Metamodelele, reperele care influențează destinul. Trasează moda, vocabularul și comportamentele

Metamodelele, reperele care influențează destinul. Trasează moda, vocabularul și comportamentele

Alegerea unui model nu este deloc ușoară, iar dacă nu o facem în cunoștință de cauză, riscăm să ne dezechilibrăm mental, emoțional și fizic, iar în multe cazuri chiar să ne distrugem viața.

Modelele pe care alegem să le urmăm ne pot trasa destinul FOTO Shutterstock

Modelele pe care alegem să le urmăm ne pot trasa destinul FOTO Shutterstock

Fiecare din noi și-a ales la un moment dat un model de urmat în viață, de multe ori fără să fie conștienți de asta. Fie că e vorba de un părinte sau o persoană cunoscută, acestea au reușit într-o măsură mai mică sau mai mare să își lase amprenta asupra personalității noastre.

Vorbim de ceea ce în limbaj de specialitate se numesc „metamodele“, ce se traduce prin acele persoane care se situează undeva sus pe scara socială, financiară sau a audienței pe care o generează.

„Metamodelarea ține de modelarea pe care fiecare dintre noi vrea să și-o asume. Metamodelul ține de limbaj, înfățișare și chiar de manifestare”, explică psihologul Stelian Chivu.

Metamodelarea mai este numită și „ingineria modelelor“, care trasează anumite șabloane psihologice, cum este moda, vocabularul și comportamentul. Prin urmare, modelul pe care alegem să îl urmăm ne va trasa atitudinea, succesul în viață și de multe ori chiar destinul.

Modelele cel mai des alese

Cei mai des aleși ca modele sunt părinții, actorii, sportivii, politicienii, bloggerii, vloggerii și vedetele din diverse domenii.

„Îi alegem de multe ori ca modele și pentru ca așa se poartă, așa e trendul. Câți, de pildă, îl aleg ca model pe Eminescu, Henri Coandă sau Mihai Viteazul și câți îl urcă pe un piedestal pe nu știu ce vlogger, care prezintă detalii din viața lui nesemnificativă?”, se întreabă retoric psihologul Stelian Chivu.

Alegem singuri sau vor alege alții pentru noi

Specialistul ne prezintă cazul unui pacient, care venise cu o depresie severă pentru că nu își găsea un loc de muncă, rămăsese fără bani, iar sănătatea era pe butuci.

„Purta blugi moderni rupți în genunchi, iar afară erau -7 grade Celsius. I-am explicat, deși era de domeniul evidenței, că temperatura în zona unde blugii erau rupți scădea cu 1 până la 3 grade, iar pentru ligamente și sistemul osos, asta înseamnă boală. I-am cerut să facă un exercițiu de imaginație și să se întrebe cine purta în trecut haine rupte. A realizat că asta făceau sclavii. Iată cum ne alegem uneori modelele și ne comportăm ca atare”, susține psihologul Stelian Chivu.

Sunt multe cazuri când ne alegem modele foarte bune de urmat, dar sunt și situații când alegerile noastre ne aduc în zona servilismului, pentru că ni se pare mai confortabil așa.

„Câți își aleg un model de urmat conștient sau li se servește unul? Dacă tu nu îți alegi un model pe care vrei să îl urmezi, altcineva își va servi un model pe care să îl copiezi. Altfel spus, spune-mi ce model îți alegi ca să îți spun ce viitor îți creezi”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...