Meteş (Franklin Templeton): Investitorii ne-au sunat şi ne-au întrebat ce se întâmplă în România, că era o ţară stabilă
Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 a determinat investitorii să amâne proiectele din România până la clarificarea situaţiei, iar unii dintre ei s-au arătat foarte contrariaţi de această măsură a Guvernului, întrucât până acum considerau România o ţară stabilă, a declarat, marţi, Călin Meteş, vicepreşedinte al Franklin Templeton, managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), într-o conferinţă pe teme energetice.
El a început prin a răspunde la întrebarea dacă Fondul Proprietatea are de gând să vândă participaţia de 20% la Hidroelectrica, în contextul în care, anterior, tot marţi, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că statul român intenţionează să cumpere acţiunile FP la companiile energetice de stat.
"Nu am primit nicio ofertă în acest sens, pe surse oficiale", a arătat Meteş.
Vicepreşedintele fondului de investiţii a precizat că FP avea în plan vânzarea pachetului de la Hidroelectrica, însă, având în vedere prevederile OUG 114/2018, compania este greu de evaluat.
"Din cauza faptului că această ordonanţă a introdus elemente de nesiguranţă în piaţă, de instabilitate legislativă, este foarte greu ca un investitor să facă calcule privind potenţialul unei companii, mă refer la producţia de energie şi preţ. Căutăm modalităţi ca deţinerea noastră să devină lichidă. Am fi dorit să listăm compania la bursă, dar, din păcate, din cauza faptului că statul nu a mai făcut nimic în acest sens, am căutat variante alternative", a afirmat Meteş.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii din România, care a atras interes din partea investitorilor.
"Discuţii au fost, apoi a intervenit ordonanţa, care a făcut ca orice tentativă sau dorinţă de a investi capital în România să fie pusă în aşteptare. Un investitor care vrea să investească sute de milioane sau miliarde de euro are nevoie de stabilitate, de siguranţă. Vedem că şi alte companii îşi amână deciziile tocmai pentru că nu au parte de această stabilitate", a continuat oficialul Franklin Templeton.
El a amintit şi impactul ordonanţei pe piaţa de capital.
"Avem investitori la Fondul Proprietatea care ne-au sunat şi ne-au întrebat ce se întâmplă, credeam că România era o ţară stabilă, cu randamente bune, companiile creşteau, de unde vine o astfel de decizie pe nepusă masă, fără consultare? A fost o lovitură extrem de puternică. Încrederea se câştigă greu, în timp, şi se pierde foarte uşor, iar impactul asupra dezvoltării ţării apare în timp", a adăugat Meteş.
Vicepreşedintele Franklin Templeton a susţinut că investitorii au pus pe hold investiţiile, dar le vor muta în altă ţară, dacă între timp vor apărea oportunităţi în alte părţi.
"Cerem efectiv eliminarea sau renunţarea cu totul la această ordonanţă, care a introdus atâta nesiguranţă, iar impactul pe termen lung este greu de cuantificat", a mai spus Meteş, în cadrul ZF Power Summit. AGERPRES