„Mercenarii electorali ai lui Iliescu”. Ce scria presa de opoziție a anilor ’90 despre consilierul politic angajat acum de Elena Lasconi

„Mercenarii electorali ai lui Iliescu”. Ce scria presa de opoziție a anilor ’90 despre consilierul politic angajat acum de Elena Lasconi

Firma consilierului Bob Wickers va lua 25.000 de euro pe lună pentru a conduce campania prezidențială a Elenei Lasconi. 

Conducerea USR a aprobat, la cererea Elenei Lasconi, ca firma consilierului american Bob Wickers să fie angajată pentru cursa electorală prezidențială 2024, potrivit siteului de investigații Snoop. Bob Wickers a consiliat politicieni americani republicani importanți și a avut și o experiență de cursă prezidențială, pierdută, în România, când Viorel Hrebenciuc l-a adus pentru a-l asista pe Ion Iliescu. 

1 milion de voturi în plus a luat Emil Constantinescu

Pe 13 și 14 noiembrie 1996, înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din România, ziarele Ziua și Evenimentul Zilei îl prezentau pe Bob Wickers drept unul dintre „mercenarii electorali ai lui Iliescu”.

Conform celor două ziare, care se consacraseră în opoziție față de puterea de origine FSN-istă, consilierul Bob Wickers făcea parte dintr-o echipă de șase americani, un canadian și un israelian care au pregătit strategia de campanie pentru Ion Iliescu și PDSR, în perioada iulie-noiembrie 1996.

Ion Iliescu a pierdut respectivele alegeri în fața lui Emil Constantinescu. În primul tur, Iliescu a avut cele mai multe voturi, însă pe 17 noiembrie 1996 a pierdut turul doi în fața candidatului Convenției Democratice (CDR): 54,41% la 45,59%.

O victorie la peste un milion de voturi pentru candidatul Opoziției, prima înfrângere a lui Iliescu după două runde de alegeri câștigate (1990, 1992) și prima alternanță prezidențială în România, singura oară când un președinte în funcție a pierdut realegerea.

Marii strategi din spatele realegerii lui Elțîn”

În acea vreme, cele două ziare au atras atenția că PDSR i-a plătit „împărătește” pe consultanți „cu o sumă care depășește totalul pensiilor țăranilor din Oltenița”.

Aceștia ar fi fost găzduiți la Palatul Primăverii și la Snagov. În articol se arată că „Shumate, Gorton, Dresner, Moore și, indirect, Bob Wickers au fost marii strategi din spatele realegerii lui Elțîn”, iar Iliescu n-ar fi dorit să se știe că a copiat modelul rusesc.

Boris Elțîn a câștigat cel de-al doilea mandat de președinte al Federației Ruse tot în 1996, când l-a învins pe comunistul Ghenadi Ziuganov cu 54,40% la 40,73%.

Au insistat pentru o campanie cât mai agresivă”

„Campania lui Iliescu nu este nici pe departe o campanie”, a declarat unul dintre ei. „Este o adunătură de oameni care se suspectează reciproc și constant”, se arată în Ziua.

În același timp, citând Washington Times, Evenimentul Zilei susține, o zi mai târziu, că Wickers și echipa „au insistat pentru o campanie cât mai agresivă”.

„Cheltuielile cu mercenarii au fost imense, la nivelul a zeci de milioane de dolari”, nota EVZ.


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron