Mesaje virale de ziua Limbii Române: „Îmi place mult oameni care scrie corect gramatical”. În Moldova, are loc Marea Dictare Națională

Mesaje virale de ziua Limbii Române: „Îmi place mult oameni care scrie corect gramatical”. În Moldova, are loc Marea Dictare Națională

Ziua Limbii Române este marcată pe 31 august în fiecare an, conform Legii 53/2013. Anul acesta, atât în România, cât și în Republica Moldova, se organizează evenimente speciale pentru a celebra importanța limbii române.

Pe 31 August se sărbătorește ziua Limbii Române - Foto Arhivă

Pe 31 August se sărbătorește ziua Limbii Române - Foto Arhivă

Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august, a fost instituită prin Legea 53/2013. Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011 de 166 de parlamentari din toate grupurile politice și a fost aprobată de Senat în decembrie 2011, iar de Camera Deputaților în februarie 2013. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu în martie 2013.

Mai multe mesaje au fost postate pe rețelele de socializare cu aceasta ocazie, iar unele dintre ele au devenit virale.

Printre ele se numără și mesajul cunoscutului polițist și blogger, Marian Godină .

Îmi place mult oameni care scrie corect gramatical şi vreau să le urez la mulțean la toți care sărbătoreşte azi Ziua Limbi române.”, a scris el pe Facebook.

Postarea, scrisă în mod ironic incorect, a strâns mii de like-uri în doar câteva ore și sute de comentarii.

Și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Ann Kavalec, și angajați ai ambasadei apar într-o înregistrare video postată pe pagina de Facebook a ambasadei, în care au transmis mesaje și urări în limba română cu ocazia Zilei Limbii Române.

„La mulți ani de Ziua Limbii Române! Știați că mulți dintre colegii noștri americani de la ambasadă au învățat limba română înainte de a ajunge în România? Nu ne credeți? Urmăriți acest videoclip în care ei împărtășesc cu doamna ambasador Kavalec activitățile pe care le fac cu plăcere în România”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a ambasadei.

Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a postat la rândul său un mesaj pentru a marca această sărbătoare: „Dacă există o zi a limbii române (chiar astăzi), există, desigur, și o noapte a ei (aproape tot anul), în care o maltratăm, adică ne purtăm rău cu ea, făcând-o „cum ne vine la gură”.

Inclusiv la nivelul cel mai înalt - unde se ajunge fără probleme prin salturi incredibile cu prăjina arivismului și imposturii îndelung antrenate - de la nivelul cel mai de jos, unde limba română e încă într-un proces rudimentar de (mal)formare. (..) Molima dezarticulării verbale s-a întins încurajată cu tupeu de la prea multe microfoane la care au ajuns prea mulți dintre cei aflați la cuțite cu limba maternă, deci cu trecutul pe care îl disprețuiesc fără să-l mai cunoască. O contradicție logică din ce în ce mai imperceptibilă pentru cei ce urcă țopăind scara largă a ideologiilor anticulturale.

Vasile Bănescu subliniază că, în ciuda celebrării oficiale, limba română este adesea maltratată în viața cotidiană. El sugerează că, pentru a combate această degradare, ar trebui să ne concentrăm pe lectură de calitate și să evităm influențele negative din mass-media. El ne recomandă să ne străduim să folosim limba română corect și respectuos, distanțându-ne de influențele care o afectează negativ.

Asta în timp ce un raport Eurostat arată că românii citesc cele mai puține cărți din UE. Mai exact, doar 29,5% dintre persoane citiseră cărți în cele 12 luni anterioare sondajului, față de media europeană de 52,8%.

Mai multe instituții ale statului și persoane publice au postat mesaje cu ocazia zilei Limbii Române. Iată câteva dintre acestea:

  • MApN: „Care au fost cele mai frumoase cuvinte pe care le-ai auzit sau le-ai rostit în limba română? Fiecare militar a rostit, cândva, clar și răspicat "JUR!"."Jur credință patriei, jur să-mi apăr țara...". Ziua Limbii Române este sărbătorită pe 31 august atât în România, cât și în Republica Moldova, pentru a celebra importanța limbii române ca fundament al identității naționale. De asemenea, românii din diaspora sărbătoresc Ziua Limbii Române, susținând identitatea și cultura românească la nivel global. 31 august este ziua perfectă să ne amintim și să celebrăm frumusețea și importanța limbii noastre!”
  • Ligia Deca, ministrul Educației: „Bogăție, profunzime, identitate culturală, rădăcini - le sărbătorim astăzi, de Ziua Limbii Române! Mulțumesc oamenilor școlii care îi învață pe copii iubirea față de limba română - celor din țară și celor care au predat sau predau în afara țării Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească, sprijinind, astfel, de-a lungul timpului, peste 200.000 de copii români din diaspora să își mențină legătura cu limba maternă și identitatea culturală! La mulți ani tuturor celor ce vorbesc și iubesc limba română!”.
  • Poliția Română: „Simbolurile naționale țin vie identitatea unui popor. Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române.”
  • Poliția de Frontieră: „31 august - Ziua Limbii Române. Când spunem limba română spunem DOR și ACASĂ. Sunt, poate, cele mai frumoase cuvinte, imposibil de tradus, iar sentimentele pe care le provoacă, la simpla rostire, sunt greu de descris. Ele sunt o declarație de iubire, dar și una de curaj.Noi suntem primii care vă spunem: Bine ați venit acasă! Astăzi de ziua ei, haideți să îi spunem La mulți ani! și să o cinstim așa cum se cuvine.”

Și Academia Română a transmis mai multe mesaje pentru celebrarea acestei zile.

„E foarte bine că ne vorbim limba şi că o preţuim declarativ, dar nu e destul. E nevoie să o şi cunoaştem corect şi mai e nevoie să o apărăm. Limba, ca şi poporul care o foloseşte, are nevoie să fie conservată, protejată, ferită de intruziuni nefireşti, ocrotită chiar părinteşte. (...) Limba maternă o primim cu toţii, din fericire, de la mamele noastre sau de la bunici, dar faptul acesta nu e suficient pentru prosperitatea şi perenitatea ei şi nu e suficient nici pentru exprimarea noastră corectă”, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, potrivit Agerpres.