METEO Cod galben de ploi şi ninsori, emis pentru şase judeţe din ţară. Pe Autostrada Soarelui se circulă greu din cauza ceţii
În intervalul 16 aprilie, ora 18.00 – 17 aprilie, ora 20.00 va ploua în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia şi în sudul Banatului, cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat.Vântul va avea intensificări cu viteze de 50-60 de kilometri pe oră.
În zona de munte va ninge, iar în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali stratul de zăpadă nou depus va fi consistent şi vor fi rafale de vânt de peste 70 de kilometri pe oră.
Specialiştii anunţă că din după-amiaza zilei de miercuri şi până în seara zilei de joi, temporar, vântul se va intensifica şi în Muntenia, unde va depăşi la rafală 60 de kilometri pe oră.
Circulaţia rutieră, afectată de ninsoare
Circulaţia rutieră pe drumurile din zonele înalte ale judeţului Harghita se desfăşoară îngreunat din cauza zăpezii, iar drumarii intervin cu material antiderapant şi cu utilaje de deszăpezire.
În prezent, în zonele înalte din judeţul Harghita ninge viscolit, stratul de zăpadă proaspăt depus ajungând până la zece centimetri la altitudini de peste 1.300 de metri, potrivit Mediafax.
În aceste condiţii, traficul rutier pe drumurile din zonele înalte ale judeţului se desfăşoară cu dificultate.
Şeful de cabinet al prefectului judeţului Harghita, Adrian Pănescu, a declarat că ninge în zonele înalte traversate de DN 12 A, între localităţile Lunca de Sus şi Lunca de Jos, pe DN 12 C, în zona Lacu Roşu, pe DN 13 A în trecătoarea Harghita şi pe DN 13 B, în Pasul Bucin.
Potrivit sursei citate, drumarii au împrăştiat peste 12 tone de material antiderapant şi acţionează cu trei utilaje de deszăpezire în zonele afectate.
Un autobuz care transporta navetişti în Harghita Băi nu a putut urca în staţiune, pe DJ 138 A, care leagă DN 13 A de staţiune, din cauza unui strat de zăpadă de aproximativ opt centimetri depus pe carosabil.
„Nu a putut să urce (autobuzul - n.r.), noi am venit pe jos vreo şase-şapte kilometri. Ninge şi viscoleşte, dar nu avem ce face, trebuie să ajungem la muncă", a declarat unul dintre muncitorii care fac naveta de la Miercurea Ciuc la Harghita Băi.
De asemenea, mai mulţi şoferi care nu aveau maşinile echipate corespunzător nu şi-au putut continua drumul din cauza zăpezii.
Ceaţa a închis porturile de la malul mării
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române precizează că porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud – Agigea şi Midia au fost închise, miercuri dimineaţă, din cauza ceţii dense, atât pentru traficul maritim cât şi pentru cel fluvial.
De asemenea, tot din cauza ceţii dense, vizibilitatea pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, între kilometrii 193 şi 212, precum şi pe autostrada A4 Ovidiu – Agigea, este redusă sub 200 de metri.
Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, şoferii sunt sfătuiţi să conducă cu prudenţă sporită, cu viteză adaptată permanent în funcţie de distanţa de vizibilitate şi la condiţiile meteo-rutiere şi să aprindă luminile de întâlnire şi de ceaţă ale vehiculelor pilotate.
Reamintim că pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, între kilometrii 157 şi 159, pe ambele căi de direcţie, se fac lucrări de asfaltare. Condurăcotii auto sunt sfătuiţi să respecte cu stricteţe semnalizarea rutieră instituită în zona executării lucrărilor din carosabil şi să manifeste atenţie ridicată.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
O nouă informare de vreme rea a fost emisă luni de meteorologi. Specialiştii anunţă că de marţi până joi va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar la munte va ninge. Totodată, sunt aşteptate temperaturi mai mici decât cele normale în această perioadă.
În următoarele două săptămâni (14 – 27 aprilie), vremea va continua să oscileze între zile însorite şi zile mohorâte. Specialiştii au anunţat că în această săptămână vom avea parte de temperaturi mai reci, însă începând cu 18-19 aprilie vremea se va mai încălzi.
În luna aprilie vom avea parte de temperaturi mai scăzute decât în martie. Specialiştii anunţă că luna mai va fi una mai ploioasă în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a precizat că în această vară, în unele zone, s-ar putea instala seceta.
Sursa: adevarul.ro