„Mi-a spus să fac poziţia 69, altfel mă umileşte”/Acuzaţii de hărţuire sexuală la Teatrul de Operă din Constanţa
Mai mulţi balerini ai Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa au trimis recent o scrisoare Ministerului Culturii în care descriau abuzurile la care sunt supuşi. Vinovat de toate acestea ar fi chiar coregraful cu care trebuie să lucreze zilnic, coregraf care este soţul directoarei secţiei de balet, scrie Adevărul .
Coregraful Horaţiu Cherecheş a fost şi în luna iunie în centrul unui scandal, atunci el a lovit un balerin care a intrat pe scenă cu mască de protecţie. Incidentul face obiectul unei plângeri depuse la Poliţie, iar în cadrul instituţiei de cultură coregraful a fost pedepsit cu reducerea salariului cu 10%, timp de trei luni.
De data aceasta, cinci angajaţi ai secţiei de balet i-au scris ministrului Culturii cerându-i să intervină pentru a „investiga situaţia tensionată” de la TNOB, dar şi pentru a realiza un audit financiar în cadrul instituţiei. Oamenii îl acuză pe coregraf de hărţuire sexuală, abuz, iar aceste lucruri s-ar fi întâmplat cu ştiinţa conducerii instituţiei care nu a făcut nimic.
De partea cealaltă, conducerea Teatrului de Operă şi Balet se apără spunând că până acum nimeni nu s-a plâns oficial de nimic, iar semnatarii petiţiei sunt balerini care ar vrea să primească un salariu fără să mai danseze.
Trebuie menţionat că ministrul Culturii a trimis săptămâna trecută copul de control la Constanţa, dar deocamdată nu a vrut să facă nicio declaraţie referitoare la rezultatele şi, eventual, măsurile acestui control.
Acuzaţii de hărţuire sexuală
Semnatarii scrisorii spun că, după ce a fost „instalată pe funcţia de conducere Cherecheş Monica, soţul dânsei, Cherecheş Horaţiu, profitând de funcţia soţiei, a început avansurile sexuale asupra balerinelor şi vai de cele ce nu voiau să dea curs avansurilor domnului Horaţiu Cherecheş, erau ameninţate cu concedierea, persecutate, înghesuite fizic prin vreun colţ de culisă, lovite, unele chiar bătute.”
Mai mult, unei balerine de la Teatrul Naţional de Opera şi Balet „Oleg Danovski” i s-ar fi cerut de către Horaţiu Cherecheş: „dacă vrei să-ţi dau derogare trebuie să stai goală la mine acasă în poante, vreau să te... şi pe tine şi pe …”
În aceeaşi scrisoare, balerinii se plâng de faptul că o colegă a fost agresată fizic de către coregraf, „hărţuită sexual şi umilită, fiind pusă să danseze în chiloţi, filmată şi postată pe Facebook, pe motiv că e grasă.”
Toate aceste lucruri s-ar întâmpla, spun balerinii, încă din anul 2012, iar din decembrie 2013, „ca urmare a abuzurilor, umilinţelor, persecuţiilor şi hărţuirilor, un număr important de angajaţi ai teatrului şi-au dat demisia.”
Una dintre balerinele care a demisionat din aceste cauze a venit la Constanţa pentru a declara în faţa reprezentanţilor Ministerului Culturii ceea ce se întâmplă. Din declaraţia ei reiese că în anul 2019 a plecat din Teatru deoarece „am fost umilită şi ameninţată (…) dacă nu fac poziţia 69, mă umileşte în continuare”. Deoarece nu a răspuns avansurilor, balerina spune că a fost scoasă din spectacole şi coregraful îi spune „că este cât o vacă”. „Plângeam zilnic, până am decis să-mi dau demisia”, spune aceasta în declaraţia dată celor din corpul de control al ministrului Culturii.
Cum se apără conducerea TNOB
Horaţiu Cherecheş a declarat în faţa presei că îi va acţiona în judecată pe semnatarii acestei scrisori, deoarece nimic nu este adevărat.
Daniela Vlădescu, managerul Teatrului de Operă şi Balet din Constanţa a declarat pentru „Adevărul” că în decursul timpului a primit foarte puţine sesizări scrise care au fost analizate la momentul respectiv. O astfel de reclamaţie a fost depusă chiar în 2021 de o balerină împotriva coregrafului pe care îl acuza de hărţuire şi rele tratamente.
„În urma acestei sesizări s-a dispus efectuarea unei cercetări disciplinare împotriva lui Cherecheş Horaţiu. Acesta a venit însoţit de doi martori care au contrazis declaraţiile lui I.P. Iar dânsa nu a putut face dovada celor declarate. În consecinţă nu a putut fi data nici o sancţiune”.
Despre scrisoarea adresată ministrului, managerul spune că este semnată de cinci dansatori „care nu mai pot să performeze în compania de balet din cauza delăsării, comodităţii şi condiţiei fizice, sau a altor preocupări adiacente. Dar pretind salariul cuvenit pentru munca pe care ar trebui să o depună.” De aici, şi de la faptul că celor cinci li s-a cerut să fie prezenţi la program începe „războiul între conducere şi ei”, spune Daniela Vlădescu.
„Eu, Daniela Vlădescu, manager al instituţiei, nu am primit niciodată vreo reclamaţie despre cazuri de hărţuire sexuală şi alte abuzuri asupra salariaţilor din balet. Aşa că nu am avut nici un motiv să iau anumite decizii. Şi mai ştiu că toate acuzaţiile trebuie dovedite cu mărturii şi documente”, mai spune conducătoarea instituţiei.