Mercenarii ruși Wagner, lovitură de stat în Niger. Cum poate fi afectată Europa pe termen lung

Mercenarii ruși Wagner, lovitură de stat în Niger. Cum poate fi afectată Europa pe termen lung

Mercenarii Wagner, lovitură de stat în Niger. Cum poate fi afectată Europa pe termen lung. Susținătorii puciului din Niger flutură steaguri rusești și atacă Ambasada Franței, în timp ce șeful mercenarilor Wagner laudă schimbarea de regim, scrie Newsweek .

Puciștii au primit o săptămână pentru a-l reinstala pe președintele destituit Mohamed Bazoum sau se vor confruntă cu sancțiuni și posibila utilizare a forței de către blocul regional ECOWAS din Africa de Vest.

Mercenarii ruși Wagner, lovitură de stat în Niger

Mii de susținători ai juntei militare care a preluat controlul în Niger într-o lovitură de stat au mărșăluit pe străzile capitalei scandând sprijin pentru mercenarii ruși Wagner în timp ce fluturau steaguri rusești.

Manifestanții de la Niamey s-au îndreptat spre ambasada Franței și au dat foc la ușile acesteia, atacând clădirea cu pietre, potrivit news.sky.com .

Grupul de mercenari ruși Wagner operează deja în statul vecin Mali, iar șeful companiei private, Evgheni Prigojin, a salutat lovitura de stat ca fiind o veste bună și a oferit serviciile luptătorilor săi.

Șeful Kremlinului, Vladimir Putin, vrea să-și extindă influența în regiune, dar Nigerul este o țintă strategică prea valoroasă ca să fie abandonată de aliații occidentali ai președintelui destituit de puciști.

ECOWAS s-a reunit de urgență duminică, acordând puciștilor o săptămână pentru a-l reinstala președintele destituit Mohamed Bazoum sau se vor confrunta cu sancțiuni și posibilă utilizare a forței.

Grupul a avertizat că va lua „toate măsurile necesare” pentru a restabili guvernul ales democratic al țării, în timp ce Uniunea Africană a emis propriul ultimatum.

Bazoum a fost ales în urmă cu doi ani în primul transfer pașnic și democratic de putere al Nigerului de la independența față de Franța.

Generalul Abdourahamane Tiani s-a declarat vineri noul șef al statului în urma preluării militare.

Avertizând împotriva oricărei intervenții militare, purtătorul de cuvânt al juntei, colonelul Amadou Abdramane, a declarat: „Vrem să reamintim încă o dată ECOWAS sau oricărui alt aventurier de hotărârea noastră fermă de a ne apăra patria”.

Lovitura de stat din Niger a fost condamnată pe scară largă de vecini și parteneri internaționali, inclusiv Statele Unite, Națiunile Unite, Uniunea Europeană și Franța.

Toți au refuzat să-i recunoască pe noii lideri și au cerut revenirea președintelui ales.

Cum poate afecta Europa pe termen lung

Niger este una dintre cele mai sărace țări din lume, primind două miliarde de dolari pe an în asistență oficială pentru dezvoltare, potrivit Băncii Mondiale.

Însă Nigerul este al șaptelea cel mai mare producător de uraniu din lume, potrivit Asociației Mondiale Nucleare (WNA).

Metalul radioactiv este cel mai utilizat combustibil pentru energia nucleară, propulsia navală și arme nucleare.

Nigerul, care are cele mai bune minereuri de uraniu din Africa, a produs 2.020 de tone metrice de uraniu în 2022, aproximativ 5% din producția minieră mondială, potrivit world-nuclear.org .

Cei mai mari trei producători din lume sunt Kazahstan, Canada și Namibia.

Lovitura de stat din Niger ar putea fi o provocare pentru nevoile de uraniu ale Europei pe termen lung, continentul încearcând să elimine treptat dependența de Rusia, un alt furnizor de top de uraniu utilizat în centralele nucleare europene.

Tensiunile din Niger ar putea descuraja și mai mult UE să adopte sancțiuni împotriva Rusiei în sectorul nuclear, potrivit Phuc-Vinh Nguyen, expert în energie la Institutul Jacques Delors din Paris.

În 2021, Nigerul a fost principalul furnizor de uraniu al UE, urmat de Kazahstan și Rusia, potrivit Agenției de Aprovizionare a Comunității Europene a Energiei Atomice.

„Ar putea avea consecințe la nivelul UE. Uraniul - și energia nucleară în general - nu este încă supusă sancțiunilor. Dacă situația din Niger se va înrăutăți, acest lucru ar complica cu siguranță adoptarea de sancțiuni asupra uraniului rusesc pe termen scurt", a declarat expertul.

Niger are o operațiune minieră majoră în nord, operată de compania Orano, deținută de Franța, o altă mină majoră care s-a închis temporar în 2021, și una în dezvoltare.

Orano a declarat că își continuă operațiunile miniere, în ciuda „evenimentelor de securitate” în curs.

Depozitul de la Imouraren conține una dintre cele mai mari rezerve din lume, potrivit Orano.

În 2009 a fost acordat un permis de exploatare a minei, dar lucrările de punere în funcțiune au fost suspendate în 2014, până când prețurile uraniului se vor îmbunătăți.

Nigerul este, de asemenea, un partener de securitate al Franței și SUA, care îl folosesc ca bază pentru a lupta împotriva unei insurgențe islamiste în regiunea Sahel din Africa de Vest și Centrală.

Experții în conflicte spun că, dintre toate țările din regiune, Nigerul are cel mai mult de pierdut dacă se îndepărtează de Occident, având în vedere milioanele de dolari de asistență militară pe care comunitatea internațională le-a alocat.

Mercenarii ruși, angajați în primul rând pentru a suprima opoziția din state africane

Liderii puciului militar au declarat că l-au răsturnat pe Bazoum pentru că nu a fost capabil să protejeze națiunea de violența jihadista în creștere.

Dar unii analiști susțin că acesta a fost doar un pretext pentru o preluare care se referă mai mult la luptele interne pentru putere decât la securitatea națiunii.

Într-un mesaj lung postat pe rețelele de socializare, liderul mercenarilor ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a dat vina pe situația din Niger pe „moștenirea colonialismului”.

El a spus că mercenarii săi sunt capabili să facă față unor astfel de situații cum este cea din Niger.

Sute de contractori Wagner se află în Mali, la invitația juntei militare a țării, pentru a contracara insurgența islamistă puternică în zona unde se întâlnesc granițele dintre Mali, Burkina Faso și Niger.

O serie de investigații CNN și ale unor grupuri pentru drepturile omului au stabilit implicarea mercenarilor Wagner și complicitatea cu forțele puciste la atrocitățile împotriva populației civile din Sudan, Mali și Republica Centrafricană, unde au fost angajați în primul rând pentru a suprima opoziția.

Prigojin, care se afla la Sankt Petersburg în timpul summitului Africa-Rusia de săptămâna trecută, a declarat că mercenarii Wagner și-au continuat activitățile în Africa și într-un centru de antrenament din Belarus.

Nigerul a fost o bază a operațiunilor militare internaționale de ani de zile împotriva extremiștilor islamici.

Statului Islamic și afiliatul al-Qaida Jama'at Nusrat al-Islam Muslimin, cunoscut sub numele de JNIM și-au crescut activitatea în zonele de graniță ale Nigerului cu Mali și Burkina Faso.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!