Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”

Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”

Vizita dictatorului rus Vladimir Putin în Mongolia, țară membră a Curții Penale Internaționale, a dat naștere unei reacții dure din partea Kievului, care a susținut că dreptul internațional a încasat o „lovitură grea” din pricina faptului că liderul rus nu a fost arestat.

Putin și omologul său mongol Ukhnaagiin Khurelsukh

Orice stat membru al CPI are obligația de a pune în aplicare mandatele emise. FOTO: Kremlin.ru

Ne cerem scuze tuturor, mâinile noastre sunt cam legate”- a fost mesajul Guvernului mongol după ce Putin nu a fost arestat.

Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Ulaanbaatar a declarat pentru Politico că țara este dependentă energetic, fapt care complică punerea în aplicare a mandatului de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din energia electrică din vecinătatea noastră imediată, care au suferit anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a asigura existența noastră și a poporului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt.

Mongolia a păstrat întotdeauna o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice, după cum s-a putut vedea în declarațiile noastre de până acum”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Țara asiatică, care are 3,3 milioane de locuitori, nu are ieșire la mare și se află între Rusia și China. Din dorința de a evita înstrăinarea de cele două mari superputeri, Mongolia a preferat să meargă pe frânghia diplomatică.

„Consecințe pentru Ulaanbaatar”

Amintim faptul că CPI a emis mandatul de arestare pe numele lui Putin în luna martie a anului trecut, pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Deși orice stat membru al CPI are obligația de a pune în aplicare mandatele emise de Curte, Mongolia, care a semnat Statutul de la Roma în anul 2000, nu a făcut acest lucru.

Un specialist în drept a afirmat anterior pentru sursa citată că țara asiatică riscă să fie urmărită penal din pricina inacțiunii sale.

Atât Uniunea Europeană, cât și Ucraina, dar și organizațiile internaționale pentru drepturile omului, cum ar fi Amnesty International, au cerut Mongoliei să își respecte angajamentele.

Heorhii Tykhii, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a calificat eșecul Mongoliei de a-l aresta pe dictatorul rus drept „o lovitură grea pentru CPI și pentru sistemul internațional de justiție penală”.

Mongolia a permis criminalului acuzat să scape de justiție, asumându-și astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război. Vom lucra cu partenerii pentru a ne asigura că acest lucru are consecințe pentru Ulaanbaatar”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

În cursul vizitei sale în Mongolia, Vladimir Putin i-a propus omologului său mongol Ukhnaagiin Khurelsukh să ia parte la summitul BRICS, programat să aibă loc în Rusia în luna octombrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 A recrutat online zeci de bărbați pentru a-și viola soția, după ce a drogat-o. Femeia a fost abuzată timp de 10 ani

2 Corina Bud a apărut fără lenjerie intimă la un concert, în fața a zeci de mii de oameni: „Hopa, ce avem noi aici”

3 Adrian Minune, umilit de patronul unui club din Vaslui. „Nu te supăra, ai greșit scena, băiatul meu”

4 Zece deputați din USR, PNL și AUR au anunțat că fac parte din noul Partid DREPT. Vlad Gheorghe (ex-USR), în discuții cu partidul pentru susținere la a…

5 Europa, 2024... Volkswagen ia în considerare pentru prima oară în istoria sa ideea de a închide uzine auto din Germania