Merkel admite că guvernul său a pierdut din încrederea publicului ca urmare a disputei pe problema migraţiei
Cancelarul german Angela Merkel a admis vineri, în cursul tradiţionalei conferinţe de presă de vară, că recenta criză guvernamentală provocată de politica privind migraţia a afectat încrederea faţă de coaliţia sa în rândul populaţiei, situaţie care va trebui să fie remediată, relatează dpa.
"Da, cred că este cazul", a spus Merkel în răspuns la întrebarea dacă disensiunile dintre partidul său conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul bavarez mai radical, Uniunea Creştin-Socială (CSU), cu privire la întoarcerea migranţilor de la graniţă au afectat poziţia sa în în ochii publicului.
Merkel a estimat că dezbaterea asupra politicii privind migraţia este una importantă, dar că tonul discuţiei "a fost deseori foarte dur'' şi a subliniat că acordă o foarte mare importanţă limbajului.
Insistenţa ministrului german al Afacerilor Interne şi lider al CSU, Horst Seehofer, de a întoarce migranţii de la graniţă l-a plasat în contradicţie cu cancelarul Merkel, care a insistat să se evite deciziile unilaterale în favoarea unor soluţii în acord cu alte state membre ale UE.
Merkel a făcut ulterior o înţelegere cu Seehofer pentru a opri solicitanţi de azil care ajung la graniţa sudică a ţării cu Austria în centre de tranzit, în timp ce statutul lor este verificat.
Acordul a tras coaliţia înapoi de pe marginea prăpastiei, după ameninţările lui Seehofer de a demisiona şi unele speculaţii despre destrămarea alianţei conservatoare CDU-CSU.
Al treilea partener în coaliţia lui Merkel, Partidul Social-Democrat (SPD), şi-a exprimat preocupări umanitare cu privire la crearea unor centre închise pentru migranţi, alimentând în continuare speculaţiile despre destrămarea coaliţiei de guvernare.
O serie de sondaje de opinie desfăşurate în urma diferendului au indicat o diminuare a sprijinului public pentru guvern.
Un sondaj publicat de ARD a arătat că 78% dintre germani sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de activitatea guvernului - o creştere de 15 puncte procentuale faţă de luna trecută.
Merkel a declarat vineri că, deşi ar fi preferat ca problema să fi fost gestionată diferit, guvernul a găsit în cele din urmă o soluţie, apreciind că executivul "s-a dovedit el însuşi capabil să acţioneze".
Tensiunile asupra problemei migraţiei ar putea să se aprindă din nou dacă Merkel nu reuşeşte să ajungă la acorduri bilaterale cu alte ţări din UE. Ea speră că autorităţile germane vor returna solicitanţii de azil în statele membre care i-au înregistrat pentru prima dată.
Ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, şi-a prezentat marţea trecută îndelung aşteptatul său 'master plan în domeniul migraţiei', după divergenţele cu cancelarul Angela Merkel care au declanşat o criză între aliaţii conservatori, depăşită în cele din urmă prin acordul intervenit săptămâna trecută.
'Acest master plan face parte din inversarea politicii de azil care este urgent necesară pentru Germania', a afirmat ministrul de interne, prezentându-şi propunerile la Berlin. El a vorbit despre un 'nou regim de frontieră' la graniţa cu Austria, pentru ca solicitanţi de azil care au depus deja cereri într-o altă ţară din UE să nu poată intra în Germania. AGERPRES