Merkel: Minoritatea germană din România joacă un rol important în relațiile bilaterale

Merkel: Minoritatea germană din România joacă un rol important în relațiile bilaterale

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Minoritatea germană joacă un rol de punte de legătură în relațiile bilaterale dintre România și Germania, iar președintele României este un exemplu în acest sens, a declarat luni cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

 

"Am folosit ocazia să aprofundăm relațiile noastre bilaterale foarte bine și am discutat să le întărim. (...) Vizita președintelui român are loc în contextul în care se împlinesc 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între țările noastre și 10 ani de statut de membru României în Uniunea Europeană. Și avem situația că minoritatea germană din România joacă un rol de punte de legătură și președintele este un exemplu grăitor", a declarat Angela Merkel.

Un alt subiect abordat s-a referit la relațiile economice, cu accent pe digitalizare.

"Am abordat și relațiile economice care s-au dezvoltat foarte dinamic și am avut un ritm de creștere cu două cifre. Am vorbit și despre digitalizare. Președintele ne-a asigurat că România este un loc de amplasare pentru specialiști IT. Eu cred că acestea sunt domenii foarte importante pentru noi", a arătat Angela Merkel.

Discuțiile s-au referit la reuniunea Consiliului European care va avea loc în această săptămână la Bruxelles, dar și la reformele din România, context în care cancelarul Germaniei i-a mulțumit șefului statului român pentru 'cât de mult a făcut pentru statul de drept din România'.

"Am reliefat că România, după aderarea la Uniunea Europeană, a făcut pași importanți de reformă în combaterea corupției. Am zis însă și că întâlnirea aduce faptul că anumite progrese în alte domenii ar fi sub semnul îndoielii și de aceea procesul de reformă trebuie să fie continuat. Știu că președintele susține acest lucru și îi mulțumesc cât de mult a făcut pentru democrație, pentru statul de drept din România. La Consiliul European o să abordăm și alte teme în care România și Germania au viziuni similare privind combaterea terorismului, schimburile climatice, politicile de migrație', a arătat Merkel, care a opinat că trebuie să fie realizate progrese privind protecția migranților, dar și în privința stabilității în țările de origine.

Cancelarul german nu a dorit să se pronunțe în legătură cu situația politică de la București. "Nu mă pronunț, am spus că noi dorim ca statul de drept să fie întărit. Dar acestea sunt probleme interne ale României", a arătat Angela Merkel.

Pe de altă parte, Merkel a reamintit că principiul Europei cu două viteze uneori este înțeles greșit, în condițiile în care se naște impresia că anumite țări nu pot să participe la toate proiectele. "Toate țările pot să participe dacă condițiile sunt îndeplinite, deci nu există o excludere a unor state", a subliniat cancelarul.

AGERPRES/(editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Citiți și:

* Iohannis în discuțiile cu Merkel despre situația politică de la București: Am transmis că România este o țară stabilă


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”