MESAJUL BOR pentru RUȘI: Vladimir, unul dintre SFINȚII PREFERAȚI ai României!
Șeful delegației Patriarhiei Române la Moscova, Mitropolitul Nifon al Târgoviștei, pentru a participa la festivitățile ocazionate de împlinirea a 1000 de ani de la mutarea la Dumnezeu a Sfântului Vladimir a declarat, într-un interviu în presa rusă, că Vladimir ar fi unul dintre sfinții preferați ai României. Declarația a fost facută într-un interviu pentru agenția rusească "Blagovest Info", acordat jurnalistului Dimitrie Vlasov, transmite lonews.ro, citat de Flux24.ro .
,,Mai întâi de toate, aș dori să-mi exprim bucuria imensa de a ajunge la Moscova, pentru festivități, ca reprezentant al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României și al întregii Biserici Ortodoxe Române. Cu frații mei care reprezintă celelalte Biserici Ortodoxe locale, voi participa la Liturghia solemnă din Biserica "Hristos Mântuitorul". Printul Vladimir este cu adevărat egal al Apostolilor. Și este foarte important ca mulți oameni sa-i cunoasca pe sfinții ortodocși care au stat la baza creștinarii lor. România a fost convertita la Hristos, putin diferit. Nu știm data exactă la care s-au fondat primele comunități creștine pe teritoriul nostru, dar tradiția relatează că ele au apărut cu mult timp în urmă, după misiunea Sfântului Apostol Andrei, Întâiul Chemat, pe teritoriul actual al României, care a fost provincie romană, Dacia. Eu pot asigura că Prințul Vladimir este foarte venerat în țara noastră, acesta fiind unul dintre sfinții noștri preferați'', a spus Mitropolitul Nifon.
Nifon s-a referit si la situația în Republica Moldova, unde, de peste douăzeci de ani, alături de Mitropolia Moldovei din Patriarhia Moscovei, exista si o Mitropolie a Basarabiei, sub jurisdicția Patriarhiei Române: Cele doua Biserici ale noastre, română și rusă, poarta discutii pe această temă. Există o comisie bilaterală și, sperăm, vom gasi o soluție care sa fie potrivita ambelor părți, în viitorul apropiat. Esential ramane ca, în ciuda unor dezacorduri, Bisericile noastre sa-si mențina comuniunea canonică și euharistică deplină.