Merită să citiți ASTA!
Liviu Dragnea a făcut o propunere surpriză pentru funcția de prim-ministru, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să o numească pe Sevil Shhaideh. L-a ales pe Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicațiilor în Guvernul Ponta și un fost apropiat al lui Victor Ponta și Ilie Sârbu, scrie Mălin Bot într-un material publicat în România Liberă. Merită citit. În poză sunt Sorin Grindeanu, Ilie Sârbu și Titu Bojin.
Cariera politică a lui Sorin Grindeanu este una foarte interesantă pentru că își are rădăcinile în plină guvernare Adrian Năstase și este marcată de trei lideri ai PSD, cel mai cunoscut dintre ei fiind Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și un lider social-democrat important până când a intrat în vizorul procurorilor DNA care au anchetat Dosarul Romsilva.
Apropierea de Ilie Sârbu este interesantă și pentru două coincidențe ce nu au legătură cu politica. Grindeanu este născut la Caransebeș. Ilie Sârbu a fost profesor la seminarul Teologic din Caransebeș în perioada 1976 – 1981, din 1978 fiind directorul instituției. O altă coincidență interesantă este că, în 2005 Ilie Sârbu a fost acuzat de un fost ofițer de Securitate că a executat misiuni în Italia, ca ofițer acoperit al Direcției de Informații Externe din cadrul Securității dictaturii comuniste și a fost ulterior preluat de SIE. În 1999 Sorin Grindeanu a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia.
La vremea respectivă Ilie Sârbu a negat acuzele de apartenență la DIE și SIE și a spus că știe cine îl acuză, acuzând la rândul lui persoana respectivă că este fost ofițer DIE și spunând că va acționa în instanță, lucru care nu s-a mai întâmplat. Ginerele lui Ilie Sârbu, Victor Ponta, a emis însă un act normativ care a secretizat definitiv listele cu ofițerii acoperiți DIE preluați de SIE.
Surse importante care gestionează informații speciale susțin că serviciile secrete vor da un aviz pozitiv lui Sorin Grindeanu, dacă președintele României va cere sau a cerut deja acest lucru.
Conform jurnalistei de investigații Emilia Șercan, Grindeanu este un apropiat al SRI, ea notând, pe Facebook, că absolvit un curs la Academia Națională de Informații a SRI și a fost și membru în Comisia de Control a SRI din Parlament.
Aparent, Sorin Grindeanu este executantul perfect și se încadrează în profilul pe care îl căuta Liviu Dragnea pentru a-i urma docil ordinele la Palatul Victoria. Evoluția lui Sorin Grindeanu în PSD și conflictele cu alți lideri care au mizat pe fidelitatea lui totală și necondiționată arată, însă, că este foarte posibil ca Liviu Dragnea să aibă mari surprize, dacă președintele Klaus Iohannis îl va desemna prim-ministru și Parlamentul va valida această propunere.
România Liberă a discutat cu surse importante din politică, mediul judiciar și alte medii din Banat care cunosc evoluția politică a lui Sorin Grindeanu și vă prezintă portretul acestuia de dincolo de CV-urile cunoscute până acum presei.
Interesant este că, deși e vorba de politicieni destul de cunoscuți pe plan național, sursele contactate de noi au insistat să le fie protejată identitatea pentru cele mai interesante informații despre Grindeanu, care completează informațiile cunoscute până acum și prezentate oficial despre acesta încă de când a devenit viceprimar al Timișoarei și apoi ministru în Guvernul Ponta.
Grindeanu a intrat în politică, prin organizația de tineret, de la vârsta de 18 ani, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, politician care acum are statutul de infractor aflat în suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pentru acte de corupție.
Sorin Grindeanu datorează prima funcție importantă ocupată în organizația de tineret unei figuri total comunistoide, un ministru considerat mâna de fier a guvernării lui Adrian Năstase: Octav Cozmâncă.
Născut în 1947, Octav Cozmâncă a fost un comunist convins care a făcut carieră în aparatul administrativ comunist al dictaturii ceaușiste. Între 1983 și 1989 Cozmâncă a fost coordonatorul Secretariatului General al Guvernului Republicii Socialiste România.
După 1989 a fost inspector guvernamental, apoi a activat în Ministerul Culturii, după care a devenit secretar de stat în departamentul de Administrație Publică Locală. Sub Adrian Năstase a devenit Cozmâncă ministru al Administrației Publice, în perioada 2000 – 2003.
Este perioada în care Cozmâncă dirija cu o mână de fier prefecții și președinții de consilii județene și se asigura că aceștia nu ies din directivele lui Adrian Năstase.
În județul Timiș a promovat pe linie politică, în PSD, în acea perioadă, un lider local aproape clonă a lui Octav Cozmncă: Dan Poenaru.
Imediat după ce s-a instalat Adrian Năstase la guvernare, Dan Poenaru a reușit să-l determine pe primarul Gheorghe Ciuhandu să susțină o alianță roșie în Timișoara și rapid a replicat pe plan local toate abuzurile și excesele lui Năstase.
Presa locală a fost aservită prin diverse pârghii și ziariștii critici reduși la tăcere. Este perioada în care jurnalistul Ion Ardelean era bătut crunt pentru că îndrăznea să investigheze afacerile lui Dan Poenaru și ale altui lider PSD local Eugen Militinovici, un personaj foarte ciudat cu legături în mediul interlop local.
În aceeași perioadă, prin președintele Consiliului Județean Timiș Dan Ioan Șipoș, PSD îi determina pe controversații afaceriști Emil și Marius Cristescu să elimine și ei din redacția ziarului pe care îl dețineau orice voce critică la adresa guvernului Năstase și a majorității PSD are controla orașul.
În această perioadă a rărăsit steaua poltică norocoasă a lui Sorin Grindeanu.
”Grindeanu a intrat în PSD de la vârsta minimă pe care o permitea legea atunci. La București, Octav Cozmâncă declanșase un conflict deschis cu Cozmin Gușă care era liderul tineretului Social Democrat. Atunci Cozmâncă a primit funcție în partid și sarcina să organizeze mai bine organizația de tineret. El a decis să fie puși alți tineri pe funcții, în filiale. El i-a dat prima funcție politică lui Sorin Grindeanu”, spune un fost parlamentar de Timiș care îl cunoaște bine pe actualul prim-ministru propus de Liviu Dragnea.
”Pentru că avea atitudinea unui executant foarte docil, Grindeanu a fost adoptat imediat de Dan Poenaru care, exact ca Adrian Năstase, coordona local partidul într-o manieră dictatorială și nu putea accepta nicio voce critică. Poenaru este unul dintre cei trei lideri PSD care l-au luat pe Grindeanu sub aripa lor protectoare și l-au ajutat să crească. Ilie Sârbu, cu care acum e certat, este marele lui protector și al treilea lider a fost Ioan Răducanu, pe care Grindeanu l-a trădat atunci când interesul personal a fost mai important, într-o bătălie pentru funcții la Primăria Timișoara. Grindeanu a fost foarte bun prieten cu Victor Ponta, care l-a susținut puternic. Ulterior, însă, aparent s-a distanțat de Ponta și acesta e motivul pentru care Dragnea crede că Grindeanu poate să fie omul lui de încredere”, îl descrie pe Grindeanu o altă sursă importantă din Timișoara.
Un alt lider politic local care a crezut că Sorin Grindeanu e doar un executant docil și s-a înșelat este baronul penal Titu Bojin, președinte PSD al Consiliului Județean Timiș până când a început să aibă grave probleme cu procurorii DNA.
Sorin Grindeanu era viceprimar al Timișoarei. Înaintea alegerilor locale din acest an Grindeanu nu a ezitat să-i dea un brânci lui Bojin afară din PSD în momentul în care acesta a căutat să-și dobândească iar statutul de baron local, deși avea probleme penale.
„Dacă vrea să candideze ca independent, înseamnă că trebuie să vină să-și dea demisia. Dacă nu-și dă demisia, există posibilitatea să fie contestată candidatura. De ce să-l dăm noi afară? Mi se pare că e la căsătorie. Ești căsătorit cu cineva și vrei să fii cu altcineva, dar nu renunți la prima căsnicie. E un fel de bigamie…Pe undeva, e o formă de sfidare a PSD, dar nu a conducerii partidului, cât mai ales a votanților noștri”, a spus în aprilie 2016 Grindeanu pentru pentru deBanat.ro.
În iunie, după alegeri, același Grindeanu nu a avut nicio problemă să colaboreze iar cu Titu Bojin când acesta din urmă a reușit să-și negocieze funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean după ce a migrat politic la UNPR.
Într-o manieră similară mai procedase Grindeanu și cu fostul prefect și lider PSD Ioan Răducanu, când între cei doi s-a declanșat o bătălie pentru funcții în cadrul administrației locale din Timișoara. Răducanu a sfârșit dat afară din partid și Grindeanu a dobândit o poziție politică și mai bună.
Interesant este că, deși a ocupat funcția de viceprimar în adminstrația timisoreană condusă de Gheorghe Ciuhandu, primarul sub care clanurile de rromi au acaparat orașul, Sorin Grindeanu a reușit să se țină deoparte de toate scandalurile penale pe această temă, care au marcat acea perioadă.
”Grindeanu nu a avut însă un mandat curat ca lacrima la Primăria Timișoara. Relația lui foarte bună cu controversații oameni de afaceri Emil și Marius Cristescu este cunoscută. Cei doi sunt apropiații lui Ilie Sârbu. Și-au oferit hotelurile în perioada guvernării Ponta pentru ședințele PSD”, a explicat o sursă judiciară împortantă.
Apropierea cu frații Cristescu este confirmată și de jurnaliști din presa locală care acuză și câteva scandaluri în care au fost implicați interlopi din oraș, dar e contestată de unii politicieni. Aceste surse au mai spus că în familia Grindeanu soția patroană de farmacii este cea care ”aduce banii în casă”.
Prima intrebare ar fi cum a ajuns presedintele CJ Timis sa-i castige increderea lui Dragnea? Potrivit surselor HotNews.ro, in septembrie 2015, dupa ce Victor Ponta renuntase la sefia PSD, Grindeanu ar fi spus ca Liviu Dragnea trebuie sa fie urmatorul sef al partidului, organizatia Timis fiind prima care l-a propus desi liderul PSD avea deja o condamnare in prima instanta.
Acest lucru rezulta chiar din declaratiile lui Sorin Grindeanu facute inainte de alegerile din PSD: “Dacă mă gândesc bine, aşa cum am fost când a candidat Victor Ponta în 2010 împotriva lui Mircea Geoană , PSD Timişoara pe vremea aia, a fost prima organizaţie care a ieşit şi l-a susţinut pe Victor Ponta la nivel naţional împotriva lui Mircea Geoană. Noi am fost primii care am cerut devansarea congresului şi ne-am dat susţinerea acum trei săptămâni pentru Liviu Dragnea. Este omul care poate să ţină şi să capaciteze partidul pentru anul electoral 2016 şi nu am niciun fel de emoţie că în 11 va fi votat cu o largă majoritate de toţi membrii de partid”, a spus Grindeanu in septembrie 2015, citat de pressalert.ro
In presa a aparut informatia ca Grindeanu este copilul politic crescut de Ilie Sarbu, care a dominat ani de zile organizatia Timis. Informatia este partial adevarata, pentru ca in cele din urma Grindeanu l-a detronat pe Ilie Sarbu de la conducerea filialei, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Intr-adevar, Sorin Grindeanu a crescut in partid sub domnia lui Ilie Sarbu, ajungand la conducerea organizatiei de tineret a PSD Timis.
Insa pe masura ce a urcat in ierarhia partidului, devenind viceprimar si prim-vicepresedinte al filialei, Grindeanu intra in conflict cu parintii sai politici. Conflictul cu Ilie Sarbu devine public in 2010, cand Sorin Grindeanu demisioneaza din functia de prim-vicepresedinte al organizatiei judetene si reuseste sa determine retragerea lui Sarbu din cursa pentru un nou mandat la conducerea filialei.
Are loc un schimb public de replici, Ilie Sarbu declarand despre Sorin Grindeanu ca “nu este o personalitate a partidului, a fost printre cei tolerati”. Unul din liderii locali ai PSD afirma la vremea respectiva, citat de pressalert.ro, ca „Ilie Sârbu l-a crescut pe Grindeanu ca pe copilul lui. Dacă nu era Sârbu, Grindeanu nu exista. A fost o dojană, un semn de întrebare a lui Ilie asupra dedesubturilor care au stat la baza deciziei lui Grindeanu de a demisiona din funcţia de prim-vicepreşedinte”.
Judecand dupa acest episod, Sorin Grindeanu nu mai pare nici chiar atat de disciplinat, nici foarte respectuos cu ierarhia de partid pe care o da la o parte fara sentimentalisme, chiar daca vorbim de parintii politici. Totusi, Grindeanu executa fara comentarii decizia lui Dragnea de a candida la presedintia Consiliului Judetean Timis, pe care o castiga la localele din 2016, desi si-ar fi dorit, potrivit surselor HotNews.ro, sa continue o cariera la centru unde ajunsese in functia de ministru al comunicatiilor in guvernul Ponta.
In tot cazul, numele lui Grindeanu a fost vehiculat de la bun inceput, imediat dupa castigarea alegerilor, la functia de premier sau la o functie in guvern. Potrivit surselor Hotnews.ro, Grindeanu era luat in calcul pentru functia de ministru de interne si, indiferent cine ar fi fost premier, ar fi jucat un rol important in guvern. Grindeanu a negat la vremea respectiva ca va pleca din postul de presedinte al CJ Timis pentru un post in guvern.
In plan local, Sorin Grindeanu are reputatia de a fi un apropiat al fratilor Cristescu, insa acestia au avut grija de-a lungul timpului sa finanteze toate zonele politice care le puteau sprijini interesele. De notat ca in plan local, indiferent de functiile ocupate, Sorin Grindeanu nu s-a remarcat prin nici o initiativa sau actiune iesita din comun. Considerat om de sistem, Grindeanu se bucura totusi o buna imagine in interiorul PSD.