Mesaje de Ziua Diplomației Române: Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu subliniază rolul diplomației în stabilitatea globală
Cu ocazia Zilei Diplomației Române, președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au subliniat importanța diplomației naționale în contextul transformărilor geopolitice actuale și provocărilor globale, exprimându-și recunoștința pentru eforturile corpului diplomatic român.
Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Diplomației Române - Foto Arhivă
Klaus Iohannis a evidențiat rolul crucial al diplomației în asigurarea păcii și a bunăstării, în timp ce Marcel Ciolacu a accentuat contribuția României la stabilitatea regională și globală, reafirmând sprijinul pentru Ucraina și promovarea intereselor naționale.
Mesajul președintelui
Cu ocazia Zilei Diplomației Române, președintele Klaus Iohannis subliniază că diplomația a fost profund afectată în ultimii ani de schimbări geopolitice, digitale și sociale. El remarcă faptul că viitorul României depinde nu doar de puterea națiunii, ci și de eficiența și influența diplomației naționale.
„Ziua Diplomaţiei Române îmi oferă prilejul de a felicita întreg corpul diplomatic şi consular al României pentru activitatea desfăşurată pentru promovarea în plan extern a intereselor statului român şi ale cetăţenilor români, pentru asigurarea influenţei şi a prestigiului ţării noastre în lume.Într-un context internaţional marcat de conflicte, crize şi de contestarea de către o serie de actori a ordinii globale fundamentate pe reguli, România beneficiază de securitate şi stabilitate şi contribuie la asigurarea securităţii europene, datorită unei politici externe coerente, curajoase, ghidate de principii şi valori clare şi bine puse în aplicare.Diplomaţia continuă să aibă un rol determinant în asigurarea păcii şi a unui cadru propice pentru progresul României şi pentru creşterea bunăstării cetăţenilor săi.Este definitorie în acest sens contribuţia diplomaţiei române la configurarea unui răspuns adecvat în raport cu provocările majore de securitate generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”, a transmis președintele.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat că diplomația română a jucat un rol crucial în promovarea consolidării apărării pe Flancul Estic al NATO și în evidențierea importanței strategice a Mării Negre pentru Europa
„Aceasta a inclus eforturi intense de promovare în cadrul NATO şi al Uniunii Europene a imperativului de a consolida capacitatea de apărare şi descurajare pe Flancul Estic. Totodată, a accentuat importanţa strategică a zonei Mării Negre pentru stabilitatea şi prosperitatea întregii Europe. De asemenea, rolul diplomaţilor români în intensificarea interacţiunii strategice a României cu SUA şi cu ceilalţi parteneri de referinţă din cadrul comunităţii euroatlantice, dar şi de la nivel global a fost unul indispensabil. Demersul a fost cu atât mai relevant pe fondul ameninţărilor hibride extinse ale Rusiei îndreptate împotriva lumii democratice.Dezvoltarea cooperării multidimensionale cu state din vecinătate, dar şi din alte regiuni ale lumii, promovarea obiectivelor României în cadrul UE - de la aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, la susţinerea procesului de extindere a Uniunii. - Avansarea unor proiecte de ţară, precum aderarea la OCDE - toate acestea sunt semnificative în egală măsură şi nu ar fi fost posibile fără implicarea activă a membrilor corpului diplomatic şi consular al României.”, a adăugat Klaus Iohannis.
Președintele a transmis membrilor corpului diplomatic și consular al României că diplomația se confruntă cu transformări geopolitice, digitale și sociale, cerând o adaptare constantă.
„Stimaţi membri ai corpului diplomatic şi consular al României,Diplomaţia este supusă în ultimii ani unor noi transformări geopolitice, digitale şi sociale, ceea ce implică o adaptare continuă. În acest context, activitatea şi responsabilitatea unui diplomat s-au modificat de o manieră substanţială.Vă reamintesc că destinul României este rezultatul forţei pe care o are naţiunea noastră şi, implicit, al forţei pe care o manifestă diplomaţia ţării, oferind prin dumneavoastră exemplul unui partener credibil, stabil şi responsabil.Indiferent dacă activaţi în Centrala MAE, în ambasadele şi oficiile consulare ale României din străinătate sau desfăşuraţi activităţi în cadrul altor instituţii sau organizaţii, vă îndemn să acţionaţi în continuare cu acelaşi profesionalism şi devotament pentru îndeplinirea misiunii extrem de importante pe care o aveţi. La mulţi ani !”, a conchis președintele.
Mesajul premierului
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a declarat transmis un mesaj de Ziua Diplomației Române. Primul ministru a afirmat că diplomația română joacă un rol esențial în contribuția României la stabilitatea și securitatea regională și globală, precum și în protejarea și apărarea intereselor naționale și a cetățenilor români într-o lume marcată de incertitudine.
„Corpul Diplomatic şi Consular al României marchează astăzi, 1 septembrie, Ziua Diplomaţiei Române. Doresc să îi felicit pe colegii din Ministerul Afacerilor Externe pentru activitatea lor şi pentru modul în care gestionează şi se adaptează la evoluţiile şi provocările complexe rezultate din situaţia internaţională actuală,” a transmis premierul Ciolacu.
El a adăugat că „lumea trece prin schimbări fără precedent în ultimele decenii iar acestea afectează atât echilibrele globale, cât şi situaţia de securitate.”
„Un război ilegal şi neprovocat este dus cu brutalitate împotriva unui stat suveran cu scopul limitării suveranităţii sale, ocupării şi anexării de teritorii. Este inacceptabil şi reprezintă o ameninţare pentru toată lumea liberă şi democratică. Vom continua să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele, atât timp cât este necesar,” a mai spus Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a subliniat că Republica Moldova, care a celebrat recent 33 de ani de independenţă și a cărei decizie suverană de aderare la Uniunea Europeană o susţinem ferm, se confruntă cu campanii de influenţă şi intimidare fără precedent. „Dar nu doar în vecinătatea imediată, ci şi în Orientul Apropiat sau în Africa, vedem conflicte care riscă escaladări regionale periculoase şi crize umanitare majore,” menţionează Marcel Ciolacu.
Potrivit premierului, „diplomaţiei române îi revine rolul de a aduce contribuţia României la stabilitate şi securitate regională şi globală, dar şi de a asigura protejarea şi apărarea interesului naţional şi al cetăţenilor Romaniei în această lume tulbure.”
„Subliniez, cu atât mai mult, importanţa susţinerii în continuare a obiectivelor şi valorilor unei politici externe coerente, ferme, dinamice şi principiale, axată pe creşterea profilului României în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO şi pe întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite,” arată Ciolacu.
El a adăugat că, în realizarea politicii externe și în acțiunea diplomației române, „rămân esențiale promovarea intereselor strategice naționale, consolidarea legăturilor și a cooperării cu statele cu care împărtășim aceleași valori și protejarea drepturilor cetățenilor români - elemente ce contribuie la dezvoltarea și reziliența României și a societății românești în ansamblul său.”
„Dialogul constant şi legăturile cu membrii comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării constituie, de asemenea, o linie de acţiune prioritară pentru diplomaţia română, atât din perspectiva reprezentării sau a serviciilor administrative şi consulare, dar şi pentru promovarea şi susţinerea valorilor identităţii noastre culturale şi spirituale. La mulţi ani Diplomaţiei Române!” mai spune Ciolacu în mesaj.
Sursa: adevarul.ro