisoare, însă vara trecută, deputații au abolit pedepsele penale pentru cei care se întorc de bunăvoie la vechile batalioane. Mai mult, a fost adoptat un proiect de lege care permite membrilor serviciului să se transfere în unități diferite, eliminând astfel conflictele persistente dintre gradele inferioare și cele superioare.

„Dacă trebuie să alegi între a fi ucis și a merge la închisoare, vei alege a doua opțiune.”

Potrivit acesteia irascibilitatea e atât de mare încât un mic conflict cu un ofițer superior îi putea „declanșa” părăsirea unitatății :

Este o problemă complexă și complicată. Nu o putem rezolva cu pedepse penale. Dacă trebuie să alegi între a fi ucis și a merge la închisoare, bineînțeles că în acel moment vei alege a doua opțiune”.

Cert e că, după trei ani de război, Ucraina se confruntă cu un deficit drastic soldați, în special de infanterie. Un neajuns care a facilitat înaintarea armatei ruse în est. Există și probleme structurale. Deși au fost construite de la zero brigăzi noi, acestea au avut rezultate slabe. Președintele Zelenski a ordonat, recent, o schimbare de politică, cu recruți fără experiență integrați în batalioanele existente.

„Armatele Europei sunt cele care lipsesc fără permisie”

Activista Olha Reshetylova a amintit însă că există sute de mii de soldați ucraineni care rămân pe pozițiile lor și „nu pleacă nicăieri”.

În opinia sa, criza recrutării ar putea fi rezolvată dacă aliații Ucrainei și-ar trimite propriile trupe pe front. Dacă nu o vor face, iar Kievul va cădea, Vladimir Putin va continua, spune activista.

„După părerea mea, armatele Europei sunt cele care lipsesc fără permisie. Nu înțeleg - sau nu vor să înțeleagă - că acesta este și războiul lor”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Răsturnare de situație în cazul finanțării campaniei lui Călin Georgescu

2 Revenim, Ponta a rămas prost, nu s-a vindecat...

3 „Toate ne vor lovi drastic, vești triste pentru oameni"

4 Fraților, pe ăștia nu-i mai satură nimic?

5 Ce a primit de la CNSAS un anticomunist care a cerut dosarul lui Călin Georgescu de dinainte de 1989