MFP suspendă sancţiunile pentru neconectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF

MFP suspendă sancţiunile pentru neconectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF

Ministerul Finanţelor Publice propune suspendarea sancţiunilor pentru firmele care nu au au conectat casele de marcat la sistemul informatic al ANAF, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat vineri.

"La această dată, se înregistrează un decalaj de circa 3 luni faţă de calendarul care vizează conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF; operatorii economici din categoria marilor contribuabili care aveau obligaţia să asigure conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF riscă începând cu data de 1 octombrie 2020 aplicarea de sancţiuni drastice fără ca fapta să le fie imputabilă, în condiţiile în care doar o mică parte a distribuitorilor autorizaţi au obţinut supliment de aviz tehnic de la ICI Bucureşti, iar după obţinerea acestui document este necesară parcurgerea altor etape obligatorii; se impune suspendarea aplicării dispoziţiilor art. 11 alin. (1) lit. j) din OUG nr. 28/1999, până la data de 31 decembrie 2020, pentru săvârşirea faptei prevăzute la art. 10 lit. ff). Pentru săvârşirea faptei prevăzute la art. 10 lit. z), dispoziţiile art. 11 alin.(1) lit.j) rămân aplicabile în continuare, suspendarea reglementată de prezentul proiect de act normativ operând doar în cazul săvârşirii, până la data de 31 decembrie 2020, a faptei prevăzute la art. 10 lit. ff)", se spune în document.

Conform MFP, măsura are în vedere suspendarea cu circa trei luni a aplicării sancţiunii prevăzută de lege pentru nerespectarea obligaţiei operatorilor economici de a asigura conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, pentru a permite distribuitorilor autorizaţi să dezvolte softul, să îl testeze, să obţină supliment de aviz tehnic la ICI Bucureşti şi respectiv să îl implementeze în aparatele de marcat, astfel încât acestea să se conecteze la sistemul informatic al ANAF, în vederea transmiterii datelor fiscale.

"Considerăm că aspectele prezentate mai sus vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, impunând adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă", se menţionează în nota de fundamentare.

Pentru a asigura desfăşurarea în condiţii bune a procesului de conectare la sistemul informatic, Ministerul Finanţelor Publice precizează că monitorizează toate operaţiunile efectuate de către toţi actorii implicaţi.

"Din informaţiile aflate la dispoziţia noastră, rezultă că ICI Bucureşti a eliberat 23 de suplimente de aviz tehnic, pentru un număr de 6 distribuitori autorizaţi. Precizăm că, pe piaţa aparatelor de marcat, activează un număr de 37 distribuitori autorizaţi care comercializează un număr de 126 de modele de aparate de marcat electronice fiscale care pot fi utilizate de oricare dintre categoriile de operatori economici (mari, mijlocii, mici). Având în vedere că, la această dată, doar o mică parte a distribuitorilor autorizaţi au obţinut supliment de aviz tehnic de la ICI Bucureşti, pentru parcurgerea etapelor obligatorii premergătoare conectării aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, sunt necesare circa 3 luni (dezvoltarea softului, testarea acestuia, omologarea aparatului de marcat la ICI Bucureşti, implementarea în producţie); OUG nr. 28/1999 prevede la art.11 alin.(1) lit.j), că nerespectarea obligaţiei de asigurare a conectării se sancţionează cu amendă aplicată operatorilor economici de la 8.000 lei la 10.000 lei, se constată faptul că, operatorii economici din categoria marilor contribuabili au fost în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţia de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF, până la data de 30 septembrie 2020", se spune în document.

Potrivit MFP, acest fapt poate afecta grav activitatea operatorilor economici, care riscă să fie sancţionaţi prin aplicarea unei amenzi cuprinse între 8000 - 10000 lei, fără ca nerespectarea legii să le fie imputabilă. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!