Mercenarii Wagner riscă să fie încercuiți la Bahmut. Contraatacuri ucrainene în jurul orașului

Mercenarii Wagner riscă să fie încercuiți la Bahmut. Contraatacuri ucrainene în jurul orașului

Șeful companiei militare private ruse Wagner are motive să se teamă de încercuire în orașul estic Bahmut dacă forțele ucrainene reușesc să slăbească și mai mult flancurile, spune un comandant ucrainean a cărui unitate este angajată în contraatacuri.

Bahmut este aproape distrus după luni de bombardamente FOTO PROFIMEDIA

Bahmut este aproape distrus după luni de bombardamente FOTO PROFIMEDIA

„Dacă reușim să întărim și mai mult flancurile, dacă putem prinde Bahmut într-o așa-numită mișcare pincer, adică într-o încercuire în trei direcții, inamicul va avea probleme considerabile acolo”, a apreciat pe 18 mai pentru Radio NV Mikola Volohov, comandatul unității Terra din cadrul Brigăzii a 3-a de forțe speciale ale Ucrainei.

Acesta a explicat că, în opinia sa, șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin , ar avea motive să se teamă că luptătorii lor vor fi încercuiți, întrucât „practic orașul nu mai există, totul a fost făcut una cu pământul” și n-a mai rămas aproape nimic în picioare care să permită forțelor ruse să mențină pozițiile.

„Pesemne că Prigojin este îngrijorat în privința aceasta. Conducerea noastră militară trebuie că discută despre acest lucru”, a spus Volohov.

Contraatacurile ucrainene au întors situația la Bahmut

Contraatacurile ucrainene „au eliminat probabil în special amenințarea unei încercuiri rusești a forțelor ucrainene la Bahmut și au obligat trupele rusești să-și aloce resursele militare limitate pentru a se apăra împotriva unui efort ofensiv localizat, așa cum probabil și intenționa comandamentul ucrainean”, au apreciat în ultima lor evaluare a situației de pe câmpul de luptă analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW).

Totodată, ISW a citat o declarație din 19 mai a ministrului adjunct al apărării conform căreia forțele rusești și-au concentrat majoritatea rezervelor în jurul Bahmut, încetinind astfel ritmul avansului Ucrainei. Totuși, a apreciat ISW „forțele rusești de pe flancurile Bahmut rămân probabil slabe".

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat la 19 mai la televiziunea națională că trupele rusești încearcă să recupereze terenul pierdut în apropiere de Bahmut, dar că armata ucraineană respinge toate atacurile.

La 19 mai, Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Est al armatei ucrainene, a confirmat că forțele ucrainene au câștigat inițiativa pe câmpul de luptă în apropiere de orașul estic Bahmut.

Contraofensive ucrainene în apropierea Bahmut

Trupele ucrainene au avansat până la 500 de metri în unele zone ale liniei de front din Bahmut în perioada 18-19 mai, a precizat Cerevatîi.

Anterior, Oleksandr Sîrskîi, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, cu prilejul unei vizite pe linia frontului, a precizat că apărătorii Ucrainei desfășoară o contraofensivă în unele zone din apropierea Bahmut, folosind principiul apărării active.

Sîrskîi a subliniat că avansul efectivelor ucrainene pe axa Bahmut este primul succes, deși parțial, al ofensivei, după luni de zile în care soldații s-au luptat să apere orașul în urma atacurilor susținute ale mercenarilor Wagner.

Ulterior, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a anunțat că armata ucraineană a reușit să elibereze aproximativ 20 de kilometri pătrați în suburbiile nordice și sudice ale Bakhmut.

Ministerul ucrainean al Apărării anunța la 18 mai că forțele ucrainene controlau partea de sud-vest a Bahmut și că avansaseră până la un kilometru în suburbii.

Soldații ucraineni din Brigada a 3-a de asalt au raportat, de asemenea, acțiuni ofensive la periferia vestică a Bahmut, ceea ce ar face posibilă crearea unui cap de pod în perspectiva unei viitoare contraofensive.

Wagner continuă să avanseze lent în oraș, dar reușitele forțelor ucrainene pe flancurile orașului amenință să anuleze orice eventuală capturare a orașului.

Cu toate că câștigurile teritoriale ucrainene sunt mici - de ordinul sutelor de metri, totuși atât analiștii independenți, cât și comentatorii ruși pro-război au atras atenția asupra faptului că tactica Kievului este să subțieze forțele rusești în vederea unei contraofensive mai ample în alte părți ale țării.

Formațiunile ucrainene îndeplinesc sarcina principală: obligarea Forțelor Armate ale Rusiei să-și întindă forțele și îndepărtarea celor mai capabile unități de luptă din alte direcții de importanță critică", a scris săptămâna aceasta un proeminent blogger militar rus, care publică pe Telegram sub numele de „Ribar”.

„Cred că în acest caz efectul cognitiv al activității de pe câmpul de luptă este, fără îndoială, mai important decât câți metri pătrați de teritoriu reușesc să obțină", a spus un oficial occidental care a făcut declarații sub protecția anonimatului, potrivit ABC News.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...