Meteorologii anunță temperaturi neobișnuit de ridicate și în următoarele zile
Vremea bate record după record. Meteorologii anunță temperaturi neobișnuit de ridicate și în următoarele zile, aduse de valul de aer tropical care a lovit România. În regiunile nordice și nord-vestice va ploua, iar la munte sunt anunțate precipitații mixte.
"Într-adevăr, consemnăm, începând din 5 februarie, recorduri ale valorilor zilnice, atât la nivelul temperaturilor minime, cât și maxime.
De pildă, ieri(n.r: marți, 6 februarie), 122 de stații meteorologice din cele 168 aflate în rețeaua națională de specialitate au înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturilor maxime pentru o zi de 6 februarie,
La două stații acestea sunt considerate chiar recordul lunare, cu 22,6°C la Drăgășani și 21,7°C la Stolnici, iar în această dimineață 62 de stații meteorologice, din nou, temperaturi minime zilnice, cele mai ridicate pentru dimineață de 7 februarie”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3.
Vânt puternic la munte
Joi, 8 februarie, cerul va fi mai mult senin în sudul și sud-estul teritoriului, dar cu înnorări temporare în rest. Va ploua local în Maramureș și pe arii restrânse în Crișana, Transilvania și Moldova, iar în Carpații Orientali și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1700 m, trecător vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, unde vor fi rafale în general de 60…80 km/h, dar pe arii restrânse și în nord-vest, centru și sud (viteze de 40…50 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 și 18 grade, iar minimele între -1 și 8 grade. Izolat, dimineața va fi ceață.
În București, temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar minima de 2…5 grade.
20 grade Celsius în sudul Olteniei și în Dobrogea
Vineri, 9 februarie, vremea va fi în continuare deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii februarie, cu valori termice semnificativ mai ridicate față de normele perioadei, atât ziua, cât și noaptea; astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 10…12 grade în Maramureș și estul Transilvaniei și 19…20 de grade local în sudul Olteniei, Muntenia și Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 1 și 10 grade. Înnorările vor fi persistente în regiunile nordice și nord-vestice unde va ploua; ploile vor fi mai frecvente și în general moderate cantitativ (10…20 l/mp) în Maramureș și dealurile Crișanei, precum și în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni (unde la altitudini foarte mari vor fi precipitații mixte).
În celelalte regiuni, cerul va fi variabil ziua și temporar noros în cursul nopții, însă ploi izolate vor fi posibile doar în Banat. Vântul va avea intensificări locale în zona montană înaltă, cu viteze de 80…100 km/h în special în masivele nordice, iar în restul teritoriului va sufla slab și moderat, temporar cu ușoare intensificări în nord-vest și izolat în centru. În orele dimineții, izolat se va semnala ceață.
În Capitală, cerul va fi variabil ziua și temporar noros în timpul nopții, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 18…19 grade, iar cea minimă de 4…6 grade.
Sursa: adevarul.ro