Metode de testare a apei. Românii au simțul umorului: „Aducem câte un politician să bea. Dacă mai e pe liste, apa e bună”

Metode de testare a apei. Românii au simțul umorului: „Aducem câte un politician să bea. Dacă mai e pe liste, apa e bună”

Apa este esențială pentru menținerea unei stări bune de sănătate. De aceea calitatea apei este una foarte importantă. Pentru a fi siguri că apa pe care o consumăm este potabilă putem apela la analiza ei în laboratoare specializate.

Oamenii vor să verifice dacă apa este potabilă Foto: Arhivă Adevărul

Oamenii vor să verifice dacă apa este potabilă Foto: Arhivă Adevărul

Oamenii caută soluții pentru a vedea dacă apa pe care o consumă, fie ea de la robinet , cișmea sau fântână, este una bună de băut. Pentru sursele de apă individuale, aflate pe proprietatea cetăţeanului, responsabilitatea calităţii acesteia revine în sarcina sa. În schimb, pentru apa din fântânile publice şi sursele arteziene aflate pe domeniul public, responsabilitatea revine în sarcina autorităţilor locale pe teritoriul căreia se regăsesc.

Un membru al grupului de Facebook „Mutat la țară – Viața fără ceas” a fost interesat de modul în care se testează apa din fântânile individuale pentru a vedea dacă este potabilă, iar reacțiile nu au întârziat să apară.

Românii au dat dovadă de simțul umorului, fiind oferite și răspunsuri amuzante. Au fost persoane care au susținut că apa ar trebui testată mai întâi pe politicieni: „Aducem câte un politician și îi dăm să bea. Dacă e pe liste și la următoarele alegeri apa e bună”.

Au fost și variante care au luat în calcul testarea apei pe soacră: „Ciupercile se testează cu soacra. Cred că merge și în cazul apei”.

Dacă deții o fântână proprie, este recomandat să faci analiza apei într-un laborator acreditat. În cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) există Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică care realizează, contracost, analize microbiologice și chimice pentru apă potabilă. Costul unor astfel de analize, diferă în funcție de testele cerute.

În general, la fântână individuală, se fac teste uzuale, care au o valoare de 300-400 de lei, adică tot ce înseamnă parametru microbiologic, iar la chimie: nitrat, nitrit, amoniu, cloruri, fier, mangan”, a precizat Mioara Bucur, medic în cadrul DSP Argeș.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…