Metodele prin care românii pot să obțină analize și consultații medicale gratuite
Mulți români vor să își verifice starea de sănătate, dar se lovesc de multe de faptul că nu știu de ce acte au nevoie pentru a beneficia gratuit de analize și consultații în baza asigurării de sănătate și de faptul că nu știu cui trebuie să se adreseze.
Pacienții asigurați pot beneficia de analize medicale gratuite FOTO arhivă Adevărul
Metoda utilizată cel mai frecvent pentru a realiza analize medicale în regim gratuit este cea efectuată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în baza unui bilet de trimitere (cu valabilitate de 30 de zile) eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist.
„Analizele gratuite sunt disponibile pentru plătitorii la fondul CNAS, indiferent de statutul lor: angajați, liber profesioniști, pensionari cu venituri din pensii ce depășesc 740 de lei sau persoane care contribuie din proprie inițiativă”, a explicat pentru „Adevărul medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Județean de Urgență din Galați.
Există însă și câteva categorii de persoane care au dreptul la servicii de asistență medicală , chiar dacă nu contribuie la fondul destinat asigurărilor sociale de stat.
Este vorba de copiii până la vârsta de 18 ani, elevii, ucenicii și studenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani și care nu au venituri din muncă, femeile însărcinate și lăuzele (N.R.: femeile care se află în primele 6-8 săptămâni după naștere) care nu au niciun venit sau au venituri situate sub salariul minim brut pe economie.
Donarea de sânge, o altă cale de-a beneficia de asistență medicală gratuită
Acestora li se adaugă persoanele care satisfac stagiul militar în termen, cele care se află în concediu medical, concendiu medical pentru sarcină și lăuzie ori în concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 7 ani, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj sau alocație de sprijin și pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 de lei.
Cea de-a doua modalitate pe românii o pot folosi pentru a obține analize și consultații gratuite este cea a donării de sânge.
„Donarea de sânge salvează vieți. Din sângele donat o singură dată poți ajuta până la trei persoane”, spune medicul Alexandru Nechifor, care detaliază și condițiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a deveni donator .
Astfel, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să fii cetățean român sau rezident în România, să ai o greutate de minim 50 de kilograme sau mai mare, să ai tensiunea arterială normal, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni.
„De asemenea, să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice și alergii. Nu în ultimul rând, să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală”, mai adaugă medicul Alexandru Nechifor.
Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi, în baza documentelor care atestă statutul de donator.
Unele categorii de pacienți au dreptul să beneficieze de analize în cel mult cinci zile de la solicitare: cei diagnosticați cu COVID-19 (după externarea din spital), dar și cei cu cancer, diabet, boli cardiovasculare, rare, neurologice sau cerebrovasculare.
Sursa: adevarul.ro