Mercur descoperit într-un tunel de sub o piramidă din Teotihuacan
O echipă de arheologi mexicani care caută un posibil mormânt regal la capătul unui tunel descoperit sub o piramidă pre-aztecă din Teotihuacan a anunțat descoperirea unei "mari cantități" de mercur într-o cameră aflată la capătul unui tunel închis în urmă cu aproximativ 1.800 de ani, conform unui material publicat de Reuters. "Este o descoperire surprinzătoare", a declarat arheologul Sergio Gomez, coordonatorul săpăturilor.
Tunelul explorat de arheologi se află sub piramida Șarpelui cu Pene de la Teotihuacan, la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Ciudad de Mexico.
Unii arheologi și istorici susțin că prezența acestui metal lichid poate indica faptul că în apropiere se află o cameră mortuară regală care ar fi prima astfel de cameră descoperită la Teotihuacan, oraș considerat de azteci drept locul de naștere al zeilor.
Arheologii sunt de părere că mercurul descoperit poate simboliza și existența unui râu sau lac subteran. Descoperit în mici cantități și în câteva situri aparținând culturii maya, mercurul nu a fost niciodată semnalat până în prezent la Teotihuacan. Dificil de extras, mercurul era folosit probabil în ritualuri, având conotații supranaturale.
În adâncurile acestui complex arheologic format din trei camere ar putea exista o încăpere mortuară în care să se afle rămășițele unui rege. Dacă arheologul Sergio Gomez are dreptate și va fi găsit un mormânt regal, descoperirea ar putea face lumină în legătură cu organizarea orașului Teotihuacan, centrul unui vechi imperiu care a cunoscut o perioadă de înflorire între anii 100 d.Hr și 700 d.Hr. În această perioadă de maximă dezvoltare la Teotihuacan ar fi trăit aproximativ 200.000 de oameni.
Orașul Teotihuacan aparține unei culturi diferite de cea mayașă. Locuitorii săi nu au lăsat izvoare istorice scrise și au abandonat orașul cu mult înainte de înflorirea civilizației aztece în secolul XIV.
Conchistadorii au săpat la Teotihuacan în anii '70 ai secolului XVII în căutarea aurului, dar săpăturile arheologice au început abia în anii '50 ai secolului trecut.
Echipa coordonată de Sergio Gomez excavează de 6 ani interiorul tunelului de sub piramida Șarpelui cu Pene, descoperind zeci de mii de artefacte, printre care sculpturi în piatră, bijuterii și obiecte decorative. Până în prezent au fost descoperite trei camere. Săpăturile se desfășoară cu greutate din cauza umidității extreme, a noroiului și mai nou a nevoii de a purta echipamente de protecție pentru a evita intoxicația cu mercur.
Un alt arheolog mexican, Linda Manzanilla, nu împărtășește părerea lui Sergio Gomez și crede că la apogeul său orașul Teotihuacan nu era condus de un singur rege, ci de un consiliu format din patru stăpânitori, iar acest tunel pe sub piramida Șarpelui cu Pene ar putea conduce spre mormântul unuia dintre ei. Ea invocă în sprijinul ipotezei sale faptul că niciuna dintre picturile murale descoperite în oraș nu reprezintă un astfel de monarh sau palatul său.
Echipa de arheologi mexicani a anunțat că va încheia excavarea camerelor de sub piramidă până în luna octombrie, urmând să publice un studiu detaliat cu privire la descoperirile făcute. AGERPRES